Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 10 /15:42

Pavyko: gelbėtojai Tailande iš urvo ištraukė visus vaikus ir jų trenerį

Tailande antradienį buvo surengta ir sėkmingai įvykdyta lemiama urve įstrigusios vaikų futbolo komandos ir jų trenerio gelbėjimo operacijos dalis. Į užtvindytą urvą nėrę gelbėtojai ištraukė paskutinius jame likusius keturis vaikus ir jų trenerį, kurie tamsoje ištvėrė jau septynioliktą naktį. Tuo tarpu medikai skelbia nustatę, kad išgelbėti vaikai užsikrėtė pavojinga plaučių infekcija.
Gelbėjimo operacija Tailande
Gelbėjimo operacija Tailande / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Čiang Rajaus gubernatorius Narongsakas Osatanakornas paskelbė, jog misija prasidėjo 10 val. (6 val. Lietuvos laiku) ir kad joje dalyvauja 19 narų. Pasak jo, urve esantis medikas ir trys specialiųjų pajėgų narai, prižiūrintys įstrigusius jaunuolius, taip pat paliks požeminę ertmę.

„Tikimės, kad, jei nebus neįprastų sąlygų... keturi berniukai, treneris, gydytojas ir trys kariuomenės narai, kurie buvo su berniukais nuo pirmos dienos, šiandien išeis (iš urvo)“, – sakė gubernatorius.

Netrukus pranešta, kad devintasis vaikas jau ištrauktas į paviršių. Apačioje dar liko trys vaikai ir jų treneris, taip pat dar keturi ten vėliau nusileidę pareigūnai – visus juos tikimasi ištraukti per kelias artimiausias valandas.

Praėjus dar maždaug valandai, paskelbta ir apie sėkmingą dešimtojo vaiko išgelbėjimą. Abu berniukai buvo paguldyti į neštuvus, nunešti į greitosios pagalbos automobilius ir išgabenti į ligoninę. Netrukus buvo ištrauktas ir vienuoliktasis vaikas, o dar po valandėlės – ir paskutinysis vaikas bei komandos treneris.

„Visi 12 „Laukinių šernų“ ir treneris buvo ištraukti iš urvo“, – sakoma Tailando laivyno žinutėje. Pasak narų, visi išgelbėtieji yra saugūs.

Žinutę tailandiečių „ruoniai“ užbaigė savo kovos šūkiu „Hūja!“, tapusiu jų parašu per šią sunkią ir sudėtingą gelbėjimo misiją.

Iš urvo dar turi išsigauti keturi „ruonių“ narai, įskaitant gydytoją, kurie buvo su gelbėjama grupe, sakoma feisbuko žinutėje.

Sėkmingą operaciją suskubo pasveikinti pasaulio šalių lyderiai – JAV prezidentas Donaldas Trumpas, Vokietijos kanclerė Angela Merkel, britų premjerė Theresa May, Ispanijos karalius. Pirmoji linkėjimų į Tailandą pasiuntė Islandijos ministrė pirmininkė Katrin Jakobsdottir.

Į legendinį stadioną „Old Trafford“ išgelbėtus berniukus jau pakvietė garsus Anglijos futbolo klubas „Manchester United“.

Tailando pareigūnai atskleidė, kad berniukams prieš sunkią kelionę iš urvo į paviršių buvo duota raminamųjų. Tiesa, tikrai ne anestetikų.

Vienas Tailando sveikatos apsaugos pareigūnas anksčiau nurodė, kad kiti išgelbėti aštuoni berniukai yra „geros nuotaikos“ ir turi stiprų imunitetą, nes žaidžia futbolą.

Sveikatos apsaugos ministerijos generalinio direktoriaus pavaduotojas Jesada Chokdumrongsukas antradienį informavo, kad 12–16 metų amžiaus berniukai, išvesti per pirmą gelbėjimo etapą, dabar jau gali valgyti įprastą maistą.

Anot jo, du iš jų galbūt pasigavę plaučių infekciją, bet apskritai berniukai yra „sveiki ir besišypsantys“. Medikai praneša, kad plaučių infekcija yra pavojinga, tačiau ne mirtina. Prognozuojama, kad išgelbėti vaikai ligoninėje turėtų būti apie savaitę.

Pareigūnas pridūrė, kad „vaikai yra futbolininkai, todėl jų imuninės sistemos yra geros“. Tačiau pranešama, kad antros išgelbėtos berniukų grupės vaikams nustatyta labai žema kūno temperatūra, tačiau jų sveikatos būklė jau gerėja.

Ekspertai perspėjo, kad geriant užterštą vandenį ar kitaip kontaktuojant su paukščių ar šikšnosparnių išmatomis galima užsikrėsti pavojingomis infekcijomis.

Antra keturių 12–14 metų berniukų grupė buvo išgelbėta pirmadienį.

Kelių berniukų šeimos nariai turėjo galimybę pabendrauti su vaikais per stiklo pertvarą.

Medikai praneša, kad dvi savaites tamsiame urve praleidę vaikai labai išbadėję, jie nuolat nori valgyti. Vaikai pasakoja, kad per visą urve praleistą laiką nematė jokių gyvūnų.

Ekspertai perspėjo, kad geriant užterštą vandenį ar kitaip kontaktuojant su paukščių ar šikšnosparnių išmatomis galima užsikrėsti pavojingomis infekcijomis.

Tačiau pradiniai ženklai nuteikia pozityviai, rentgenogramos ir kraujo tyrimai parodė, kad tik dviem berniukams pasireiškė plaučių uždegimo simptomai. Jiems buvo paskirta antibiotikų, jų būklė apibūdinama kaip normali.

„Laukinių šernų“ komanda – 11-16 metų amžiaus berniukai ir jų 25 metų treneris – birželiio 23 dieną po treniruotės nuėjo į kalnų parką, nusprendė patyrinėti Tam Luango urvą ir pradėjus lyti įstrigo vienoje ankštoje jo kameroje.

Vaikų gelbėjimo operacija kaustė šalies ir pasaulio dėmesį, ir sulaukė paramos iš garsenybių, pradedant JAV prezidentu D.Trumpu ir baigiant futbolo žvaigžde Lioneliu Messi bei technologijų guru Elonu Musku.

VIDEO: Tailande – trečioji urve užstrigusių vaikų gelbėjimo operacija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas