Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pekinas pasirengęs pateikti taikos pasiūlymą Ukrainai

Kinija ne kartą atsisakė pasmerkti Rusijos agresiją Ukrainoje ar tiesiogiai remti vieną ar kitą kare dalyvaujančią pusę. Miuncheno saugumo konferencijoje dalyvavęs aukščiausio rango Kinijos diplomatas Wang Yi net savo kalboje vengė konfliktą Ukrainoje adresuoti kaip karą.
Vyriausiasis  Xi Jinpingo patarėjas užsienio politikos klausimais Wang Yi
Vyriausiasis Xi Jinpingo patarėjas užsienio politikos klausimais Wang Yi / „Reuters“/„Scanpix“

Tačiau kreipimesi į Miuncheno saugumo konferencijos dalyvius Pekinas paskelbė, kad yra pasirengęs pateikti taikos pasiūlymą Ukrainai, pranešė naujienų agentūra „Reuters“.

„Šis karas negali tęstis toliau“, – sakė Kinijos prezidento Xi Jinpingo vyriausiasis patarėjas užsienio politikos klausimais Wang Yi.

W.Yi teigimu, Kinijos taikos pasiūlymu bus gerbiamas visų šalių teritorinis ir suvereniteto vientisumas ir pridūrė, kad Pekinas toliau sieks taikos.

„Žinoma, galime ir toliau rėkti apie savo pozicijas tokiose tarptautinėse konferencijose kaip ši, tačiau siūlau pradėti mąstyti ramiai, ypač mano draugams Europoje“, – teigė jis.

„Turime pagalvoti apie tai, kokias pastangas galime įdėti, kad šis karas baigtųsi“, – pabrėžė W.Yi.

CNN pranešė, kad daugelis Europos Sąjungos vadovų Miunchene tebėra atsargūs dėl Pekino ketinimų, nes Kinijos diplomatas paragino Europos šalis pakeisti savo požiūrį į karą.

JAV viceprezidentė Kamala Harris šeštadienį pareiškė, kad JAV „nerimą kelia“ nuolatinė Kinijos parama Rusijai nuo karo Ukrainoje pradžios.

O Europos Komisijos pirmininkė Ursula Von der Leyen šeštadienį kalbėdama su CNN sakė, jog „trūksta įrodymų“, kad Kinija nebendradarbiauja su Rusija.

Kinija ne kartą atsisakė pasmerkti Rusijos agresiją Ukrainoje.

Praėjusių metų pabaigoje Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas savo kolegai Kinijoje Xi Jinpingui pareiškė, kad jų partnerystė yra svarbesnė nei bet kada anksčiau Vakarų „precedento neturinčio spaudimo“ akivaizdoje.

Kinijos lyderis pakartojo V.Putino žinią apie vienybę, sakydamas, kad abi šalys turėtų „stiprinti strateginį koordinavimą“ ir „įnešti daugiau stabilumo į pasaulį“, anksčiau pranešė Kinijos valstybinė žiniasklaida „Xinhua“.

Pasak Kinijos užsienio reikalų ministerijos, šį mėnesį Rusijoje taip pat lankysis Kinijos vyriausiasis diplomatas – tai bus pirmasis Kinijos pareigūno, einančio šias pareigas, vizitas į šią šalį nuo karo pradžios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas