Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pchenjanui toliau grasinant, JAV ir Pietų Korėja tęsia karines pratybas

Šią savaitę Jungtinės Valstijos ir Pietų Korėja pradėjo kasmetes karines pratybas. Įtampa regione itin didelė, o Šiaurės Korėja įspėja, kad šios pratybos yra „benzinas į ugnį“ ir pridūrė, jog provokaciniai veiksmai sulauks „negailestingo atsako“. Jungtinės Valstijos antradienį 16 Rusijos ir Kinijos asmenų bei kompanijų įvedė sankcijas už tai, kad padeda Šiaurės Korėjos režimui išvengti sankcijų ir vykdyti branduolinę programą.
Karinės pratybos Pietų Korėjoje
Karinės pratybos Pietų Korėjoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pietų Korėjos užsienio reikalų ministrė sveikina stebėti pratybų atvykusį Jungtinių Valstijų Ramiojo vandenyno pajėgų vadą Harry Harrisą. Japonijoje gimęs admirolas pabrėžė, kad norint sumažinti įtampą pirmiausia reikia imtis diplomatinių veiksmų, o ne atgrasančių karinių smūgių.

„Svarbiausias pradžios taškas yra diplomatija. Tikimės ir dirbame, kad rastume diplomatinį sprendimą Kim Jong-uno iššūkiui“, – sako JAV Ramiojo vandenyno pajėgų vadas.

Pietų Korėja ir Jungtinės Valstijos pirmadienį pradėjo kasmetes karines pratybas. Jos truks 10 dienų, dalyvauja apie 17,5 tūkst. Jungtinių Valstijų ir 50 tūkst. Pietų Korėjos karių. Pentagonas teigia, kad šios pratybos gynybinio pobūdžio. Kinija ir Rusija spaudė Jungtines Valstijas jas šiemet atidėti ar atšaukti, tačiau Vašingtonas tvirtai teigia, kad pratybos nėra derybų objektas.

Pchenjanas ir toliau grasina, nes šias pratybas mato kaip invazijos pradžią. Šiaurės Korėja tikina, kad bet kokia provokacija sulauks „negailestingo atsako“, tačiau pats Pchenjanas užsiima provokacijomis, nes yra pagrasinęs per pratybas netoli Jungtinių Valstijų teritorijos Guamo paliesti raketas. Nors šalies gyventojai badauja, tačiau karo su daug galingesne Amerika, nebijo.

Guamo gyventojai ramūs, nes Jungtinių Valstijų kariuomenė užtikrino, kad gynybiniai pajėgumai veikia ir Amerika yra pasirengusi atremti bet kokį smūgį.

Pietų Korėja tuo pat metu organizuoja ir nacionalines pratybas, kuriose šalies saugumo pajėgos treniruojasi atremti ir kitokio pobūdžio grėsmes. Antradienį Seulo metro vyko pratybos, kuriose specialiųjų tarnybų pareigūnai mokėsi atremti į metro patekusių ir dujų bombą norinčių paleisti teroristų grėsmę.

Nors įtampa regione labai didelė, o abi pusės grasina ugnimi, Jungtinių Valstijų valstybės ir gynybos sekretoriai tvirtina, kad kol kas reikia ieškoti diplomatinio šio konflikto sprendimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai