Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
07 19 /23:55

Pasaulyje – didžiuliai IT trikdžiai: stojo lėktuvų skrydžiai, neveikė bankai, Lietuvoje sutriko vaistinių veikla

Visame pasaulyje penktadienį pranešta apie didelius techninius sutrikimus. Dėl jų pristabdyta oro uostų, bankų, ligoninių veikla, nutrūko televizijos transliacijos. Su problemomis susidūrė ir skrydžius iš Lietuvos vykdančios aviakompanijos, šalyje veikiančios „Benu“ tinklo vaistinės. Problemų kilo dėl antivirusinės programinės įrangos „CrowdStrike Falcon“ atnaujinimo. „Microsoft“ skelbia, kad klaida ištaisyta, tačiau visiškai atkurti sistemas gali užtrukti kurį laiką.
Berlyno oro uostas
Berlyno oro uostas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • IT sutrikimas pristabdė oro linijų bendrovių, medicinos paslaugų, bankų, žiniasklaidos ir daugybės kitų įmonių bei paslaugų teikimą visame pasaulyje
  • Šis atvejis išryškino, kaip pasaulio ekonomika priklauso nuo konkrečios programinės įrangos ir kokį milžinišką poveikį kasdieniam žmonių gyvenimui gali sukelti klaidos
  • Nėra jokių indikacijų, kad tai būtų buvusi kibernetinė ataka
  • Lietuvoje sutriko BENU vaistinių veikla, kritinių paslaugų tiekimas nenutrūko
Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Svarbiausi faktai: kas įvyko

16:09

  • IT sutrikimai paveikė įmones visame pasaulyje: nutrūko skrydžiai, sutriko televizijos transliacijos, bankų ir ligoninių veikla
  • Lietuvoje sutriko dalies BENU vaistinių veikla – neveikiant kompiuteriams, nebuvo galima atsiskaityti už prekes
  • Lietuvoje veikiančių skrydžių bendrovių „Ryanair“ ir „Wizzair“ klientai negalėjo registruotis internetu – žmonės buvo fiziškai registruojami oro uoste
  • Problemos kilo dėl kibernetinio saugumo įmonės „CrowdStrike“ programinės įrangos atnaujinimo – dėl jo sugedo kompiuteriai su „Microsoft Windows“ operacine sistema

 

„Wizz Air“ internetinės paslaugos jau veikia: nuo šiol klientai vėl gali užsisakyti bilietus ir registruotis internetu

23:55

123RF.com nuotr./„Wizz Air“ lėktuvas
123RF.com nuotr./„Wizz Air“ lėktuvas

Po „Wizz Air“ komandos pastangų reaguojant į išorinio paslaugų teikėjo sukeltus sistemų sutrikimus visame pasaulyje, „Wizz Air“ džiaugiasi galėdama patvirtinti, kad sistemos jau veikia. 

„Pagal bendrovės politiką, nors sutrikimų priežastis ir nepriklausė nuo bendrovės, klientams, kurių skrydžiai buvo atšaukti, automatiškai bus grąžinta 120 proc. WIZZ kreditų per 24 valandas nuo numatyto skrydžio išvykimo. Jeigu keleiviai pageidauja pakeisti skrydžio užsakymą, užuot pasinaudoję pinigų grąžinimu, jie turėtų paskambinti į nepirmenybinę skambučių centro liniją ir susitarti.

Be to, keleiviai gali iš naujo užsisakyti skrydį arba prašyti grąžinti pinigus naudodamiesi oficialia „Wizz Air“ interneto svetaine arba mobiliąja programėle“, – rašo „Wizz Air“.

 

Pasaulio ekonomika didelės žalos nepatyrė

17:31

Ekonominių tyrimų bendrovė „Capital Economics“ prognozuoja, kad IT sutrikimai neturės ilgalaikio didesnio poveikio pasaulio makroekonomikai ar finansų rinkoms.

„Kol kas poveikis finansų rinkoms buvo nedidelis. Pats „CrowdStrike“ įkūrėjas ir vadovas atmetė galimybę, kad tai susiję su kibernetine ataka. Atitinkamai ir ilgalaikių sutrikimų rizika yra mažesnė“, – apžvalgoje rašė bendrovės ekonomistė Jennifer McKeown.

Lietuvos oro uostai: keleivių registracijos sistemos vėl veikia įprastai

17:27

Visame pasaulyje fiksavus informacinių sistemų sutrikimus, Lietuvos oro uostai skelbia, jog penktadienį popiet keleivių registracija vėl vyksta įprasta.

„Lietuvos oro uostuose veikiančios antžeminio aptarnavimo bendrovės informuoja, kad beveik visos keleivių registracijos sistemos po šiandien vykusio globalaus IT sutrikimo – vėl veikia įprastai“, – nurodė LTOU atstovas Tadas Vasiliauskas.

Vilniaus oro uostas penktadienį
Vilniaus oro uostas penktadienį

Jo teigimu, sutrikimai oro uostų darbą ir keleivius paveikė minimaliai.

Plačiau apie tai galite skaityti čia.

Dėl IT sutrikimų – problemos į Paryžių atvykstantiems sportininkams

16:55

Paryžiaus olimpinių žaidynių organizatoriai pranešė, kad dėl pasaulinio IT sutrikimo kilo sunkumų išduodant akreditacijas į žaidynes atvykstantiems sportininkams.

„Kaip ir daugelis organizacijų, patyrėme šį pasaulinį „Microsoft“ sutrikimą“, – likus savaitei iki olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijos žurnalistams sakė Tony Estanguet.

„Šį rytą nukentėjo visi mūsų serveriai“, – pridūrė jis.

Pasak jo, „tai sulėtino operacijas vietoje, kai reikia pasitikti naujus sportininkus, priimti visas delegacijas, išduoti akreditacijas“.

Veikla atkurta pusėje „Benu“ vaistinių

16:46

Penktadienio popietę trikdžiai panaikinti pusėje „Benu“ tinklo vaistinių Lietuvoje.

„Šiuo metu IT gedimai išspręsti beveik pusėje visų šalies „Benu“ vaistinių. Artimiausiu metu tikimės pašalinti trikdžius ir likusiose „Benu“ tinklo vaistinėse“, – BNS sakė „Benu“ vadovė Indrė Brazauskaitė.

Dėl pasaulinio techninio sutrikimo „Benu“ vaistinėse nustojo veikti kompiuteriai, todėl klientai negali atsiskaityti už norimas įsigyti prekes.

Smunka „CrowdStrike“ akcijų kaina

16:22

IT sutrikimą sukėlusios JAV kibernetinio saugumo bendrovės „CrowdStrike“ akcijų kaina nukrito 12,5 proc.

Svarbiausi faktai: kas įvyko

16:09

  • IT sutrikimai paveikė įmones visame pasaulyje: nutrūko skrydžiai, sutriko televizijos transliacijos, bankų ir ligoninių veikla
  • Lietuvoje sutriko dalies BENU vaistinių veikla – neveikiant kompiuteriams, nebuvo galima atsiskaityti už prekes
  • Lietuvoje veikiančių skrydžių bendrovių „Ryanair“ ir „Wizzair“ klientai negalėjo registruotis internetu – žmonės buvo fiziškai registruojami oro uoste
  • Problemos kilo dėl kibernetinio saugumo įmonės „CrowdStrike“ programinės įrangos atnaujinimo – dėl jo sugedo kompiuteriai su „Microsoft Windows“ operacine sistema

 

„United Airlines“ atnaujina skrydžius

15:55

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pasaulyje – didžiuliai IT trikdžiai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pasaulyje – didžiuliai IT trikdžiai

JAV aviacijos kompanija „United Airlines“ paskelbė, kad pamažu atnaujina skrydžius, bet įspėjo keliautojus, kad daug skrydžių vėluos.

Kiek anksčiau apie skrydžių atnaujinimą paskelbė ir kitos dvi didžiosios Amerikos avialinijos „Americal Airlines“ ir „Delta Air Lines“.

Iš viso JAV penktadienį buvo atšaukta daugiau kaip tūkstantis skrydžių.

„CrowdStrike“ vadovas atsiprašo, sako, kad klaida ištaisyta

15:36

Kibernetinio saugumo bendrovės „CrowdStrike“ įkūrėjas ir vadovas George'as Kurtzas pareiškė, kad bendrovė „labai apgailestauja dėl poveikio, kurį sukėlė klientams“, kai dėl ydingo programinės įrangos atnaujinimo visame pasaulyje sutriko IT veikla.

JAV televizijai NBC laidai G.Kurtzas sakė, kad problema kilo dėl vieno atnaujinimo klaidos.

Pasak jo, tarp atnaujinimo ir „Microsoft“ operacinės sistemos įvyko „neigiama sąveika“, dėl to sugedo kompiuteriai, o tai sukėlė pasaulinį sutrikimą.

Jis kategoriškai atmetė, kad tai galėjo būti kibernetinė ataka.

Nors problema buvo nustatyta ir ištaisyta, gali praeiti šiek tiek laiko, kol kai kurios sistemos grįš į normalią būseną, pridūrė įmonės vadovas.

 

Skrydžius atnaujino „Delta Air Lines“

15:21

Skrydžius atnaujina viena iš didžiausių JAV avialinijų „Delta Air Lines“.

Su IT gedimais Lietuvoje susidūrė BENU vaistinių tinklas

15:16

Partnerio nuotr./BENU vaistinė
Partnerio nuotr./BENU vaistinė

Su IT gedimais Lietuvoje susidūrė BENU vaistinių tinklas, 15min patvirtino BENU vaistinių tinklo vadovė Indrė Brazauskaitė.

Kai kuriose vaistinėse neveikia kompiuteriai, todėl klientai negali atsiskaityti už norimas įsigyti prekes.

IT specialistai intensyviai dirba, kad įprastinė vaistinių veikla būtų atstatyta kaip įmanoma greičiau.

Plačiau skaitykite čia: Pasaulinis IT gedimas neaplenkė ir Lietuvos vaistinių tinklo

Vilniaus oro uostas chaoso išvengė

14:45

Vilniaus oro uostas penktadienį
Vilniaus oro uostas penktadienį

Vilniaus oro uostas chaoso dėl IT sutrikimo išvengė. 15min žurnalistai popiet užfiksavo, kad eilių nėra, pusę dviejų popiet žmonės rikiavosi prie vieno „airBaltic“ avialinijų registracijos stalelio.

Lietuvos oro uostų atstovas Tadas Vasiliauskas 15min sakė, kad sutrikimai oro uostą paveikė minimaliai, labiausiai tai jautėsi maždaug nuo 11 iki 13 valandos.

Vienintelis didesnis pokytis buvo tai, kad „Ryanair“ ir „Wizzair“ keleivių registracijos vyko ne internetu, o rankiniu būdu.

„Skrydžiai, kurie dėl šio sutrikimo buvo atšaukti Vokietijoje, jau pradėti vykdyti. Lietuvos oro uostuose mes įtakos beveik neturėjome, eilių nefiksavome, kažkokių didesnių vėlavimų taip pat nebuvo. Oro bendrovių „Ryanair“ ir „Wizzair“ keleivių registracijos užuot vykusios automatiniu būdu vyko rankiniu, tiesiog oro uoste“, – nurodė jis.

„Teztour“ keliautojai trikdžių nepatyrė

14:42

Kelionų organizatorius „Teztour“ skelbia, kad penktadienį visi suplanuoti skrydžiai įvykdyti laiku, be trukdžių.

 

„Microsoft“: sutrikimo priežastis pašalinta

14:18

„Scanpix“ nuotr./„CrowdStrike“
„Scanpix“ nuotr./„CrowdStrike“

„Microsoft“ teigia, kad pagrindinė IT sistemų sutrikimo visame pasaulyje priežastis buvo pašalinta, tačiau poveikis tebesitęsia.

Ekspertai CNN teigia, kad bent jau iš dalies sutrikimai atsirado dėl įmonės „CrowdStrike“ išleisto programinės įrangos atnaujinimo.

Tuo metu „CrowdStrike“ teigia, kad IT problema, dėl kurios sutriko sistemos pasaulyje, buvo nustatyta ir kad buvo įdiegta pataisa.

Skaitykite: IT trikdžių visame pasaulyje kaltininkė: ką žinome apie bendrovę „CrowdStrike“?

Didžiausias Lenkijos konteinerių terminalas atnaujina veiklą

14:06

Didžiausias Lenkijos konteinerių terminalas „Baltic Hub“ atnaujino savo veiklą..

Terminalas feisbuke pranešė, kad „sutrikimas pašalintas ir terminalo veikla atnaujinta“.

Anksčiau penktadienį „Baltic Hub“ savo interneto svetainėje skelbė, kad „kovoja“ su „pasauliniu ‚Microsoft‘ operacinių sistemų gedimu“, kuris „trukdė terminalo veiklai“.

„Baltic Hub“ yra „didžiausias ir sparčiausiai augantis Lenkijos konteinerių terminalas ir vienintelis giliavandenis terminalas Baltijos jūros regione“.

Baltieji rūmai teigia, kad tiria pasaulinius IT sutrikimus

14:04

Baltieji rūmai „tiria“ penktadienio ryto kibernetinio ryšio sutrikimus, kurie paveikė oro linijų bendroves ir įmones visame pasaulyje.

„Mes žinome apie incidentą ir nagrinėjame problemą bei jos poveikį, – CNN sakė Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai.

Sutrikimas bent iš dalies kilo dėl įmonės „CrowdStrike“ išleisto programinės įrangos atnaujinimo, teigia CNN ekspertai.
 

Pasaulyje atšaukta beveik 1400 skrydžių

13:58

Aviacijos analizės bendrovės „Cirium“ duomenimis, šiandien visame pasaulyje buvo suplanuota apie 110 tūkst. komercinių skrydžių. Jau atšaukta per 1400 skrydžių.

Iki šiol atšaukta: 

  • JAV – 512 skrydžių
  • Vokietija – 92
  • Indija – 56
  • Italija – 45
  • Kanada – 21

Dubajaus oro uostas atnaujina darbą

13:30

„Scanpix“/AP nuotr./Pasaulyje – didžiuliai IT trikdžiai
„Scanpix“/AP nuotr./Pasaulyje – didžiuliai IT trikdžiai

Vienas judriausių pasaulio oro uostas Dubajuje atnaujino įprastą veiklą.

„Po pasaulinio sistemos sutrikimo, kuris šį rytą paveikė kai kurių oro linijų bendrovių registracijos procesus 1 ir 2 terminaluose, vėl pradedame dirbti įprastai“, – sakoma oro uosto pranešime „X“.

Ką žinome iki šiol

13:29

Štai pagrindinė informacija, kurią apie įvykį žinome iki šiol.

  • Didelė IT problema trikdo transporto, sveikatos priežiūros, verslo ir kitus sektorius visame pasaulyje.
  • Dėl incidento kibernetinio saugumo įmonė „Crowdstrike“ kaltina vieną iš „Windows“ atnaujinimų – bendrovė teigia, kad problema buvo „nustatyta, izoliuota ir ištaisyta“.
  • Visame pasaulyje atšaukta daugiau nei tūkstantis skrydžių

„American Airlines“ atnaujina skrydžius

13:18

JAV avialinijos „American Airlines“ pranešė, kad atnaujino skrydžius. 
 

„CrowdStrike“: problema nustatyta ir izoliuota

13:16

Kibernetinio saugumo bendrovė „CrowdStrike“ penktadienį pareiškė, kad problema, dėl kurios sutriko įmonių veikla visame pasaulyje, nėra saugumo incidentas ar kibernetinė ataka.

Bendrovės „CrowdStrike“ generalinis direktorius George'as Kurtzas paskelbė, kad bendrovė aktyviai dirba su klientais, kuriuos paveikė defektas, aptiktas viename programinės įrangos atnaujinime „Windows“ operacinę sistemą naudojantiems kompiuteriams.

„Tai nėra saugumo incidentas ar kibernetinė ataka. Problema buvo nustatyta, izoliuota ir įdiegta pataisa“, – patikino jis.

„CrowdStrike“ ir „Microsoft“ akcijos pinga

13:15

Už IT trikdžius atsakingos programinės įrangos kūrėjos „CrowdStrike“ akcijų kaina smuko maždaug penktadaliu prieš biržos atidarymą. 

„Microsoft“ akcijų kaina nukrito maždaug dviem procentais.

Kai kur pasaulyje sutriko sveikatos paslaugų tiekimas

13:09

Dėl „Microsoft“ sutrikimų su problemomis susidūrė ir kai kurios ligoninės.

Planines procedūras dviejuose savo padaliniuose atšaukė Vokietijos Šlėzvigo-Holšteino universitetinė ligoninė.

Didžiojoje Britanijoje sutriko pacientų registracija pas gydytojus, Nacionalinės sveikatos tarnybai prarado priėjimą prie kompiuterinių sistemų.

Kai kuriose JAV vietovėse sutriko skubios pagalbos, teikiamos numeriu 911, veikla. Fynikse policijos ir greitosios pagalbos pareigūnai galėjo priimti skambučius, tačiau informacijos dalijimasis sutriko – dispečeriai informaciją užsirašydavo ant popieriaus.

Lietuvos kritinė infrastruktūra nepaveikta

12:55

Nacionalinio kibernetinio saugumo centro direktorius Liudas Ališauskas žurnalistams pranešė, kad Lietuvos kritinė infrastruktūra nebuvo paveikta IT sutrikimų.

„Lietuvoje iš kritinės infrastruktūros nesame gavę jokių signalų, kad tai būtų juos paveikę“, – sakė jis.

VIDEO: Kibernetinio saugumo centro vadovas: svarbiausia - Lietuvos kritinė infrastruktūra nepažeista

 

Vokietijos ligoninė atšaukia planines operacijas

12:52

Vokietijos Šlėzvigo-Holšteino universitetinė ligoninė paskelbė, kad dėl sutrikimų penktadienį atšaukia planines procedūras dviejuose savo padaliniuose.

Skubi pagalba bus teikiama. 

„Microsoft“ tikisi, kad problema bus išspręsta

12:47

JAV technologijų milžinė „Microsoft“ išreiškė viltį, kad problema jau greitai bus išspręsta.

„Tikimės, kad sprendimas artėja“, – rašoma pareiškime.

Bendrovė problemą, su kuria susidūrė „Windows“ įrenginiai, aiškino „trečiosios šalies programinės įrangos platformos atnaujinimu“.

„Novaturo“ skrydžiai nepaveikti

12:44

„Novaturo“ komunikacijos vadovė Miglė Bielinytė 15min teigė, kad pasauliniai sutrikimai šio kelionių organizatoriaus  suplanuotų skrydžių nepaveikė.

„Mūsų pačių rezervacinės sistemos veikia be sutrikimų. Jokių užklausų iš klientų apie sutrikimus nefiksuojame. Stebime situaciją ir toliau, palaikome nuolatinį ryšį ir su skrydžių partneriais“, – sakė M.Bielinytė.

 

Paryžiaus olimpinių žaidynių organizatoriai susiduria su problemomis

12:42

Paryžiaus olimpinių žaidynių organizatoriai pranešė, kad susiduria su problemomis dėl didelio pasaulinio kompiuterinių sistemų sutrikimo.

„Paris 2024" žino apie pasaulines technines problemas, turinčias įtakos „Microsoft" programinei įrangai. Šios problemos turi įtakos „Paris 2024“ IT operacijoms“, – paskelbė organizatoriai.

Berlyno oro uostas atnaujina skrydžius

12:37

Berlyno Brandenburgo oro uostas nuo 11 val. vietos laiku (12 val. Lietuvos laiku) palaipsniui atnaujina skrydžius.

„Išvykimai vyksta, bet gali būti nusikelti išvykimo laikas“, – sakė atstovė spaudai.

Nuotraukose – IT sutrikimo sukeltas chaosas

12:31

„Microsoft“ IT sutrikimai, susiję su kibernetinio saugumo įmone „CrowdStrike“, penktadienį pakirto oro linijų, geležinkelių, bankų ir žiniasklaidos veiklą visame pasaulyje.

 

Valstybinė žiniasklaida: Pekino oro uostai veikia įprastai

12:28

Kinijos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad skrydžiai Pekino oro uostuose nenutrūko – veikla vyksta įprastai. 
 

Kibernetinio saugumo centro vadovas: Lietuvos įmonės turėtų išmokti pamokas

12:26

Nacionalinio kibernetinio saugumo centro vadovas Liudas Ališauskas sako, kad iš šio atvejo svarbias paslaugas teikiančios Lietuvos įmonės, įstaigos ir organizacijos turėtų išmokti svarbią pamoką – prieš diegiant atnaujinimus juos būtina testuoti saugioje aplinkoje.

„Prieš diegiant atnaujinimus į sistemas, kurios valdo elektros energiją ar vandenį, ar užtikrina kitas svarbias paslaugas, tie atnaujinimai turi būti testuojami dedikuotoje saugioje aplinkoje.

Jeigu atnaujinimai nesukėlė tokių pasekmių, kaip dabar šitas atnaujinimas sukėlė, tik tada tie atnaujinimai yra diegiami produkcinėje aplinkoje“, – žurnalistams teigė NKSC vadovas.

Ekspertai: nėra jokių indikacijų apie kiberataką

12:22

Lietuvos ir Prancūzijos valdžios institucijų ekspertai sako nematantys jokių indikacijų, kad IT problemas galėjo sukelti kibernetinė ataka.

„Tai yra informacinių sistemų sutrikimo incidentas, o ne kibernetinis įvykis ar ataka“, – paskelbė Lietuvos nacionalinis kibernetinio saugumo centras.

„Nėra jokių įrodymų, kad šis sutrikimas atsirado dėl kibernetinės atakos“, – teigė Prancūzijos nacionalinė kibernetinio saugumo agentūra ANSSI.

Svarbi informacija Lietuvos keliautojams: dėl IT sutrikimų gali tekti luktelti

12:07

„Wizz Air“ nuotr./Lėktuvas
„Wizz Air“ nuotr./Lėktuvas

Atostogų įkarštyje keliaujantys ar išvykti susiruošę lietuviai turi nusiteikti, kad gali susidurti su nesklandumais.

15min pristato svarbiausius patarimus, kuriuos pateikia kelionių organizatoriai, skrydžių bendrovės ir oro uostai. 

Pigių skrydžių bendrovės „Ryanair“ ir „Wizzair“ įspėja, kad gali kilti problemų užsakyti ir registruotis į skrydžius internetu.

Šie du vežėjai keleivius skrydžiams nemokamai fiziškai registruoja oro uostuose.

„Wizzair“ ragina keliautojus atvykti likus trims valandoms iki skrydžio.

Verslininkas, žinomas keliautojas Rimvydas Širvinskas-Makalius 15min sakėkad keliones planuojantiems lietuviams gali tekti luktelti.

„Aviakompanijų sistemos kol kas neveikia arba veikia su dideliais trikdžiais, taip pat kai kurių kelionių organizatorių, viešbučių paieškų sistemos neatvaizduoja pasiūlymų“, – sakė jis. 

Didelę dalį veiklos sustabdė Nyderlandų oro linijų bendrovė KLM, didieji JAV vežėjai „Delta“, „United“ ir „American Airlines“.

Dėl IT sutrikimo skrydžius sustabdė ar veiklą apribojo Amsterdamo Schipholio, Berlyno Brandenburgo, Ciuricho, dalis Ispanijos oro uostų.

Lietuvoje kol kas nėra informacijos apie kritinių paslaugų sutrikimus, kurie būtų susiję su šiuo incidentu.

Prancūzijos televizijos negali pradėti transliacijų

11:50

Prancūzijoje daug žiniasklaidos priemonių pranešė apie problemas.

Vieni iš žiūrimiausių kanalų TF1 ir „Canal+“ socialiniuose tinkluose paskelbė, kad negalėjo pradėti transliacijų. 

Kiek anksčiau buvo nutrūkusios ir britų „Sky News“ transliacijos.

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras skelbia apie padėtį Lietuvoje ir dalijasi rekomendacijomis

11:38

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras penktadienį priešpiet paskelbė informaciją apie IT sutrikimus:

  • Šis incidentas yra susijęs su naujausiu antivirusinės programinės įrangos „CrowdStrike Falcon“ atnaujinimu, dėl kurio sutriko kai kurių „Microsoft“ programų veikla.

  • Tai yra informacinių sistemų sutrikimo incidentas, o ne kibernetinis įvykis ar ataka.

  • Nacionalinis kibernetinio saugumo centras iki 11 val. nėra gavęs pranešimų, kurie būtų susiję su šiuo incidentu.

  • Nacionalinis kibernetinio saugumo centras rekomenduoja visoms organizacijoms, kurios naudoja „CrowdStrike Falcon“ antivirusinę programinę įrangą ir buvo paveiktos šio incidento, sugrįžti prie ankstesnės antivirusinės programos versijos.

Sutriko Britanijos gydymo įstaigų veikla

11:34

Didžiosios Britanijos nacionalinė sveikatos tarnyba prarado prieigą prie savo kompiuterinių sistemų daugelyje ligoninių ir gydytojų kabinetų.

Kaip skelbia „The New York Times“, daugybė žmonių negali rezervuoti savo vizitų.

Lietuvos bankai veikia be trikdžių

11:27

Lietuvos bankas 15min informavo, kad šiuo metu turimais duomenimis, Lietuvos bankų sistemos veikia be trikdžių.

Olandų KLM stabdo skrydžius

11:23

Nyderlandų oro linijų bendrovė KLM paskelbė, kad dėl IT sutrikimo stabdo didžiąją dalį savo operacijų.

„KLM, kaip ir kitos oro transporto bendrovės ir oro uostai, taip pat buvo paveikta pasaulinio kompiuterių sutrikimo, dėl kurio neįmanoma aptarnauti skrydžių“, – teigė bendrovė.

Kiek anksčiau skrydžius nutraukė didieji JAV oro vežėjai „Delta“, „United“ ir „American Airlines“.

Apie problemas taip pat skelbia Amsterdamo Schipholio, Berlyno Brandenburgo, Honkongo, Ispanijos oro uostai.

IT trikdžiai: kas žinoma iki šiol

11:11

Suprasti akimirksniu

  • IT sutrikimai  paveikė oro linijų bendroves, bankus ir žiniasklaidą
  • Lietuvių keliautojams gali keisti skrydžių registracijos tvarka
  • Europoje problemų patyrė Amsterdamo Schipholio, Berlyno, daug Ispanijos oro uostų
  • Apie vėlavimus įspėja didžiausias britų geležinkelių operatorius
  • Dėl problemų buvo sutrikusi britų televizijos "Sky News" transliacija
  • Nustojo veikti Australijos didžiausio prekybos tinklo savitarnos terminalai
  • „Microsoft“ skelbia, kad imasi veiksmų gedimui sušvelninti
  • Ekspertai mano, kad problemos kilo JAV kompanijos „CrowdStrike“ produkte

 

Lietuviams keliautojams – oro uostų atstovo patarimas

11:01

Shutterstock nuotr./„Ryanair“ lėktuvas
Shutterstock nuotr./„Ryanair“ lėktuvas

Skrydžius iš Lietuvos aptarnaujančios oro linijos susidūrė su problemomis, gali keistis keleivių registracijos tvarka, tačiau apie skrydžių atšaukimus žinių nėra.

Lietuvos oro uostų atstovas spaudai Tadas Vasiliauskas teigė, kad  „Wizzair“ ir „Ryanair" oro bendroves Lietuvoje aptarnaujančios antžeminių paslaugų bendrovės patvirtino, kad yra tam tikrų sutrikimų IT sistemose.

„Mūsų žiniomis, didesnės įtakos keleiviams nebus. Dėl šio laikino sutrikimo keleivių registracijos į skrydžius nemokamai bus daromos oro uoste. Rekomendacija keleiviams – atvykti įprastu laiku prieš skrydį tai yra dvi valandos iki skrydžio. Ankstesnis atvykimas šiuo metu nėra būtinas“, – 15min sakė T.Vasiliauskas.

Ekspertas: problemos - dėl vienos JAV IT kompanijos

10:51

Bendrovės „Eset“ informacinių technologijų inžinierius Lukas Apynis 15min sako, kad problema susijusi su viena konkrečia amerikiečių IT kompanija „CrowdStrike“.

„Po vieno iš jų saugumo sprendimo atnaujinimo daugelis sistemų pradėjo lūžti, nebeveikia pati operacinė sistema. Tas, kas naudoja „CrowdStrike“ sprendimus, jiems greičiausiai išsijungia sistemos“, – nurodė kibernetinio saugumo ekspertas.

Žiniasklaidoje skelbiama, kad problema susijusi su „CrowdStrike“ debesų kompiuterijos produktu „Falcon Sensor“, ji paveikė kompiuterius, naudojančius „Windows“ operacinę sistemą.

 

„Microsoft“ skelbia apie sutrikimus

10:47

 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Australijoje sutriko paslaugų teikimas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Australijoje sutriko paslaugų teikimas

Oro uostai, bankai ir įmonės visame pasaulyje penktadienį praneša apie technines problemas dėl operacinės sistemos „Windows“ klaidos.

Apie sutrikimus pranešta JAV, Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, Indijoje, Naujojoje Zelandijoje, Australijoje.

Dėl gedimo penktadienio rytą britų televizijos kanalas „Sky News“ negalėjo vykdyti transliacijos.

Apie IT problemas penktadienį paskelbė ir didžiausia Jungtinės Karalystės geležinkelių operatorė.

Melburno oro uostas įspėjo keleivius apie „pasaulinę technologinę problemą, kuri turi įtakos kai kurių oro linijų registracijos procedūroms“, ir patarė keleiviams „skirti šiek tiek daugiau laiko registracijai“.

Jungtinių Valstijų technologijų milžinė „Microsoft“ penktadienį pranešė, kad kilus paslaugų teikimo problemoms ėmėsi „poveikio mažinimo veiksmų“.

 

Pranešama apie problemas Australijoje

10:41

Australijos kibernetinio saugumo tarnyba paskelbė apie didelio masto techninį sutrikimą.

„Remiantis mūsų dabar turima informacija, šis sutrikimas susijęs su trečiosios šalies programinės įrangos platformos, kurią naudoja paveiktos bendrovės, technine problema“, – sakoma Australijos nacionalinio kibernetinio saugumo koordinatoriaus biuro pareiškime.

Nacionalinis transliuotojas ABC pranešė, kad buvo paveikta ir jo veikla.

Internete paskelbtose nuotraukose matyti didelės eilės Sidnėjaus oro uoste.

Skrydžius stabdo JAV bendrovės

10:38

Jungtinėse Valstijose įsikūrusios oro linijų bendrovės „United“, „Delta“ ir „American Airlines“ paskelbė stabdančios visus savo skrydžius.

Šiuo metu vykdomi skrydžiai bus tęsiami, tačiau kol kas jokie kiti lėktuvai nekils.

Berlyno oro uoste sustabdyti skrydžiai

10:36

Berlyno Brandenburgo oro uoste Vokietijoje penktadienio rytą dėl „techninės problemos“ buvo sustabdyti skrydžiai

„Vėluoja registracija, o skrydžių operacijas teko atšaukti iki 10.00 val. ryto (11.00 val. Lietuvos laiku)“, – sakė atstovė spaudai.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?