Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskelbti prestižinės Sacharovo premijos nominantai – neapsieita be netikėtumo

Europos Parlamento (EP) užsienio reikalų, plėtros ir žmogaus teisių komitetų posėdyje paskelbti šių metų Sacharovo premijos, skiriamos už minties laisvę ir žmogaus teisių puoselėjimą, nominantai. Iš viso jų yra 7, o pats netikėčiausias – Elonas Muskas.
Mahsa Amini
Mahsa Amini / „Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.

Politinių EP frakcijų arba mažiausiai 40 parlamento narių grupių siūlomų kandidatų sąrašas šiemet pasižymi įspūdingu spektru. Europos liaudies partija, frakcija „Atnaujinkime Europą“ ir Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcija nominavo Mahsą Amini ir Irano moteris bei jų judėjimą „Moteris Gyvenimas Laisvė“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Po Mahsos Amini mirties Niujorke vyksta protestai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Po Mahsos Amini mirties Niujorke vyksta protestai

M. Amini – 22 metų kurdų tautybės moteris, buvo suimta ir sumušta Teherane už tai, kad vadinamosios dorovės policijos pareigūnų manymu netinkamai dėvėjo hidžabą. Jaunos moters mirtis sukėlė masines protesto akcijas Irane, nukreiptas prieš dabartinę autoritarinę šalies valdžią.

Pretenduoja ir Afganistano švietimo aktyvistai, ir E.Muskas

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Elonas Muskas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Elonas Muskas

Petro Auštrevičiaus, Hannos Neumann ir 57 kitų EP narių iniciatyva į Sacharovo premiją šiemet pretenduoja ir Afganistano švietimo aktyvistai Marzia Amiri, Parasto Hakim ir Matiullah Wesa. Visi jis aktyviai dirba švietimo srityje ir kovoja už mergaičių švietimą Afganistane.

Europos konservatorių ir reformuotojų frakcija nominavo Sakartvelo žmones ir proeuropietiškų pažiūrų aktyvistę Nino Lomjaria, buvusią šios šalies visuomenės gynėją, kovojančią už diskriminacijos aukų teises ir demokratiją.

Netikėta nominacija šiais metais tapo Elonas Muskas, kurį pasiūlė Identiteto ir demokratijos frakcija. Pasak jos atstovų, E. Muskas nominuojamas už tai, kad atskleidė „Twitter“ (dabar „X“) buvusios vadovybės praktikas, darančias įtaką platformos naudotojų laisvam nuomonės reiškimui.

EP Žaliųjų frakcija nominavo jaunąją ugandietę Vanessą Nakate, kuri kovoja prieš klimato kaitą ir už žmogaus teises.

Wikipedia/Rolando José Álvarezas Lagosas
Wikipedia/Rolando José Álvarezas Lagosas

Tilly Metz ir dar 42 EP nariai nominavo Vilmą Núñez de Escorcia ir monsinjorą Rolando José Álvarezą Lagosą iš Nikaragvos. V. Nuñez jau dešimtmečius kovoja už Nikaragvos gyventojų žmogaus teises. Nepaisant persekiojimų, ji liko savo šalyje. Monsinjoras J. Álvarezas Lagosas, Matagalpos vyskupas, yra vienas ryškiausių prezidento Danielio Ortegos režimo kritikų. 2023 m. vasarį, atsisakęs išvykti iš šalies, jis buvo nuteistas kalėti 26 metus, ir jo pilietybė buvo atimta.

Kairiųjų EP grupės nominacija Sacharovo premijai 2023 metais – moterys, kovojančios už nemokamą, saugų ir legalų abortą: Justyna Wydrzyńska, Morena Herrera ir Colleen McNicholas.

J. Wydrzyńska yra lenkų moterų teisių gynėja ir „Abortų svajonių komanda“ narė, kuri buvo nuteista aštuoniems mėnesiams visuomeninių darbų už pagalbą moteriai gauti abortą Lenkijoje.

M.Herrera – feministė ir socialinė aktyvistė, siekianti saugaus ir legalaus aborto prieigos Salvadore, o C.McNicholas yra amerikiečių akušerė-ginekologė ir įtakinga reprodukcinės sveikatos aktyvistė.

Praėjusiais metais premija skirta Ukrainos žmonėms

„Reuters“/„Scanpix“/Nuo karo pabėgę ukrainiečiai JAV
„Reuters“/„Scanpix“/Nuo karo pabėgę ukrainiečiai JAV

Kaip skelbia EP spaudos tarnyba, Sacharovo premija – ne tik simbolis ir garbingas apdovanojimas, bet ir svarbus politinis instrumentas, kuriuo siekiama skatinti pokyčius ir skleisti sąmoningumą apie žmogaus teisių pažeidimus.

Šių metų Sacharovo premijos laureatas bus paskelbtas spalį, o įteikimo ceremonija vyks gruodį, EP plenarinio posėdžio metu.

Praėjusiais metais Sacharovo premija buvo skirta Ukrainos žmonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas