Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijoje pareigūno nužudyto paauglio močiutė prašo protestuotojų nurimti: „Mano dukra nebeturi gyvenimo“

17-mečio prancūzo Nahelio M., kurio mirtis nuo policininko kulkos Prancūzijoje sukėlė jau penkias naktis trunkančius neramumus, močiutė sekmadienį paragino žmones nusiraminti ir liepė liautis bei nebekelti riaušių.
Protestai Prancūzijoje
Protestai Prancūzijoje / „Reuters“/„Scanpix“

„Riaušininkams sakau štai ką: nedaužykite langų, nepuldinėkite mokyklų ar autobusų. Gana! Autobusais važinėja mamos, lauke vaikšto mamos“, – televizijai BFM sakė žuvusiojo močiutė Nadia.

Ji sakė, kad riaušininkai 17-mečio Nahelio mirtį naudoja kaip pretekstą sukelti sumaištį ir kad šeima nori ramybės.

„Nahelis mirė. Mano dukra nebeturi gyvenimo“, – BFM televizijai sakė Nadia.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas sakė, kad paskutinės nakties riaušės nebuvo tokios intensyvios po to, kai šeštadienį vykusių Nahelio laidotuvių Paryžiaus Nantero priemiestyje buvo dislokuota 45 000 policininkų.

Nuo tada, kai jis buvo nušautas antradienį, riaušininkai degino automobilius ir plėšė parduotuves, bet taip pat nusitaikė į valstybines institucijas – miesto rotušes ir policijos nuovadas. Į netoli Paryžiaus esančio miesto L'Hay-les-Roses mero namus įvažiavo automobilis, kai jo žmona ir vaikai miegojo viduje.

Prezidentas Emmanuelis Macronas atidėjo valstybinį vizitą Vokietijoje, kuris turėjo prasidėti sekmadienį, siekdamas įveikti didžiausią jo vadovybės krizę nuo tada, kai 2018 m. Prancūziją sudrebino „geltonųjų liemenių“ protestai.

Vyriausybės „krizinis padalinys“ buvo aktyvuotas iki tolesnio pranešimo, o E.Macronas vėliau turėjo susitikti su savo ministrais.

Nahelio mirtis sukėlė ilgalaikius nusiskundimus dėl policijos smurto ir sisteminio rasizmo, kuriuos valdžia paneigė, teisėsaugos institucijose iš teisių grupių ir mažas pajamas gaunančiuose, rasiškai mišriuose priemiesčiuose, supančiuose didelius Prancūzijos miestus.

Pareigūnas pripažino paleidęs mirtiną šūvį, sako valstybės kaltintojas, sakydamas tyrėjams, kad norėjo užkirsti kelią galimoms gaudynėms, per kurias galėjo būti sužeisti pareigūnai. Vyksta tyrimas dėl nužudymo.

Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad šeštadienio vakarą buvo suimta 719 žmonių, 1 311 – penktadienio naktį ir 875 ketvirtadienio naktį.

Paryžiaus policijos vadovas sakė, kad dar per anksti teigti, kad neramumai buvo numalšinti.

„Akivaizdu, kad buvo padaryta mažiau žalos, bet artimiausiomis dienomis liksime mobilizuoti. Esame labai susikaupę, niekas nepretenduoja į pergalę“, – sakė Laurent'as Nunezas.

Didžiausias nakties pliūpsnio taškas buvo Marselis, kur policija leido ašarines dujas ir kovojo gatvėse su jaunimu aplink miesto centrą iki vėlaus vakaro. Taip pat neramumų kilo Paryžiuje, Viduržemio jūros pakrantėje esančiame Nicos mieste ir rytuose esančiame Strasbūre.

Atakuoti mero namai

Kinija kartu su kai kuriomis Vakarų valstybėmis perspėjo savo piliečius būti budrius dėl neramumų, kurie gali tapti nemenku iššūkiu Prancūzijai vasaros turizmo sezono piko metu, jei ji apgaubtų iškilių lankytinų vietų.

Kinijos konsulatas pateikė oficialų skundą po to, kai ketvirtadienį autobusui, vežusiam Kinijos turistų grupę, buvo išdaužti langai, dėl kurių buvo nesunkių sužeidimų, pranešė Kinijos konsulinių reikalų biuras.

18 metų turistas Tedas Baughmendas iš Čikagos Paryžiuje sakė: „Suprantu protestus ir kodėl jie vyksta, bet nepaisant to, čia labai saugu“.

Paryžiuje parduotuvių fasadai populiarioje Eliziejaus laukų alėjoje per naktį buvo apkalti lentomis, o kitur kilo pavienių susirėmimų. Policija pranešė, kad buvo apgadinti šeši viešieji pastatai ir sužeisti penki pareigūnai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vincent'o Jeanbruno namai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vincent'o Jeanbruno namai

Paryžiaus regione konservatyvaus L'Hay-les-Roses mero Vincent'o Jeanbruno namai buvo taranuoti automobiliu, o jo žmona ir vaikai buvo užpulti fejerverkais jiems pabėgus.

Ministrė pirmininkė Elisabeth Borne sekmadienį lankėsi šioje vietovėje kartu su Paryžiaus regiono prezidente Valerie Pecresse, kuri dėl smurto kaltino mažas, gerai apmokytas grupes.

„Respublika nepasiduos, o mes kovosime atgal“, – sakė ji.

Finansų ministras Bruno Le Maire'as šeštadienį sakė, kad per neramumų bangą buvo apiplėšti 10 prekybos centrų, taip pat buvo užpulta daugiau nei 200 prekybos centrų, taip pat tabako parduotuvės, bankai, mados parduotuvės ir greito maisto parduotuvės.

Nors E.Macronas šiais metais susidūrė su plačiais profesinių sąjungų vadovaujamais protestais dėl pensinio amžiaus padidinimo, dėl kurio jo reitingai buvo subraižyti, bet koks ilgalaikis gatvės sukilimas, pavyzdžiui, Geltonųjų liemenių protestai dėl aukštų degalų kainų, būtų naujas iššūkis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito