Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pandemija baigėsi, o gandai apie „stebuklingus“ vaistus nuo COVID-19 – ne

Nors visą pasaulį apėmusi pandemija jau, regis, nugrimzdo užmarštin, tačiau skiepų priešininkai ir toliau kalba apie „stebuklingus“ vaistus – ivermektiną ir hidroksichlorokviną. Tam pasitarnauja ir JAV maisto ir vaistų administracijos (FDA) teisiniai ginčai su medikais, skyrusiais ivermektiną pacientams.
Ivermectin vaistai
Ivermectin vaistai

Per COVID-19 pandemiją ivermektinas atsidūrė visuotinio dėmesio centre po to, kai Australijoje atliktas tyrimas parodė, kad šis vaistas neleido SARS-CoV-2 virusui daugintis beždžionių ląstelėse.

Melburno universiteto mokslininkai rekomendavo, kad ivermektiną reikėtų toliau tirti dėl galimos naudos žmonėms, tačiau įspėjo, kad nėra įrodytas preparato veiksmingumas gydyti COVID-19 susirgusius žmones.

Tačiau vėliau daugelis klinikinių tyrimų ir mokslinių tyrimų parodė, kad ivermektinas neturi reikšmingo poveikio gydant COVID-19.

Šiuo metu mokslo bendruomenėje ir sveikatos priežiūros institucijose vyrauja konsensusas, kad ivermektinas neturėtų būti vartojamas COVID-19 gydymui.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), Jungtinių Amerikos Valstijų Maisto ir vaistų administracija, bei kitos svarbios sveikatos priežiūros institucijos nerekomenduoja vartoti ivermektino COVID-19 gydymui.

Įrašus pašalino, bet vaisto nerekomenduoja

Šių metų kovo pabaigoje pasirodė pranešimai, kad FDA šalių sutarimu užbaigė ieškinį dėl kai kurių savo pranešimų apie ivermektiną, įskaitant vieną iš populiariausių pandemijos laikų socialinės žiniasklaidos kampanijų.

2021 m. rugpjūtį FDA, siekdama atkalbėti žmones nuo ivermektino naudojimo Covid-19 profilaktikai ar gydymui, socialiniuose tinkluose paskelbė žinutę: „Jūs nesate arklys. Jūs nesate karvė. Rimtai. Nustokite tą daryti“. Ji sulaukė per 100 tūkst. patiktukų vien „Twitter“ tinkle.

JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) įrašas socialiniuose tinkluose
JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) įrašas socialiniuose tinkluose

Kaip pranešė CNN, 2022 m. birželį ieškinį prieš FDA, JAV Sveikatos ir žmogiškųjų paslaugų departamentą ir jų vadovus pateikė daktarai Robertas Apteris, Mary Talley Bowden ir Paulas Marikas.

Jame buvo teigiama, kad šios įstaigos, viršydamos savo įgaliojimus ir pažeisdamos Administracinės procedūros įstatymą, trukdė jiems verstis medicinos praktika.

Ieškinyje teigiama, kad gydytojams „buvo daromas spaudimas, jie negalėjo skirti vaistų, jiems buvo grasinama profesinėmis nuobaudomis.

Administracijos sprendimas baigti bylą šalių susitarimu buvo nulemtas ne ivermektino veiksmingumo pripažinimo, bet nenoro toliau tęsti ir taip užvilkintą teismo procesą.

Kaip FDA atstovai teigė CNN, kad „nusprendė išspręsti šį ieškinį, o ne toliau bylinėtis dėl dvejų beveik ketverių metų senumo pareiškimų“.

FDA pridūrė, kad ji „nepripažįsta jokio įstatymo pažeidimo ar nusižengimo, nesutinka su ieškovų kaltinimu, kad viršijo savo įgaliojimus“.

„FDA nepakeitė savo pozicijos, kad šiuo metu turimi klinikinių tyrimų duomenys neįrodo, jog ivermektinas yra veiksmingas kovojant su Covid-19. Agentūra nedavė leidimo ir nepatvirtino, kad ivermektinas būtų naudojamas Covid-19 prevencijai ar gydymui“, – paskelbė atstovai po pasibaigusio proceso.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ivermektinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ivermektinas

Koks tai vaistas?

Ivermektinas yra antiparazitinis preparatas, kurį mokslininkai dar aštuntame praėjusio amžiaus dešimtmetyje išskyrė iš bakterijų Streptomyces avermitilis auginimo terpės.

Nuo devintojo dešimtmečio jis pradėtas naudoti kaip antiparazitinis preparatas žmonėms, namų augintiniams ir ūkiniams gyvūnams.

Žmonėms ir gyvūnams gaminami skirtingi vaistai, todėl medikai įspėja, kad veterinarinių vaistų vartojimas gali baigtis rimtais sveikatos sutrikimais ar net mirtimi.

Lietuvoje šis preparatas daugiausiai naudojamas kaip prieškirmėlinis vaistas tablečių pavidalu, kitose valstybėse esama ir kitokių formų – losjonų ar kremų, kurie naudojami nuo utėlių.

LRVK/ Dariaus Janučio nuotr./Arklys
LRVK/ Dariaus Janučio nuotr./Arklys

Jis veikia paralyžiuodamas bestuburius parazitus. Taip pat tai yra antros linijos vaistas nuo niežų ir rožės.

Prasidėjus dezinformacijos bangai dėl ivermektino, gamintoja „Merck Sharp & Dohme“ išplatino pranešimą, kuriuo paragino negydyti COVID-19 šiuo preparatu, nes jis nėra tam skirtas, o tokia savigyda gali būti pavojinga.

Tarp nepageidaujamų vaisto poveikių, žmonėms skirto vaisto informaciniame lapelyje yra nurodomas viduriavimas, pykinimas, galvos svaigimas, mieguistumas.

Retesni nepageidaujami poveikiai – nuovargis, pilvo skausmas, vidurių užkietėjimas, vėmimas, drebulys, bėrimas, niežėjimas.

Taip pat ivermektinas gali sąveikauti su kai kuriais kitais vaistais – pavyzdžiui, krešumą mažinančiu preparatu varfarinu – todėl šių preparatų be gydytojų priežiūros vartoti nereikėtų.

Plačiau skaitykite: Bijo vakcinų, bet COVID-19 „gydo“ gyvūnų vaistais: gali būti mirtinai pavojinga

Be to, jis gali pabloginti pacientų, sergančių tam tikromis lėtinėmis ligomis (pvz., astma), savijautą.

Veterinarinių vaistų pavartoję žmonės skundžiasi ūmiam apsinuodijimui būdingais simptomais – bėrimais, pykinimu, skausmais pilve, neurologinėmis problemomis ir paūmėjusiu hepatitu.

Efektyvumas neįrodytas

Pandemijos pradžioje laboratoriniai Monašo universiteto ir Doherty instituto mokslininkų tyrimai parodė, kad ivermektinas galimai gali sustabdyti SARS-CoV-2 – COVID-19 sukeliančio viruso – dauginimąsi.

Reikia pabrėžti, kad tuomet ivermektino laboratoriniai tyrimai buvo atlikti tik ląstelių kultūroje (laboratorijoje auginamose ląstelėse) ir buvo labai preliminarūs.

Tai nėra įrodymas, kad šis preparatas yra efektyvus gydant žmones nuo COVID-19 – priešingai.

Shutterstock nuotr./Vaistai
Shutterstock nuotr./Vaistai

Laboratoriniame tyrime ivermektino koncentracija buvo 20–2000 kartų didesnė už standartines dozes, naudojamas žmogaus parazitinėms infekcijoms gydyti. Tokios didelės vaisto koncentracijos gali būti labai toksiškos, tai patvirtino ir tolesnės analizės.

Vėliau atliktos išsamios studijos su lengva forma sergančiais COVID-19 pacientais, davus jiems nepavojingą preparato dozę, parodė, kad ivermektinas nėra efektyvesnis už placebą.

Vėliau buvo atliktas patikimumui pakankamos apimties tyrimas, kuriame dalyvavo 476 COVID-19 pacientai, sergantys lengva ligos forma.

Tyrimas parodė, kad ivermektinas nedavė jokios apčiuopiamos naudos gydant ligą. 82 proc. žmonių, kuriems buvo paskirtas ivermektinas, praėjus 21 tyrimo dienai ligos simptomai išnyko, kaip ir 79 proc. tų, kuriems buvo skirtas placebas.

Išsami ivermektino tyrimų analizė parodė, kad tarp 14 vykdytų tyrimų, kuriuose dalyvavo 1678 dalyviai, nė viename nebuvo įrodytas šio preparato efektyvumas, lyginant su grupėmis pacientų, kurie gavo placebą ar buvo gydomi įprastai.

Unsplash nuotr./Kraujo tyrimas
Unsplash nuotr./Kraujo tyrimas

Dar vienas „stebuklas“

Kitas preparatas, kurį skiepų priešininkai iki šiol laiko veiksmingu nuo COVID-19 – hidroksichlorokvinas.

Tačiau ir jo veiksmingumas nebuvo įrodytas. Tyrimais įrodyta, kad šis antimaliarinis preparatas nesuteikė papildomos naudos gydant COVID-19 pacientus, o kai kuriems šis vaistas turėjo šalutinį poveikį.

Šį preparatą pandemijos pradžioje aktyviai ragino vartoti buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Jis ne kartą kartojo, kad pradiniai šio vaisto testai gydant koronavirusą buvo geri, siūlė amerikiečiams jį vartoti.

Pasakojimas apie tai, kaip D.Trumpo administracija hidroksiclorokviną pavertė pateptuoju stebuklingu vaistu nuo koronaviruso pandemijos, yra istorija apie dezinformaciją globalioje informacijos ekosistemoje.

Europos Sąjungoje (ES) ir JAV chlorokvinas ir hidroksichlorokvinas yra skirti tam tikroms autoimuninėms ligoms (tokioms kaip reumatoidinis artritas ir vilkligė) gydyti, taip pat maliarijos profilaktikai ir gydymui.

Europos vaistų agentūros (EVA) pastebėjimu, bandymų gydyti koronavirusą hidroksichlorokvinu išties būta, tačiau nėra įrodymų, kad vaistas būtų padėjęs.

123RF.com nuotr./Moteriai statoma lašelinė
123RF.com nuotr./Moteriai statoma lašelinė

2020 metų gegužę Ispanijos vaistų agentūra (AEMPS) pranešė EVA apie šešis psichikos sutrikimų atvejus COVID-19 liga sergantiems pacientams, kuriems buvo skiriamos didesnės nei leistinos hidroksichlorokvino dozės.

EVA farmakologinio budrumo rizikos vertinimo komitetas (PRAC), įvertinęs visus turimus duomenis apie chlorochino ar hidroksichlorochino vartojimo ryšį su psichikos sutrikimų ir savižudiško elgesio rizika, rekomendavo atnaujinti šių vaistinių preparatų informacinius dokumentus.

Duomenų peržiūra patvirtino, kad psichikos sutrikimai pasireiškia ir kartais gali būti sunkūs tiek pacientams, turintiems psichikos sutrikimų, tiek ir jų neturintiems.

JAV Maisto ir vaistų priežiūros agentūra (FDA) praėjusių metų liepos pradžioje perspėjo medikus riboti hidroksichlorokvino naudojimą gydant COVID-19, pastebėjus, kad preparatas sukelia rimtas širdies, kepenų ir inkstų problemas.

JAV Minesotos universiteto mokslininkai paskelbė tyrimą, kuriame teigiama, kad maliarijai gydyti skirtas vaistas negelbėja ir sergančių lengva koronaviruso forma.

Hidroksichlorokvino efektyvumas tirtų pacientų grupėje sutapo su placebu, jokių gydomųjų savybių neturinčios medžiagos.

Shutterstock nuotr./Maliariją perneša uodai
Shutterstock nuotr./Maliariją perneša uodai

15min verdiktas: melas. Nėra įrodymų, kad ivermektinas ar hidroksichlorokvinas gydytų COVID-19.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito