Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio problema – ne V.Putinas, o skerdynių trokštantys dešimtys milijonų Rusijos piliečių

Sekmadienį Ukrainos kariams atkovojus Bučos kontrolę, buvo rasta masinių kapų, lavonų gatvėse, likę gyvi liudininkai papasakojo apie rusų karių žiaurumus. Portalo 15min videolaidos „15/15“ pašnekovai publicistas, verslininkas, prodiuseris ir istorijos tyrinėtojas Šarūnas Jasiukevičius bei Vytauto Didžiojo universiteto filosofijos katedros profesorius Gintautas Mažeikis įspėja, kad tai dar tik pradžia. Ir didžiausia problema ne Vladimiras Putinas, o jį remianti, dar didesnių skerdynių reikalaujanti didžioji dauguma Rusijos visuomenės.
Buča
Buča / AFP/„Scanpix“ nuotr.

– Šarūnai, pakalbėkime pirmiausia apie Bučos žudynes. Galvojau, kas kažkur panašaus naujausiais laikais buvo, tai tikriausiai 1995 metų Srebrenica, kur serbai apie 8 tūkst. bosnių nužudė. Kaip jūs matote šį jau į istoriją įėjusį žiaurumą?

Š.Jasiukevičius: Pirmas dalykas, tai turbūt norėčiau pabrėžti, kad tai nebuvo labai netikėta, reikia turėti omenyje, su kuo mes turime reikalą.

Antrojo pasaulinio karo metais rusų tauta buvo lygiai tokie patys, jų žmonėmis vadinti nebuvo galima ir tiesiog pasaulis per 80 metų turbūt šiek tiek primiršo, atsipalaidavo ir atleido tą žvėrį, tuos gyvulius, kuriuos reikėjo laikyti pririštus prie grandinės.

Ir vis tiktai klaida, ko gero, buvo Šaltojo karo nutraukimas, nes atsileido visa Rusija. Ir tiesiog pasileido tie žvėrys gyventi laisvai.

Tai nebuvo netikėta. Mes dar kartą įsitikinome, kad rusų tauta, turiu omenyje, visa tauta (80 proc. Rusijos gyventojų palaiko V.Putino veiksmus), kad rusai visas tas žudynes pateisina. Tai tiesiog mes turime turėti omenyje, su kuo turime reikalą. (...)

– Tokių vietų, kaip Buča, tikėtina, bus daugiau. Jeigu ukrainiečiai toliau kovos, tikėtina, matysime dar ir dar tokių vaizdų. Kaip tai veikia, jūsų manymu, Ukrainos žmonių, politikų, karių nusiteikimą?

Š.Jasiukevičius: Pirmas dalykas, tai Buča yra tiktai apšilimas. Buča yra mums skiepas, kad mes priprastumėm, akys priprastų prie tų žiaurumų. Tai nebuvo netikėta, bet tai, be abejo, šokiruoja. Aš manau, kad dar daugiau bus tokių dalykų, mes pamatysime gerokai didesnius skaičius, kuomet bus išvaduotas Mariupolis. Tenai tikrai bus labai baisu. Charkivas, Mariupolis, Chersonas – tai tie miestai, kurie... Aišku, Mariupolis bus baisiausia. Manau, tai, ką mes matėm Bučos ir Irpinės situacijose, Mariupolyje tai bus dešimtis, šimtus kartų daugiau.

Na, Ukrainos karių ryžtas tiktai didėja, kovinė parengtis, moralinis pasirengimas kovoti tiktai stiprėja.

Šių veiksmų pagrindinis tikslas – ne tik įbauginti civilius gyventojus, bet išprovokuoti ukrainiečius elgtis taip pat – tada jie galėtų visam pasauliui sakyti, kad čia ne mes darom karo nusikaltimus, čia tiesiog karas.

Yra vienas pavojus tiktai labai didelis, kol kas dar tai yra kontroliuojama, bet rusai tokiais savo veiksmais stengiasi išprovokuoti ukrainiečius lygiai taip pat žiauriai elgtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas