Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paskelbtame galimame J.Prigožino garso įraše teisinami įvykiai Nigeryje

Rusų organizacija, siejama su privačia karine bendrove „Wagner“, paskelbė numanomą šios samdinių bendrovės vadovo Jevgenijaus Prigožino įrašą, kuriame teigiama, kad įvykiai Nigeryje yra tautos kovos su kolonizatoriais dalis.
Jevgenijus Prigožinas
Jevgenijus Prigožinas / „Scanpix“/AP nuotr.

Tarptautinio saugumo karininkų sąjunga (OUIS), kurią Vašingtonas laiko „Wagner“ fiktyvia įmone Centrinės Afrikos Respublikoje, garso įrašą paskelbė vėlai ketvirtadienį.

Įraše girdimas balsas yra panašus į J.Prigažino, bet naujienų agentūra AFP negalėjo patvirtinti jo autentiškumo.

Nuo praėjusį mėnesį įvykusio trumpalaikio „Wagner“ samdinių maišto prieš Rusijos kariuomenės vadovus J.Prigožinas nesirodo viešumoje.

„Tai, kas įvyko Nigeryje, yra ne kas kita, kaip Nigerio žmonių kova su kolonizatoriais, bandžiusiais primesti savo gyvenimo taisykles“, – teigiama garso pareiškime.

Jame taip pat teigiama, kad buvę kolonizatoriai bando kontroliuoti Afrikos šalių gyventojus ir nori sukelti didžiulę saugumo krizę šiose šalyse, užpildydami jas įvairiais teroristais ir gaujomis.

„Kad išlaikytų savo faktinę vergovinę sistemą šių valstybių teritorijose, jos dislokuoja įvairias užsienio misijas, kuriose yra dešimtys tūkstančių karių“, – priduriama pareiškime.

Garso įraše galimai kalbėjęs J.Prigožinas tvirtino, kad jie negali apsaugoti suverenių valstybių gyventojų ir todėl šie kenčia.

„Wagner“ yra viena svarbiausių veikėjų Afrikos saugumo srityje, tačiau praėjusį mėnesį nepavykęs jos maištas prieš Rusijos kariuomenės vadovybę sukėlė abejonių dėl grupuotės operacijų žemyne ateities.

Šiame garso įraše giriamas „Wagner“ pajėgų veiksmingumas Afrikos šalyse, teigiant, kad tūkstantis jos kovotojų sugebėjo atkurti tvarką ir sunaikinti teroristus nekenkdami civiliams gyventojams.

Nigerio prezidentas Mohamedas Bazoumas nuo trečiadienio yra uždarytas savo rezidencijoje, kol šioje Vakarų Afrikos valstybėje vyksta perversmas.

Numanomi J. Prigožino pareiškimai paskelbti tuo metu, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas savo gimtajame Sankt Peterburge priima Afrikos šalių vadovus, dalyvaujančius Rusijos ir Afrikos aukščiausiojo lygio susitikime.

Penktadienį OUIS paskelbė, kad į CAR, kuri rengiasi referendumui, atvyko nauja „Wagner“ „instruktorių“ pamaina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas