Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
19:02

Paskelbė, kiek išleido pinigų „Nord Stream“ sprogdinimams

Ukraina pradėjo aptarinėti planą, kaip pakenkti dujotiekiams „Nord Stream-1“ ir „Nord Stream-2“, likus keleriems metams iki Rusijos invazijos 2022 m. vasarį. Tačiau operacijai žalia šviesa buvo uždegta tik prasidėjus karui, o Ukrainos pajėgų vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnas leido ją vykdyti neinformavęs prezidento. Operacijai iš viso buvo išleista 300 000 JAV dolerių iš privačios kišenės. Apie tai pranešė žurnalas „Der Spiegel“ savo tyrime, skirtame antrosioms sabotažo metinėms.
„Nord Stream“ sprogimas
„Nord Stream“ sprogimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Straipsnyje, kuris iš dalies atkartoja ankstesnius žurnalistinius tyrimus, rašoma, kad operaciją suplanavo ir jai vadovavo buvęs SBU pareigūnas Romanas Červinskis. Tuo metu R.Červinskis buvo Ukrainos specialiųjų operacijų pajėgų narys. Pasak leidinio, diversantai tikėjosi padaryti didelę žalą Rusijos karinei ekonomikai.

R.Červinskis subūrė komandą, kurią sudarė keli narai, kapitonas ir padėjėjas, rašo „Der Spiegel“. Komandai vadovavo desantininkas, o dauguma operacijos dalyvių nebuvo kariškiai, teigė leidinys. Žurnalistai nustatė kelis su sprogdinimu susijusius vyrus ir moterį, tačiau jų neatskleidė, kad apsaugotų nuo Rusijos saugumo tarnybų persekiojimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas