Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pandemijos melagienas platina ir kardinolas: gąsdina žmonių sekimu ir kontrole

Vokietijoje kilusio triukšmo dėl kardinolo Gerhardo Ludwigo Muellerio antisemitinių pasisakymų ir žodžių apie pasaulio finansų elito atstovus, kurie esą per pandemiją siekia masių kontrolės, atgarsiai nuaidėjo ir Lietuvoje. Vatikane teisėjaujančio dvasininko, kuris jau anksčiau yra skleidęs sąmokslo teorijas ir net dangstęs vaikų seksualinį išnaudojimą Bažnyčioje, pareiškimus griežtai sukritikavo ekspertai, rabinai ir valdžios atstovai.
Konspiracijos
Konspiracijos

„Nori kontroliuoti žmones“

Vienas portalas pranešė, kad dvasininkas taip kalbėjo internete išplatintame vaizdo įraše, kuris „YouTube“ kanale jau peržiūrėtas 4 tūkst. kartų.

„Kardinolas G.L.Muelleris: G.Sorosas, B.Gatesas ir K.Schwabas naudojasi pandemija visiškai žmonijos kontrolei“ – rašinys tokiu pavadinimu pasirodė tinklalapyje laikmetis.lt.

Jame pasakojama, kad Vokietijos kardinolas, šiuo metu einantis Vatikano Aukščiausiojo tribunolo teisėjo pareigas, „pasmerkė garsius globalistinio finansinio elito narius už tai, kad jie naudojasi pandemija kaip pretekstu įvesti „visišką masių kontrolę“.

Vaizdo įraše dvasininkas pasmerkė filantropą George’ą Sorosą, kompanijos „Microsof“ įkūrėją Billą Gatesą ir Pasaulio ekonomikos forumo įkūrėją Klausą Schwabą, pavadindamas juos asmenimis, „sėdinčiais savo turtų soste“, pasaulinę COVID-19 pandemiją vertinančius kaip galimybę „įgyvendinti savo darbotvarkę“.

Anot G.L.Muellerio, pasaulinio finansų elito politika, kuri visuomenei pateikiama esą prisidengiant kova su pandemija, „gimsta iš noro pasinaudoti galimybe suvaldyti žmones, juos visiškai kontroliuoti ir sukurti priežiūros valstybę“.

Ši darbotvarkė, „paremta apgaule ir klasta“, tariamai naudojama siekiant „sukurti naują kūrinį, naują žmogų“, rašoma straipsnyje, remiantis konservatyviu filosofijos, politikos ir meno tinklalapiu „The European Conservative“.

de.wikipedia.org nuotr./Kardinolas Gerhardas Ludwigas Muelleris
de.wikipedia.org nuotr./Kardinolas Gerhardas Ludwigas Muelleris

„Tikrai nenoriu būti sukurtas ir atpirktas pagal K.Schwabo, B.Gateso, G.Soroso ir visų tų žmonių, kurie privačiais lėktuvais skrenda į Glazgą, o paskui masėms įveda dideles taupymo priemones ir apribojimus, atvaizdą ir panašumą“, – cituojamas G.L.Muelleris.

Lygina su naciais

Šie vaizdo įraše – beveik pustrečios minutės ištraukoje iš ilgesnio interviu – nuskambėję dvasininko žodžiai pastarąją savaitę sulaukė nemažo Vokietijos žiniasklaidos dėmesio.

„Kardinolas G.L.Muelleris vėl skleidžia sąmokslo teorijas apie koronavirusą“, – taip pavadintą rašinį publikavo Bavarijos žemės visuomeninio transliuotojo „Bayerischer Rundfunk“ tinklalapis.

Jo pasisakymus dekonstravo tokie žinomi leidiniai, kaip „Die Welt“, „Stern“.

Dvasininkas įraše kalba, esą siekiama visuotinės žmonių kontrolės, sukurti visuotinio sekimo valstybę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojas Slovakijoje laiko plakatą su užrašu „korona apgaulė“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojas Slovakijoje laiko plakatą su užrašu „korona apgaulė“

Tai yra viena populiariausių pandemijos metu sąmokslo teorijų. Minėti vokietis K.Schwabas ir amerikietis B.Gatesas nuolat jose figūruoja.

Pagal vieną „versiją“ esąs parengtas planas, kuriuo tariamai siekiama per pandemiją suvaržyti gyvenimą ir viską užvaldyti. Internete net plito neegzistuojančios institucijos tariamai surašytas dokumentas su darbais visiems metams.

Dar sudėtingesnė teorija – kad pandemija dėl COVID-19 buvo surežisuota ir paremta melagingais duomenimis, pasitelkus dirbtinį intelektą ir 5G ryšį pasaulyje kuriama nauja tvarka, kurios tikslas – visus kontroliuoti, o už to stovi technologijų elitas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sąmokslo teorijų apie Billą Gatesą šalininkas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sąmokslo teorijų apie Billą Gatesą šalininkas

Politikos mokslininkas ir panašių teorijų ekspertas iš Janas Rathje taip naujienų agentūrai dpa įvertino G.L.Muellerio išvedžiojimus: „Dauguma šių pareiškimų gali būti įvertinti per konspiracijų ideologijos prizmę”.

Taip pat skaitykite: Sąmokslo teorijų kolekcija: COVID-19 sugalvota dėl 5G ryšio ir siekiant užvaldyti pasaulį.

Vartodamas žodį „sinchronizavimas“ (vok. Gleichschaltung), jis daro aliuziją į nacionalsocializmą. Naciai šiuo terminu vadino totalitarinės kontrolės ir visų Vokietijos visuomenės gyvenimo aspektų koordinavimo sistemą.

Kardinolas taip pat mini iš Vengrijos kilusį investuotoją G.Sorosą, o tai, anot Stebėsenos, analizės ir strategijos centro (CeMAS) eksperto, galima laikyti antisemitiniu šifru. Šis žydų šeimoje gimęs filantropas taip pat yra dažnas sąmokslo teorijų herojus.

Europos rabinų konferencija (CER) griežtai sukritikavo šias G.L.Muellerio paraleles. Jos vadovas Pinchas Goldschmidtas paragino Vatikaną ir Vokietijos vyskupų konferenciją (DBK) „aiškiai atsiriboti nuo tokių grubių pareiškimų ir pozicijų“.

Taip pat skaitykite: „Neteisinga ir neetiška“: ekspertai atmeta galimybių paso lyginimą su nacių elgesiu.

„Ypač dabartiniu metu, kai sąmokslo teorijos, klaidingi naratyvai ir neapykanta naudojami skaldyti mūsų visuomenę, kurstyti ją prieš demokratiją ir pliuralizmą, religijos atstovai turėtų imtis malšinančio poveikio, ryžtingai skatinti socialinę sanglaudą ir stoti prieš sąmokslus, neapykantą bei šmeižtą“, – išplatintame pareiškime cituojamas P.Goldschmidtas.

G.L.Muellerio žodžiai sulaukė ir kai kurių politikų, ir šalies vyriausybės antisemitizmo komisaro Felixo Kleino pasipiktinimo, jie įvertinti kaip šokiruojantys.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus

Anot pastarojo, dvasinės ir moralinės institucijos turi dar didesnę atsakomybę prisidėti prie išmintingų sprendimų ir su savo autoritetu ieškoti išeičių. „Skleisdamas absurdiškas, antisemitines sąmokslo teorijas, kardinolas pasielgė priešingai, o tai yra žalinga visuomenei ir tik dar pagilina egzistuojančias problemas“, – teigė F.Kleinas.

Vatikanas į dpa prašymą pakomentuoti kardinolo pareiškimus neatsakė. Vokietijos vyskupų reakcija iš pradžių buvo analogiška – jie tik nurodė remtis raginimu pasiskiepyti. Kiek vėliau DBK atstovas spaudai Matthiasas Koppas socialiniame tinkle „Twitter“ išreiškė nuostabą ir pažymėjo manantis, kad dvasininkas kalbėjo kaip privatus asmuo.

Pasikvietė ankstesnis popiežius

Pats kardinolas agentūrai dpa patvirtino interviu, kurio ištrauka buvo paskelbta, autentiškumą ir atmetė logiką, kad, jei kritikuoja finansų elitą, vadinasi, esąs „blogojoje pusėje“.

73 metų G.L.Muelleris jau ne pirmą kartą siejamas su melagienų platinimu. Pernai pavasarį jis pasirašė arkivyskupų manifestą prieš ribojimus dėl COVID-19, kuris buvo paremtas kai kuriomis sąmokslo teorijomis.

Pavyzdžiui, jame buvo teigiama, esą pradedama kurti pasaulinę vyriausybę, kuris būtų virš bet kokios kontrolės. Kritiką dėl to dvasininkas atrėmė pareiškimu, kad tekstas buvo ne taip suprastas.

Būta ir daugiau klaidinančių pareiškimų apie nacius. Pavyzdžiui, kartą G.L.Muelleris – tuomet jis buvo Bavarijoje esančio Regensburgo vyskupas – įžvelgė paralelių tarp nacizmo ir pranešimų apie seksualinę prievartą. Kad taip kalbėjo, pripažino tik paskelbus pamokslo garso įrašus. Vyskupo komentarai sulaukė neigiamos Vokietijos žydų diasporos ir parlamentarų reakcijos.

Vida Press nuotr./Karo pradžia. Berniukas verkia sugriautos Varšuvos gatvėje, 1939 m. rugsėjis
Vida Press nuotr./Karo pradžia. Berniukas verkia sugriautos Varšuvos gatvėje, 1939 m. rugsėjis

Jis esą pagarsėjo ir dėl empatijos Regensburgo vyskupijoje seksualiai išnaudotiems vaikams trūkumo. Pasitelkęs teisininkus, žeminančius serijinius laiškus ir grasinimus aukoms teismais bei nurodymus žiniasklaidai, G.L.Muelleris kartu su bendrininkais stengėsi išlaikyti tylos sieną.

Vatikane dvasininkui buvo patikėtos įtakingos pareigos. 2013 m. tuometis popiežius Benediktas XVI (pasaulietiniame gyvenime – vokietis Josephas Ratzingeris) paskyrė jį Tikėjimo mokymo kongregacijos prefektu. Taip dvasininkas tapo vienu galingiausių asmenų šioje miniatiūrinėje valstybėje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vatikanas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vatikanas

Po penkerių metų dabartinis popiežius Pranciškus vokietį iš pareigų atleido, bet praėjusį birželį paskyrė Romos kurijos aukščiausiojo teismo, Apaštališkosios signatūros (lot. Signatura Apostolica), teisėju.

Vaizdo įrašą savo paskyroje „Twitter“ paskelbė Austrijoje veikiantis konservatyvus katalikiškas Šv. Bonifacijaus institutas. Čia jis peržiūrėtas jau beveik 30 tūkst. kartų.

Tai yra dešiniosios pakraipos „smegenų centras“, kuris, be kita ko, propaguoja „gyvenimo apsaugą“, neigia žmogaus įtaką klimato pokyčiams, priešinasi vienalyčių porų santuokoms, o dabar – ir priemonėms, skirtoms COVID-19 suvaldyti bei skiepijimui nuo šios ligos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./2018 metais vykęs AfD („Alternatyva Vokietijai“) suvažiavimas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./2018 metais vykęs AfD („Alternatyva Vokietijai“) suvažiavimas

Jo įkūrėjas 28 metų Alexanderis Tschugguelis palaiko artimus ryšius su radikalios dešiniosios pakraipos partijos „Alternatyva Vokietijai“ nare Beatrix von Storch ir homofobiškų pažiūrų politikos aktyviste Hedwig von Beverfoerde.

Austrijoje šis jaunas vyras yra vienas iš „Katalikų rezistencijos“ prieš ribojimus dėl COVID-19 atstovų spaudai. Privalomą vakcinaciją jis vadina „teroristinėmis priemonėmis“.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas