Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 23

Buvęs Lietuvos karinės žvalgybos vadas: Vladimiras Putinas blefuoja

Surūdijusi ir išvogta ginkluotė, karininkų trūkumas ir žema karių motyvacija sužlugdys Kremliaus tikslą perimti iniciatyvą kare įvykdžius mobilizaciją, sako atsargos pulkininkas Gintaras Bagdonas. Jo vertinimu, Rusijai gali pavykti surinkti iki 100 tūkst. mobilizuotų karių. To nepakaks Rusijos pergalei, todėl Kremlius ir toliau grasins branduoliniu ginklu. Tai sumažins ir Kinijos paramą, o Vladimiro Putino beprotystę imtis branduolinio ginklo galiausiai galėtų sustabdyti patys rusai.
Gintaras Bagdonas
Gintaras Bagdonas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Per trijų dešimtmečių tarnybą Lietuvos krašto apsaugos sistemoje G.Bagdonas yra vadovavęs Lietuvos karinei žvalgybai, Generolo Jono Žemaičio karo akademijai, tarptautinėms karinėms misijoms.

Interviu 15min laidoje „Kas naujo fronte“ atsargos karininkas taip pat įvertino, kiek realus branduolinio ginklo panaudojimo scenarijus, kokią reikšmę turės Rusijos vykdoma Ukrainos žemių aneksija ir kiek Rusija gali kliautis Kinijos parama.

Interviu temos

  • Prognozė: Rusija gali mobilizuoti iki dviejų korpusų karių
  • Problemos dėl rezervistų aprūpinimo ir motyvacijos
  • Ukrainos žemių aneksijos poveikis
  • Sprendimo panaudoti branduolinį ginklą Rusijoje tvarka
  • Kinijos ir Indijos įtaka Rusijai

– Pamatėme pirmuosius vaizdus iš Rusijos vykdomos mobilizacijos, galėjome susipažinti su išleistais dekretais. Kokie pirmieji įspūdžiai – kaip vyksta mobilizacija?

– Vyksta egzistencinė kova tarp Putino režimo ir Ukrainos. Visi tikime Ukrainos pergale, nes ji turi laimėti, o Rusija turi žlugti. Tai suvokęs V.Putinas ieško gelbėjimosi šiaudo.

Samarkando susitikime (Uzbekistane) jis pamatė, kad net neseni jo partneriai – Kinija, kažkiek Indija, nekalbant jau apie šalis Vidurinėje Azijoje, nuo jo nusigręžia.

Mano nuomone, jo sprendimai buvo priimti skubotai. Juos nulėmė sėkminga Ukrainos kariuomenės operacija, neseniai įvykdyta Charkivo kryptimi, ir tolesnis iniciatyvos perėmimas beveik visoje fronto linijoje, išskyrus Bachmuto ir Donecko kryptis, kur rusai toliau tęsia kovą.

V.Putinas yra desperacijoje.

Nuo pat plataus masto invazijos pradžios Rusijos kariuomenės generalinis štabas neturi išsamaus, gerai paruošto karinio strateginio plano. Jis yra pritrauktas prie politinės valios suformuoto sprendimo iš esmės sunaikinti Ukrainą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestai Rusijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestai Rusijoje

Daugelis saugumo ekspertų ir aš tuo pačiu vadinčiau tai visuotine mobilizacija su tam tikromis išimtimis.

Atsivertus Rusijos įstatymą dėl mobilizacijos, kuris kalba, kad pilna mobilizacija turėtų įtraukti visus ekonominius sektorius, savivaldybes, visus subjektus, matome, kad to nėra. Šia prasme taip, Rusija skelbia dalinę mobilizaciją. Bet personalo kvietimui ribų nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas