Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
15:30 /15:53

Pchenjanas nori visam laikui uždaryti sieną su Pietų Korėja: nutrauks bet kokius ryšius

Šiaurės Korėjos kariuomenė trečiadienį pareiškė, kad ketina „visam laikui uždaryti ir užblokuoti pietinę sieną“ su Pietų Korėja ir apie tai informavo Jungtinių Valstijų kariuomenę, kad būtų išvengta atsitiktinio karinio susidūrimo.
Šiaurės Korėjos ir Pietų Korėjos siena
Šiaurės Korėjos ir Pietų Korėjos pasienis / „AFP“/„Scanpix“

Pchenjanas pareiškime nurodė, kad „nutrauks susisiekimą keliais ir geležinkeliais“, kuriais būtų buvę galima keliauti tarp abiejų Korėjų.

Tačiau tai iš esmės simbolinis gestas, nes tarpvalstybiniai mainai ir kelionės tarp Šiaurės ir Pietų Korėjos sustabdytos jau daugelį metų.

Šiaurės Korėjos ir Pietų Korėjos santykiai šiuo metu yra itin prasti: Pchenjanas uždarė šalių suvienijimui skirtas agentūras ir paskelbė Pietų Korėją savo pagrindiniu priešu.

Kai kurie analitikai manė, kad pranešimas apie sienos uždarymą gali būti pirmas žingsnis siekiant imtis rimtesnių veiksmų, pavyzdžiui, iš dalies pakeisti Šiaurės Korėjos konstituciją ir paskelbti naują jūrų sieną į pietus nuo dabartinės de facto linijos.

Tikėtasi, kad antradienį pasibaigusiame svarbiame parlamento posėdyje branduolinį ginklą turinti Šiaurės Korėja atsisakys 1991 metais pasirašyto svarbaus susitarimo tarp Korėjų, lyderiui Kim Jong Unui siekiant oficialiai apibrėžti Pietų Korėją kaip priešišką valstybę.

Tačiau trečiadienį paskelbtame pranešime apie naują gynybos ministrą valstybinė žiniasklaida apie tokius veiksmus neužsiminė.

Po kelių valandų kariuomenė pareiškė, kad planuoja „esminį karinį žingsnį“, kuriuo „bus visiškai atkirsti keliai ir geležinkeliai, vedantys į Pietų Korėją, ir atitinkamos mūsų šalies teritorijos bus sustiprintos stipriomis gynybinėmis struktūromis“.

Ji teigė, kad nusiuntė žinutę JAV pajėgoms, siekdama „užkirsti kelią bet kokiam klaidingam vertinimui ir atsitiktiniam konfliktui“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas

Abiejų Korėjų siena yra viena labiausiai militarizuotų pasaulyje, nors rugpjūtį ji nesugebėjo sutrukdyti vienam šiaurės korėjiečiui pabėgti į pietus.

Seulas liepą pareiškė, kad Pchenjanas ištisus mėnesius dėliojo minas ir statė užtvaras, paversdamas teritoriją dykviete.

Pietų Korėjos kariuomenė teigė, kad prieš mėnesį Šiaurės Korėjos kariai dėl minų sprogimų šioje teritorijoje patyrė daug aukų.

Seulo žvalgybos agentūra taip pat teigė birželį aptikusi požymių, kad Šiaurės Korėja griauna abi Korėjas jungiančios geležinkelio linijos ruožus.

Tai daroma „atrodo, siekiant visiškai nutraukti ryšį su Pietų Korėja“, naujienų agentūrai AFP Šiaurės Korėjos studijų universiteto Seule prezidentas Yang Moo-jinas.

Jis trečiadienio Šiaurės Korėjos pareiškimą pavadino „oficialiu patvirtinimu“.

Griežtesnė izoliacija

Šiaurės Korėjos kariuomenė savo sprendimą pavadino „savigynos priemone“, kuria reaguojama į tai, ką pavadino Pietų Korėjos karinėmis pratybomis, ir į JAV strateginių branduolinių pajėgų vizitus.

Pietų Korėja šį pranešimą pavadino „desperatiška priemone, kylančia iš žlugusio Kim Jong Uno režimo nesaugumo“.

Pietų Korėjos kariuomenė pareiškė, kad Šiaurės Korėjos veiksmai „prives prie dar griežtesnės izoliacijos“, ir perspėjo, kad „niekada neliks abejinga“, jei Pchenjanas sieks pakeisti status quo.

Šiukšlės – naujas Šiaurės Korėjos ginklas prieš Pietus: paleista net 260 „užminuotų“ balionų
Šiukšlės – naujas Šiaurės Korėjos ginklas prieš Pietus: paleista net 260 „užminuotų“ balionų

Korėjos nacionalinio susivienijimo instituto Seule analitikas Hong Minas AFP teigė, kad Šiaurės Korėja gali laukti kitą mėnesį įvyksiančių JAV rinkimų ir tik tada keisti savo poziciją Vašingtono sąjungininko Seulo atžvilgiu.

Trečiadienį Pchenjanas taip pat paskyrė No Kwang Cholą naujuoju gynybos ministru vietoj Kang Sun Namo.

Apie No Kwang Cholo paskyrimą paskelbta kitą dieną po to, kai Seulas pareiškė, kad Šiaurės Korėjos kariai tikriausiai kariauja Ukrainoje kartu su Rusijos kariais. Manoma, kad kai kurie jų jau žuvo ir kad jų bus dislokuota dar daugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas