Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Paskelbėme karo padėtį“: kas vyksta Ekvadore

Kadaise ši šalis buvo palyginti taikus prieglobstis Pietų Amerikoje, įsiterpęs tarp ginkluotų konfliktų ir partizaninio smurto krečiamų kaimyninių šalių. Trečiadienį Ekvadoro prezidentas Danielis Noboa paskelbė, kad jo šalis pradeda naują erą: „Paskelbėme karo padėtį“, rašo „The Washington Post“.

Diena anksčiau 36 metų prezidentas ėmėsi nepaprastos priemonės, kuri Ekvadore dar niekada nebuvo taikyta, o Lotynų Amerikoje – retai pasitaiko: oficialiai paskelbė vidaus ginkluoto konflikto padėtį ir suteikė kariuomenei plačius įgaliojimus kovoti su 22 nusikalstamomis grupuotėmis, kurias jis pavadino „teroristais“.

Stopkadras/Į televizijos studiją Ekvadore įsiveržė ginkluoti vyrai
Stopkadras/Į televizijos studiją Ekvadore įsiveržė ginkluoti vyrai

Užėmė TV stotį

D.Noboa išleido įsaką, reaguodamas į antradienį Ekvadore įvykdytus kelis akivaizdžiai koordinuotus išpuolius, kurie išgąsdino piliečius ir paralyžiavo miestus. Grupė ginkluotų vyrų tiesioginės transliacijos metu užėmė televizijos stotį ir, grasindami ginklu, laikė jos darbuotojus įkaitais.

VIDEO: Nufilmuota, kaip į televizijos studiją Ekvadore įsiveržė ginkluoti vyrai

Visoje šalyje įvyko daugiau kaip 30 automobilių sprogimų, keliuose kalėjimuose kilo riaušės, buvo pagrobti mažiausiai septyni policijos pareigūnai. Pasak miesto policijos viršininko, Gvajakilyje, didžiausiame Ekvadoro mieste ir smurto epicentre, keturi žmonės žuvo nuo ginkluotų vyrų, kurie šaudė nesirinkdami, kur pataikys. Keturiuose šalies kalėjimuose įkaitais tebėra laikomi dešimtys kalėjimų prižiūrėtojų.

Iš kalėjimo pabėgo garsiausios gaujos lyderis

Išpuoliai įvykdyti po to, kai iš kalėjimo pabėgo garsiausios šalies gaujos lyderis José Adolfo Maciasas Villamaras, dar vadinamas Fito. Jis gavo nutekintos informacijos, kad vyriausybė planuoja perkelti pagrindinius gaujų lyderius į didžiausio saugumo kalėjimų skyrius, sakė D.Noboa. Vyriausybės pareigūnai užsiminė, kad šis žingsnis galėjo paskatinti išpuolius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Adolfo Macias Villamaras
AFP/„Scanpix“ nuotr./Adolfo Macias Villamaras

D.Noboa sakė, kad vyriausybė dabar kovoja su nusikalstamomis organizacijomis, turinčiomis daugiau nei 20 000 narių, – grupuotėmis, kurios dabar tapo „kariniais taikiniais“.

Antradienį kilęs chaosas ir stulbinantis D.Noboa pareiškimas apie ginkluotą konfliktą žymi posūkį per pastaruosius ketverius metus paaštrėjusioje saugumo krizėje, kurią analitikai apibūdina kaip vieną didžiausių Lotynų Amerikoje per daugiau nei dešimtmetį. Dėl neblėstančios pasaulinės kokaino paklausos ši maža šalis tapo svarbiu narkotikų tranzito tašku ir kruvina gaujų kovų vieta.

Smurtas prilygsta blogiausioms Pablo Eskobaro narkotikų teroro dienoms

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kariuomenė Ekvadore
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kariuomenė Ekvadore

Susivienijusios su tarptautiniais karteliais, gaujos įgijo galią ir ėmė siaubti miestą. Mirtinos riaušės kalėjimuose. Plačiai paplitęs turto prievartavimas, žmonių grobimai, automobilių sprogdinimai. Kandidato į prezidentus nužudymas. Smurtas prilygsta blogiausioms Pablo Eskobaro narkotikų teroro dienoms prieš kelis dešimtmečius kaimyninėje Kolumbijoje ir gaujų smurto protrūkiui San Paule (Brazilija) 2006 m.

Pasak ginkluotųjų pajėgų jungtinės vadavietės vado Jaime‘o Patricio Velo, iki trečiadienio popietės kariuomenė ir policija sulaikė 329 teroristus ir penkis nukovė. Be to, 1 500 kalinių, kurie yra užsienio piliečiai, bus deportuoti į šalis, įskaitant Kolumbiją ir Venesuelą, sakė D.Noboa.

„Manysime, kad teisėjai ir prokurorai, kurie remia šių teroristinių grupuočių lyderius, taip pat yra teroristinių grupuočių dalis“, – sakė D.Noboa.

Prezidento įsaku „ginkluoti konfliktai prilyginami nusikaltimams“. Jis pasitelkė teroristų sąvoką, kurią Kolumbija taip pat naudoja savo partizanų grupuotėms ir sukilėliams apibūdinti, ypač po 2001 m. rugsėjo 11 d. išpuolių Jungtinėse Amerikos Valstijose, sako Hugo Acero Velásquezas, buvęs saugumo sekretorius Bogotoje (Kolumbija), kuris pataria Ekvadoro merams. Tačiau reta Lotynų Amerikos vyriausybė oficialiai apibrėžė ne sukilėlių nusikalstamas grupuotes kaip teroristus ir paskelbė prieš jas vidaus kovą, taikydama tarptautinius karo įstatymus.

Žmogaus teisių stebėjimo organizacijos „Human Rights Watch“ direktoriaus pavaduotojas Amerikai Juanas Pappier apibūdino D.Noboa deklaraciją kaip „labai abejotiną“ teisiniu požiūriu ir „galimą katastrofos receptą“.

Pagal tarptautinę teisę ginkluotam konfliktui paskelbti reikalingi du dalykai: tam tikras ginkluotos grupės priešiškumo ar kovos lygis ir tos grupės organizuotumo lygis, pavyzdžiui, vadovavimo grandinė ir štabas. Ekvadoro vyriausybė, pasak J.Pappier, nepateikė įrodymų, atitinkančių šiuos du reikalavimus, ir, atrodo, juos „ignoruoja“.

Trečiadienio popietę šaligatviai prie Kito Nacionalinės asamblėjos buvo ištuštėję, be turistų, o parduotuvės dažniausiai buvo uždarytos. Kas kelis kvartalus policija stabdė automobilius ir tikrino, ar juose nėra sprogmenų ir narkotikų. Aplink Karondelio rūmus, kuriuose gyvena prezidentas, gatves užtvėrė kareiviai su šalmais ir ginklais.

„Pirmą kartą gyvenime matau ką nors panašaus – gatvėje nėra žmonių, sprogsta bombos“, – sakė 30-metė gidė Melony Carrera, dirbanti tuščioje aikštėje. Ji nuogąstavo, kad turistai pabėgo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas