Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paskelbus apie trijų britų sulaikymą Afganistane, JK vyriausybė veda derybas

Jungtinės Karalystės vidaus reikalų sekretorė Suella Braverman sekmadienį pareiškė, kad vyriausybė veda derybas po to, kai buvo pranešta, kad Talibanas Afganistane sulaikė tris britus.
Talibai
Talibai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Žiniasklaidos pranešimuose šie vyrai įvardijami kaip 53 metų labdaros medikas Kevinas Cornwellas, neįvardytas pagalbos darbuotojams skirto viešbučio vadovas ir „YouTube“ žvaigždė Milesas Routledge'as.

„Vyriausybė veda derybas ir deda daug pastangų, kad užtikrintų žmonių saugumą“, – „Sky News“ sakė S.Braverman.

Pelno nesiekianti organizacija „Presidium Network“ socialiniame tinkle „Twitter“ šeštadienį pranešė, kad „glaudžiai bendradarbiauja su dviem šeimomis“.

„Dedame daug pastangų, kad užtikrintume konsulinį ryšį su Afganistane sulaikytais Britanijos piliečiais, ir remiame šeimas“, – pranešime sakė JK užsienio reikalų ministerija.

„Mes manome, kad jie gerai jaučiasi ir su jais gerai elgiamasi“, – „Sky News“ sakė Scottas Richardsas iš „Presidium Network“.

„Neturime pagrindo manyti, kad su jais buvo elgiamasi blogai, pavyzdžiui, kankinama, ir mums sakoma, kad jų būklė yra tokia gera, kokios galima tikėtis tokiomis aplinkybėmis“, – pridūrė jis.

Jis pridūrė, kad valdžios institucijos ir du vyrai, kuriems „Presidium Network“ teikia pagalbą, „neturėjo jokių reikšmingų kontaktų“.

Manoma, kad šiuos du vyrus Talibanas laiko nuo sausio.

Nėra žinoma, kiek laiko buvo laikomas trečiasis vyras.

„Nesusipratimas“

„Presidium Network“ tviteryje paragino Talibaną „atsižvelgti į tai, kas, mūsų manymu, yra nesusipratimas, ir paleisti šiuos vyrus“.

Praėjusiais metais Talibanas išlaisvino televizijos operatorių veteraną ir dar keturis Britanijos piliečius, kuriuos laikė šešis mėnesius.

Peteris Jouvenalis buvo vienas iš kelių britų, kuriuos, pasak Londono, laikė griežtosios linijos islamistai.

JK užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad šie penki asmenys „nedalyvavo Jungtinės Karalystės vyriausybės veikloje Afganistane ir keliavo į Afganistaną nepaisydami Jungtinės Karalystės vyriausybės rekomendacijų“.

„Tai buvo klaida“, – pridūrė ji.

Tuo metu Afganistano vyriausybės atstovas Zabihullah Mujahidas apkaltino britus „vykdant veiklą, prieštaraujančią šalies įstatymams ir Afganistano žmonių tradicijoms“.

„Po kelių iš eilės Afganistano Islamo Emyrato ir Britanijos susitikimų minėti asmenys buvo paleisti... ir perduoti savo šaliai“, – sakė jis.

„Jie pažadėjo laikytis Afganistano įstatymų, tradicijų ir žmonių kultūros ir daugiau jų nepažeisti“, – pridūrė jis.

Talibanas į valdžią grįžo 2021 metų rugpjūtį ir nuo to laiko savo politika, ypač moterų ir mergaičių atžvilgiu, sukėlė visuotinį pasipiktinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas