Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paryžiuje dešimtys tūkstančių žmonių dalyvavo eitynėse prieš antisemitizmą 

Paryžiuje dešimtys tūkstančių žmonių sekmadienį dalyvavo eitynėse prieš antisemitizmą. 
AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.

Demonstraciją nuspręsta surengti, Prancūzijoje padaugėjus antisemitinių incidentų.

„Mūsų šiandienos darbotvarkė yra (...) kova su antisemitizmu, kuris prieštarauja respublikos vertybėms“, – prieš eitynes transliuotojui LCP sakė Senato pirmininkas Gerard'as Larcher (Žeraras Laršė), kuris kartu su Nacionalinės Asamblėjos pirmininke Yael Braun-Pivet (Jael Braun-Pivė) organizavo demonstraciją.

Po spalio 7-osios palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį, po kurio Izraelis pradėjo Gazos Ruožo bombardavimo kampaniją, Paryžiuje, kur gyvena didelės žydų ir musulmonų bendruomenės, padidėjo įtampa.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai pranešė, kad prie Invalidų rūmų, kur prasidėjo eitynės, susirinko dešimtys tūkstančių žmonių, o netoliese esančios metro stotys ir gatvės taip pat buvo pilnos žmonių.

Saugumui palaikyti turėjo būti dislokuota daugiau kaip 3 000 policininkų ir žandarų.

„Niekada nemaniau, kad vieną dieną turėsiu dalyvauti demonstracijoje prieš antisemitizmą“, – sakė 46-erių medicinos įmonės sekretorė Johanna (Johana) iš Paryžiaus priemiesčio Sena-Sen Deni. 

Ji sakė, kad atvyko dėl to, kad nebijotų būti žydė.

Prancūzijoje gyvena apie 500 tūkst. žydų, kurie sudaro didžiausią bendruomenę Europoje.

Pirmoji žygiavo prancūzų ministrė pirmininkė Elisabeth Borne (Elizabet Born), du pirmininkai ir aukšto rango asmenys, taip pat buvę prezidentai Francois Hollande'as (Fransua Holande'as) ir Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi), religiniai lyderiai.

Anksčiau sekmadienį tūkstančiai žmonių surengė demonstraciją didžiuosiuose Prancūzijos miestuose, įskaitant Lioną, Nicą ir Strasbūrą, su tuo pačiu šūkiu kaip ir Paryžiaus eitynėse: „Už Respubliką, prieš antisemitizmą“.

„Kiekvienas žmogus turėtų jausti, kad kovoti su antižydiškais jausmais yra jo reikalas“, – radijo stočiai „Radio J“ sakė Prancūzijos vyriausiasis rabinas Haimas Korsia.

Per spalio 7 dieną „Hamas“ įvykdytą šokiruojantį išpuolį Izraelyje, jų pareigūnų duomenimis, žuvo apie 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, o 239 žmonės buvo paimti įkaitais.

Anot „Hamas“ valdomos Sveikatos apsaugos ministerijos, per Izraelio oro ir sausumos karinę kampaniją Gazos Ruože žuvo daugiau kaip 11 tūkst. žmonių.

Po išpuolio Prancūzijoje užregistruota beveik 1 250 antisemitinių aktų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas