Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

PAR prezidentas: Afrikos šalys į Ukrainą ir Rusiją siųs taikos misiją

Šešių Afrikos lyderių grupė planuoja kuo greičiau vykti į Rusiją ir Ukrainą, kad padėtų užbaigti karą, antradienį pareiškė Pietų Afrikos Respublikos (PAR) prezidentas Cyrilas Ramaphosa.
Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Cyrilas Ramaphosa
Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Cyrilas Ramaphosa / „AFP“/„Scanpix“

Rusijos vadovas Vladimiras Putinas ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sutiko priimti misiją ir Afrikos valstybių vadovus tiek Maskvoje, tiek Kyjive, Keiptaune surengtoje spaudos konferencijoje sakė C.Ramaphosa.

C.Ramaphosa sakė, kad savaitgalį su V.Putinu ir V.Zelenskiu surengė atskirus pokalbius telefonu, kuriuose pristatė Zambijos, Senegalo, Kongo Demokratinės Respublikos, Ugandos, Egipto ir Pietų Afrikos Respublikos parengtą iniciatyvą.

„Su prezidentu V.Putinu ir prezidentu V.Zelenskiu sutariau pradėti pasirengimą susitikimams su Afrikos valstybių vadovais“, – sakė C.Ramaphosa.

„Tikimės, kad surengsime intensyvias diskusijas“, – sakė jis, kalbėdamas spaudos konferencijoje Keiptaune Singapūro ministro pirmininko Lee Hsien Loongo valstybinio vizito metu.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Gutteresas ir Afrikos Sąjunga (AS) buvo informuoti apie šią iniciatyvą ir jai pritarė, pridūrė C.Ramaphosa.

C.Ramaphosa nenurodė konkretaus vizito laiko ar kitų detalių, tik pasakė, kad konfliktas yra pražūtingas, o Afrika dėl jo taip pat labai kenčia.

Afrikos šalys smarkiai nukentėjo dėl kylančių grūdų kainų ir poveikio pasaulinei prekybai.

Šis pranešimas buvo paskelbtas kitą dieną po to, kai C.Ramaphosa pareiškė, kad Pietų Afrika susidūrė su, anot jo, nepaprastu spaudimu pasirinkti pusę, Jungtinėms Valstijoms apkaltinus Pretoriją slapta tiekus ginklus Rusijai, nors tai prieštarautų jos deklaruojamam neutralumui.

Atsargus palaikymas

Iki šiol diplomatinės pastangos sustabdyti karą rezultatų nedavė.

Antradienį į Kyjivą su dviejų dienų vizitu turi atvykti Kinijos specialusis pasiuntinys. Jo kelionė skirta Pekino vadovaujamoms pastangoms dėl taikos derybų Maskvos karui Ukrainoje užbaigti.

Praėjusią savaitę A.Guterresas vienam Ispanijos laikraščiui teigė, kad taikos derybos šiuo metu neįmanomos, nes abi pusės įsitikinusios, kad gali laimėti.

Tačiau C.Ramaphosa tvirtino, kad Vašingtone ir keliose Europos sostinėse, kuriose lankėsi tarpininkai, kuriems pavesta pristatyti planą, Afrikos iniciatyva sulaukė atsargaus palaikymo.

Šios pastangos galėtų padėti Pretorijai atkurti neutralios veikėjos ir tarpininkės įvaizdį po kaltinimų, kad ji linksta į Rusijos pusę.

PAR sausumos pajėgų vadas pirmadienį buvo atvykęs į Maskvą aptarti karinio bendradarbiavimo, ir tai buvo vėliausias iš kelių įvykių, kuriuos kritikai vadina palankumo Kremliui įrodymu.

Praėjusią savaitę Jungtinių Valstijų ambasadorius Pretorijoje pareiškė, kad JAV mano, jog į Rusijos krovininį laivą, kuris gruodžio mėnesį prisišvartavo Keiptauno karinių jūrų pajėgų bazėje, buvo pakrauti ginklai ir šaudmenys.

Pirmadienį C.Ramaphosa pareiškė, kad jo šalis nebus įtraukta į tai, ką pavadino pasaulinių galybių varžybomis dėl Ukrainos, nors ir susidūrė su, anot jo, nepaprastu spaudimu pasirinkti pusę.

„Mes nesutinkame, kad mūsų neprisijungimo pozicija yra palankesnė Rusijai nei kitoms šalims. Taip pat nesutinkame, kad ji turėtų pakenkti mūsų santykiams su kitomis šalimis“, – sakė C.Ramaphosa kassavaitiniame prezidento pranešime.

Pietų Afrika atsisakė pasmerkti karą Ukrainoje, dėl kurio Maskva tarptautinėje arenoje iš esmės atsidūrė nuošalyje, teigdama, kad nori išlikti neutrali.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas