Pasaulis žiūri į Vietnamą: ką iš antrojo susitikimo su Donaldu Trumpu išpeš Kim Jong Unas?

Prieš antrąjį JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno susitikimą Vietname ant kortos pastatyta daug. Ir nors Baltieji Rūmai sėkme laikytų susitarimą su Pchenjanu dėl branduolinės programos nutraukimo, Šiaurės Korėjos tikslai kur kas neaiškesni. Kokie jie galėtų būti?
Kim Jong Unas (kairėje) ir Donaldas Trumpas atvyko į Vietnamą
Kim Jong Unas (kairėje) ir Donaldas Trumpas atvyko į Vietnamą / „Scanpix“/AP nuotr.

CNN pateikia tris teorijas dėl to, ką naudingo iš Hanojaus namo į Šiaurės Korėja galėtų parsivežti Kim Jong Unas.

Politinė deklaracija dėl Korėjos karo užbaigimo

Nors D.Trumpas vis vilioja Pchenjaną ekonomikos suklestėjimo galimybe, Kim Jong Uno režimui būtų labai svarbi ir diplomatinė pergalė, rašo diplomatijos Korėjos pusiasalyje ekspertė Jean Lee.

Kaip ir JAV prezidentas, Kim Jong Unas trokšta įeiti į istoriją – pavyzdžiui, susėsti su istorinės priešininkės Amerikos vadovu prie vieno stalo ir pagaliau užbaigti Korėjos karą, kuriame formaliai paskelbtos tik paliaubos.

„Scanpix“/AP nuotr./Korėjos karas
„Scanpix“/AP nuotr./Korėjos karas

Tokia politinė deklaracija nebūtų tolygi taikos sutarčiai, bet Kim Jong Unas šį dokumentą namo parsivežtų kaip didelę propagandinę pergalę.

„Korėjos karo formaliai užbaigti nepavyko nei Kim Jong Uno tėvui Kim Jong Ilui, nei jaunojo lyderio seneliui Kim Il Sungui. Tad tokio tikslo įgyvendinimas sustiprintų šalies vadovo autoriteto reputaciją“, – mano J.Lee.

Be to, deklaracija leistų Kim Jong Unui šiek tiek primiršti 1950-1953 m. vykusį konfliktą savo kalbose ir daugiau dėmesio skirti ekonominiams reikalams. Galiausiai tokiu būdu prasidėtų ilgas derybų dėl formalios taikos sutarties su Kinija, Jungtinėmis Tautomis ir JAV procesas.

Anot J.Lee, vis dėlto Kim Jong Unas turėtų atkakliausiai siekti ekonominių nuolaidų mainais į pažadus apriboti šalies branduolinę programą. Svarbiausias prioritetas – dusinančių JT sankcijų atšaukimas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas Vietname
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas Vietname

Jei suvaržymai būtų atšaukti, visų pirma tikriausiai Pietų Korėja atnaujintų dvišalius ekonominius projektus, kurie galbūt atgaivintų šiauriečių ūkį. Aišku, Seulas nori palaukti konkretumo ir tada pats apsispręsti dėl pačios Pietų Korėjos nuo 2010 metų taikomų sankcijų Pchenjanui.

Jei visi šie žingsniai būtų žengti, jie reikštų, kad Šiaurės Korėja ir politine, ir ekonomine prasme grįžta į tarptautinę bendruomenę. Svarbiausia, kad Kim Jong Unui nė nereiktų tuojau pat atsisakyti viso branduolinio arsenalo – greičiausiai užtektų parodyti ketinimą.

Užtektų ir kuklių laimėjimų?

Savo ruožtu Amerikos mokslininkų federacijos Gynybos padėties projekto direktorius Adamas Mountas, kad Kim Jong Unui yra atsivėrę keli keliai į sėkmė Hanojuje: „Ir, deja, Trumpas atrodo nusiteikęs padovanoti jam pergalių.“

Pasak eksperto, Šiaurės Korėjos lyderis pasiekia kuklią pergalę vien nuvykdamas į Vietnamą ir pakartodamas savo pasirodymą Singapūre.

VIDEO: D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas: rankos paspaudimas, pokalbis ir pasiektas susitarimas

Kitaip tariant, užtenka pademonstruoti, kad su JAV prezidentu jis bendrauja kaip branduolinės valstybės vadovas. Šis susitikimas – nauja proga diplomatiniams manevrams, be to, Pekinas ir Seulas gali atšaukti sankcijas.

„O jam sėdint su Trumpu Hanojuje centrifugos toliau suksis. Raketos toliau bus gaminamos. Derybos Kim Jong Unui leis laimėti laiko ir išplėsti bei paslėpti savo branduolinį arsenalą – juk aptakūs pažadai ir simbolizmas nieko nekainuoja“, – tvirtino A.Mountas.

Negana to, Kim Jong Unui D.Trumpas gali ir tiesiog padovanoti kokią nors didžiulę nuolaidą – jei JAV prezidentas ir vėl nuspręs elgtis impulsyviai bei nesiklausyti patarėjų. Singapūre D.Trumpas netikėtai sustabdė karines pratybas Korėjos pusiasalyje.

Toks scenarijus gana tikėtinas ir todėl, kad D.Trumpo komanda nenori viešinti planų dėl susitikimų Vietname, o su Kim Jong Unu JAV prezidentas susitiks ir akis į akį – tik vertėjų akivaizdoje.

„Trumpas turėtų priversti Kim Jong Uną pasirinkti: ar pastarasis pasiryžęs atsisakyti branduolinio arsenalo mainais į bendradarbiavimą ekonominėje ir gynybos srityje?

VIDEO: D.Trumpas atvyko į Hanojų derybų su Šiaurės Korėjos vadovu

Norint išgirsti reikalingą atsakymą būtina atsispirti pagundai paskelbti apie lengvą ir ankstyvą sėkmę derybose“, – mano analitikas.

Branduolinis įšalas mainais į sankcijas

Carnegie-Tsinghua pasaulio politikos centro ekspertas Tong Zhao teigia, kad tarptautinė bendruomenė turi aiškiai suprasti Kim Jong Uno strateginius tikslus ir ko jis nori iš susitikimo su D.Trumpu Vietname.

Anot stebėtojo, Šiaurės Korėjos lyderis, regis, turi du strateginius tikslus. Pirmasis – išlaikyti nepriklausomą branduolinę atgrasymo priemonę kaip nacionalinio saugumo garantiją.

Tong Zhao: „Galimybę jėga priversti Pchenjaną ką nors daryti riboja tarptautinės bendruomenės noras išvengti didelio karo su Šiaurės Korėja, todėl dabartinėmis sąlygomis priversti šalį nusiginkluoti neįmanoma.“

Tarpusavio pasitikėjimui tarp Vašingtono ir Pchenjano subręsti bet kokiu atveju prireiks kelių dešimtmečių. Šiuo metu JAV konkretesnių garantijų Kim Jong Unui duoti negali.

„Ir būtent todėl tarptautinė bendruomenė neturėtų iš Šiaurės Korėjos tikėtis nuolaidų, kurios šaliai neleistų išlaikyti dabartinio branduolinio arsenalo“, – dėsto Tong Zhao.

Kim Jong Unui, aišku, tiktų sandoris, pagal kurį Šiaurės Korėjos branduolinės ir raketų programos būtų įšaldytos – jų eliminuoti nereikėtų. Turbūt tai svarbiausias režimo lyderio tikslas.

„Bet toks scenarijus nebūtų blogas. Galimybę jėga priversti Pchenjaną ką nors daryti riboja tarptautinės bendruomenės noras išvengti didelio karo su Šiaurės Korėja, todėl dabartinėmis sąlygomis priversti šalį nusiginkluoti neįmanoma.

Konkretūs Šiaurės Korėjos žingsniai branduolinių ir raketų programų įšaldymo link būtų reikšmingas įnašas mažinant įtampą“, – teigė Tong Zhao.

VIDEO: Kin Jong Unas atvyko į Vietnamą – Šiaurės Korėjos lyderio automobilį lydėjo greta bėgantys apsaugininkai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas