Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paraščių generolo iššūkis V.Putinui – nebūtinai rimtas, bet iškalbingas

„Visos Rusijos karininkų susirinkimas“ – neoficiali ir tikrai kukli organizacija. Jos pirmininkas, atsargos generolas-pulkininkas Leonidas Ivašovas – sovietmečio gerbėjas, nacionalistas, jau seniai kritikuojantis Vladimirą Putiną. Tačiau atviras jo pareiškimas, kuriuo Rusijos prezidentas raginamas ne tik „neprovokuoti karo“ su Ukraina, bet ir atsistatydinti, vis tiek iškalbingas, nes parodo, kad nuo režimo nusisuka ne tik liberalūs inteligentai, bet ir radikalai.
Leonidas Ivašovas
Leonidas Ivašovas / Vikipedijos nuotr.

L.Ivašovo pareiškimas, kurį galima skaityti čia, sulaukė daug dėmesio tiek Rusijos, tiek tarptautinėje žiniasklaidoje. „Kreipimasis į Prezidentą ir Rusijos Federacijos piliečius“ niūriai pavadintas „Karo išvakarėmis“.

Iš esmės tai yra atviras reikalavimas V.Putinui ne tik „nutraukti nusikalstamą karo provokavimo darbotvarkę“, bet netgi atsistatydinti.

Kreipimesi L.Ivašovas nuosekliai peikia Kremlių, kuris esą sukūrė situaciją, kai pagrindinė grėsmė sistemai kyla ne Ukrainoje ar Vakaruose, o šalies viduje. Plačiai rašoma apie „modelio netvarumą“, „profesionalumo stoką valdžios sistemoje“, „visuomenės neorganizuotumą ir pasyvumą“.

Aišku, paviešinus šį pareiškimą nemažai kritikų suskubo pabrėžti, kad nei „Visos Rusijos karininkų susirinkimas“, nei L.Ivašovas šalyje nėra plačiai žinomi – be to, tikrai negalima teigti, jog Kremliui, sutelkusiam daugybę karių prie Ukrainos ir Baltarusijoje, apskritai įdomūs tokie ultimatumai.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos kariai per pratybas Rostovo srityje
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos kariai per pratybas Rostovo srityje

Vis dėlto kai kurie analitikai tikina, kad kreipimasis svarbus, nes jo turinys parodo, jog ne tik liberali opozicija, bet net ugningi radikalai laiko V.Putiną ne – kaip jis norėtų – nuoširdžiu Rusijos patriotu, o tiesiog oportunistu.

Tokį įspūdį susidarė ir Dainius Žalimas, Vytauto Didžiojo universiteto Teisės fakulteto dekanas, buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas. Jis 15min teigė, kad L.Ivašovo pareiškimas rodo, jog net tarp kariškių yra tokių, kurie „mąsto blaiviai“.

„Ypatingos reikšmės šiam kreipimuisi neteikiu, bet tolesnės eskalacijos atveju būtų įdomu pamatyti, kiek dar tokių demaršų kiltų“, – tvirtino D.Žalimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas