Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio reakcijos į Izraelio atsakomuosius smūgius Iranui

Izraeliui šeštadienį sudavus atsakomuosius smūgius kariniams taikiniams Irane, JAV, Didžioji Britanija ir Europos Sąjunga paragino deeskaluoti padėtį, o musulmonų šalys ir Rusija apkaltino Izraelį aštrinant konfliktą.
IBRAHIM AMRO / AFP
IBRAHIM AMRO / AFP

Izraelio kariuomenė šeštadienį paskelbė, kad atsakydama į anksčiau šį mėnesį į žydų valstybę paleistą raketų salvę, surengė antskrydžius prieš Iraną ir smogė jo kariniams objektams. Iranas pranešė, kad žuvo du kariai, bet vėliau nurodė, kad žuvusiųjų skaičius padidėjo iki keturių.

JT: „labai sunerimę“

Jungtinių Tautų (JT) vadovas Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) pareiškė esąs „labai sunerimęs“ dėl oro smūgių, ir paragino nutraukti platesnio masto konfliktą Artimuosiuose Rytuose.

A. Guterresas „skubiai pakartoja savo raginimą visoms šalims nutraukti visus karinius veiksmus, įskaitant veiksmus Gazos Ruože ir Libane“, sakoma jo atstovo spaudai Stephane'o Dujarrico (Stefano Diužariko) pareiškime, kuriame taip pat raginama „dėti didžiausias pastangas, kad būtų užkirstas kelias visaverčiam regioniniam karui, ir grįžti į diplomatijos kelią“.

JAV: „savigynos veiksmai“

Jungtinės Valstijos paragino Iraną nustoti pulti Izraelį ir nutraukti smurto ciklą „be tolesnės eskalacijos“.

Izraelio „atsakas buvo savigynos veiksmai, kurių metu buvo vengiama apgyvendintų teritorijų ir buvo orientuojamasi tik į karinius taikinius, priešingai nei Irano išpuolis prieš Izraelį, kurio taikiniu tapo tankiausiai apgyvendintas Izraelio miestas“, žurnalistams sakė JAV nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Seanas Savettas (Šonas Savetas), pabrėžęs, kad Jungtinės Valstijos šioje operacijoje nedalyvavo.

„Mūsų tikslas – skatinti diplomatiją ir mažinti įtampą Artimųjų Rytų regione“, – sakė jis.

Jungtinė Karalystė: „deeskaluoti padėtį“

Jungtinės Karalystės (JK) ministras pirmininkas Keiras Starmeris (Kiras Starmeris) paragino deeskaluoti padėtį ir sakė, kad Iranas neturėtų atsakyti į Izraelio smūgius.

„Manau, turime aiškiai pasakyti, kad Izraelis turi teisę gintis, tačiau mes raginome ir toliau raginame visas puses elgtis santūriai, todėl šiandien labai aiškiai sakau, kad Iranas neturėtų į tai reaguoti“, – nurodė britų premjeras. 

ES: „elgtis kuo santūriau“

Europos Sąjunga (ES) įspėjo, kad „pavojingas atakų ir atsakomųjų veiksmų ciklas“ gali sukelti visavertį regioninį karą.

„Pripažindama Izraelio teisę į savigyną, ES ragina visas šalis elgtis kuo santūriau, kad būtų išvengta nekontroliuojamos eskalacijos, kuri neatitinka niekieno interesų“, – sakoma ES pareiškime.

Rusija: „katastrofiškas scenarijus“

Rusija paragino visas šalis elgtis santūriai ir perspėjo dėl „katastrofiško scenarijaus“.

„Raginame visas susijusias šalis elgtis santūriai, sustabdyti smurtą ir neleisti, kad įvykiai peraugtų į katastrofišką scenarijų“, – pareiškė užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova.

Saudo Arabija: „kelia grėsmę saugumui“

Saudo Arabija pasmerkė Izraelį ir įspėjo nesiimti veiksmų, dėl kurių konfliktas Artimuosiuose Rytuose galėtų dar išsiplėsti.

„Saudo Arabijos Karalystė smerkia“ Izraelio smūgius, pareiškė užsienio reikalų ministerija ir pakartotinai išreiškė savo „tvirtą poziciją atmesti konflikto regione eskalavimą“, kuris „kelia grėsmę šalių ir tautų saugumui bei stabilumui“ Artimuosiuose Rytuose.

Kataras: „elgtis santūriai“

Kataras pareiškė, kad „Izraelio taikymasis“ į Iraną yra „šiurkštus Irano suvereniteto pažeidimas ir aiškus tarptautinės teisės principų pažeidimas“.

Kataro užsienio reikalų ministerija pareiškime išreiškė „didelį susirūpinimą dėl rimtų padarinių, kuriuos gali sukelti ši eskalacija“, ir paragino „visas suinteresuotąsias šalis elgtis santūriai ir spręsti nesutarimus dialogu bei taikiomis priemonėmis“.

Bahreinas: „didelis susirūpinimas“

Bahreinas, kuris 2020 metais normalizavo santykius su Izraeliu, pasmerkė „karinę operaciją“ prieš Iraną ir išreiškė „didelį susirūpinimą dėl toliau eskaluojamos įtampos“ regione.

Bahreino užsienio reikalų ministerija pareiškime paragino suinteresuotąsias šalis „laikytis santūrumo ir teikti pirmenybę deeskalacijai, kad būtų užkirstas kelias karo ir konflikto plitimui“.

Sirija: „solidarumas“ su Iranu

Sirija išreiškė „solidarumą“ su savo sąjungininku Iranu.

Užsienio reikalų ministerija teigė remianti „teisėtą Irano teisę gintis ir saugoti savo teritoriją bei piliečių gyvybes“.

Irakas: „Izraelis plečia konfliktą“

Irakas apkaltino Izraelį plečiant konfliktą Artimuosiuose Rytuose ir pasmerkė pasaulio neveiklumą.

„Okupacinis sionistinis darinys tęsia savo agresyvią politiką ir plečia konfliktą regione, vykdydamas įžūlius išpuolius, kuriuos vykdo nebaudžiamai“, – pareiškime teigė vyriausybės atstovas spaudai Basimas Alawadi (Basimas Alavadis), paminėjęs „tarptautinės bendruomenės tylėjimą“ dėl Izraelio veiksmų.

Jordanija: „pavojinga eskalacija“

Jordanija pareiškė, kad šie smūgiai „pažeidžia tarptautinę teisę ir (Irano) suverenitetą ir yra pavojinga eskalacija, kuri didina įtampą regione“.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Sufyanas Qudah (Sufjanas Kuda) paragino tarptautinę bendruomenę „prisiimti atsakomybę ir imtis neatidėliotinų priemonių, kad būtų sustabdyta Izraelio agresija Gazos Ruože, Vakarų Krante ir Libane“, ir tai, anot jo, „būtų pirmas žingsnis siekiant sumažinti eskalaciją“.

Turkija: nutraukti Izraelio „terorą“

Turkija pasmerkė Izraelio smūgius Iranui ir paragino nutraukti, anot jos, Izraelio terorą regione.

„Izraelio kuriamo teroro regione nutraukimas tapo istorine užduotimi siekiant įtvirtinti tarptautinę taiką ir saugumą“, – pareiškė Turkijos užsienio reikalų ministerija.

„Dėl Izraelio, kuris vykdo genocidą Gazos Ruože, rengiasi aneksuoti Vakarų Krantą ir kasdien žudo civilius Libane, mūsų regionas priartėjo prie didesnio karo slenksčio“, – pridūrė ministerija.

Pakistanas: „kenkia stabilumui“

Pakistanas pasmerkė Izraelio smūgius ir pareiškė, kad „visa atsakomybė“ už konflikto Artimuosiuose Rytuose eskalaciją tenka žydų valstybei.

„Šie smūgiai kenkia keliui į regioninę taiką ir stabilumą, taip pat tai yra pavojinga eskalacija jau ir taip nestabiliame regione“, – sakoma Pakistano užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

„Hamas“: „suvereniteto pažeidimas“

Palestiniečių islamistų judėjimas „Hamas“, Gazos Ruože kariaujantis su Izraeliu ir remiamas Irano, pasmerkė Izraelį.

„Griežčiausiai smerkiame sionistų agresiją prieš Irano Islamo Respubliką ir karinių objektų keliose provincijose apšaudymą“, – sakoma judėjimo pareiškime, kuriame šis žingsnis vadinamas „akivaizdžiu Irano suvereniteto pažeidimu ir eskalacija, keliančia grėsmę regiono saugumui“.

„Hezbollah“: „klastinga agresija“

Irano remiama kovotojų grupuotė „Hezbollah“, konfliktuojanti su Izraeliu Libane, taip pat pasmerkė Izraelį, o kaltę vertė Izraelio sąjungininkei, Jungtinėms Valstijoms.

„Hezbollah“ griežtai smerkia klastingą sionistų agresiją prieš Irano Islamo Respubliką ir laiko ją pavojinga eskalacija viso regiono lygmeniu“, – sakoma šiitų grupuotės pareiškime, kuriame taip pat priduriama, kad „visa atsakomybė už Izraelio sukeltas žudynes, tragedijas ir skausmą tenka“ Jungtinėms Valstijoms.

Vokietija: „nedelsiant nutraukti“

Izraeliui smogus kariniams taikiniams Irane, Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) perspėjo Iraną dėl bet kokios eskalacijos.

„Mano žinia Iranui aiški: masinės eskaluojančios reakcijos neturi tęstis. Jos turi būti nedelsiant nutrauktos. Tik tada galėsime atverti galimybę taikiai raidai Artimuosiuose Rytuose“, – parašė O. Scholzas socialiniame tinkle „X“.

Alžyras, Tunisas: pasmerkė išpuolį

Alžyro užsienio reikalų ministerija griežtai pasmerkė Izraelio karinius smūgius Iranui, kuriuos pavadino bjauria agresija, ir paragino tarptautinę bendruomenę neleisti Izraeliui eskaluoti konflikto regione.

Kaimyninis Tunisas taip pat paskelbė pareiškimą, kuriame įspėjo apie „sunkias“ Izraelio smūgių Iranui pasekmes ir paragino „tarptautinę bendruomenę skubiai prisiimti atsakomybę ir sustabdyti šį beatodairišką elgesį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai