Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasiklausymo skandalas Lenkijoje varo valdančiuosius į paniką: laukia galutinis skilimas?

Lenkijoje gilėja politinė krizė – dėl kilusio šnipinėjimo skandalo svarstoma įkurti specialiąją Seimo komisiją, kuri turės išsiaiškinti, kam buvo naudojama iš Izraelio įsigyta „Pegasus“ programa ir kas tam davė leidimą. Tačiau komisijos sukūrimas stringa, nes priešinasi valdančioji „Teisės ir teisingumo“ partija (PiS). Vis dėlto politinis žemės drebėjimas Lenkijoje gali įvykti, o valdančiųjų skilimas matomas jau dabar.
Jaroslawas Kaczynskis
Jaroslawas Kaczynskis / „Imago“/„Scanpix“ nuotr.

Lenkijos politinėje arenoje karšta – pozicija ir opozicija ginčijasi, ar turėtų būti sukurta speciali Seimo tyrimų komisija, kuri turėtų išsiaiškinti, kam buvo naudojama iš Izraelio įmonės „NSO Group“ įsigyta „Pegasus“ šnipinėjimo programa.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, Lenkija įsigijo „Pegasus“ 2017 metais už vadinamojo Teisingumo fondo lėšas. Šis fondas buvo skirtas pagalbos nusikaltimų aukoms teikimui ir nusikaltėlių reabilitacijai.

Kaip pranešė bendrą tyrimą atlikę TVN ir dienraštis „Gazeta Wyborcza“, šia programa naudojasi Centrinis kovos su korupcija biuras – valdančiosios partijos kontroliuojama speciali tarnyba, sukurta kovai su korupcija.

Lenkijos valdantieji su lyderiu Jaroslawu Kaczynskiu priešakyje, iš pradžių neigę „Pegasus“ naudojimą Lenkijos tarnybose, dabar tvirtina, kad programa buvo naudojama kovai su nusikalstamumu.

Tačiau Toronto universiteto įkurta visuomeninė kibernetinio saugumo organizacija „Citizen Lab“ nustatė, jog „Pegasus“ šnipinėjimo programa buvo panaudota prieš tris Lenkijos valdžios kritikus.

Tarp jų – „Pilietinės platformos“ (PO) narys senatorius Krzysztofas Brejza, koordinavęs opozicijos 2019 metų rinkimų kampaniją.

Teigiama, kad „Pegasus“ taip pat buvo naudota prieš advokatą Romaną Giertychą, atstovaujantį keliems opozicijos politikams bylose prieš valdančiąją partiją PiS, ir opozicijos veikėją, prokurorę Ewą Wrzosek .

Dabar siekiama įkurti specialią Lenkijos Seimo komisiją, kuri ištirtų, kam buvo naudojama „Pegasus“ programa. Tačiau valdantieji tokiems užmojams priešinasi ir jos įkūrimas stringa.

Lemiamą balsą dėl komisijos įkūrimo gali tarti buvęs muzikantas ir dabartinis šalies parlamento narys Pawelas Kukizas. Jo ir dviejų bendražygių balsai gali nusverti komisijos įkūrimo klausimą į vieną arba į kitą pusę.

Bruzdesys jaučiamas ir pačioje valdančiojoje PiS partijoje. Kai kurie jos nariai teigia, kad nesulaukę tinkamo atsakymo į klausimus, kam buvo naudojama programėlė ir kas davė tam leidimą, jie palaikys PiS nepalankios komisijos įkūrimą.

15min kalbinti politikos ekspertai teigė, kad politinė krizė šalyje gali peraugti į tikrą „žemės drebėjimą“. Tačiau tam reikia ir opozicijos veiksmų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas