Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pekinas smerkia JAV siekį uždrausti kinų technologijas prijungtiniuose automobiliuose

Kinijos prekybos ministerija trečiadienį pareiškė griežtai prieštaraujanti JAV planams uždrausti pardavinėti prijungtąsias transporto priemones su Kinijos ir Rusijos technologijomis, kurios, Vašingtono teigimu, kelia pavojų nacionaliniam saugumui.
General Motors pristato Buick Envision modelį Detroit'as. / Rebecca Cook / REUTERS
General Motors pristato Buick Envision modelį Detroit'as. / Rebecca Cook / REUTERS

„JAV praktika neturi jokio faktinio pagrindo, pažeidžia rinkos ekonomikos ir sąžiningos konkurencijos principus ir yra tipiškas protekcionistinis veiksmas“, – sakė kinų ministerijos atstovas.

Planas yra JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) griežtesnio požiūrio į antrąją pagal dydį pasaulio ekonomiką dalis ir siūlomas po to, kai vasarį buvo paskelbta apie saugumo rizikos, kylančios dėl automobiliuose naudojamų Kinijos technologijų, tyrimą.

Šiuolaikiniuose automobiliuose vis dažniau integruojama elektronika, kuria galima prisijungti prie asmeninių prietaisų, kitų transporto priemonių, JAV infrastruktūros ir jų gamintojų, įskaitant elektrinius ir autonominius automobilius.

„Kinija ragina Jungtines Valstijas nutraukti netinkamą nacionalinio saugumo apibendrinimo praktiką, nedelsiant atšaukti atitinkamus apribojimus ir nustoti nepagrįstai slopinti Kinijos bendroves“, – teigė Prekybos ministerija.

„Kinija imsis būtinų priemonių, kad ryžtingai apsaugotų teisėtas Kinijos bendrovių teises ir interesus“, – pridūrė ji.

Pirmadienį Amerikos prekybos departamento paskelbtas įstatas taikomas programinei ir techninei įrangai, kuri sujungia transporto priemones su išoriniu pasauliu.

Vyriausybė nenurodė, kokiems gamintojams ar modeliams ši taisyklė, dėl kurios visuomenė 30 dienų galės pateikti savo pastabas, gali turėti įtakos.

Šį mėnesį J. Bideno administracija paskelbė apie 100 proc. muitą kiniškiems elektromobiliams ir kitus tarifus.

Šie žingsniai taip pat sukėlė audringą Pekino reakciją.

Šiuo metu Jungtinėse Valstijose neparduodamos jokio kiniško prekės ženklo transporto priemonės.

JAV prekybos politika yra vienas iš svarbiausių klausimų kovoje dėl JAV prezidento posto, kurio siekia respublikonas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ir viceprezidentė demokratė Kamala Harris (Kamala Haris).

D. Trumpas savo pirmojo prezidentavimo laikotarpiu ėmėsi agresyvios pozicijos Kinijos atžvilgiu ir įvedė muitus daugybės Kinijoje pagamintų produktų importui.

J. Bidenas iš esmės paliko galioti šias priemones, kartu apribodamas tokių technologijų, kaip puslaidininkiai ir jiems gaminti naudojamos mašinos, eksportą į Kiniją.

Taip siekiama apriboti Kinijos bendrovių galimybes naudotis užsienyje įsigyta pažangiausia įranga, ypač kariniais tikslais.

Trečiadienį Pekinas pasmerkė Jungtines Valstijas už tai, kad jos nustatė „didelius muitus kiniškiems automobiliams, apribojo dalyvavimą viešuosiuose pirkimuose ir pradėjo taikyti diskriminacinę subsidijų politiką“.

„Dabar, motyvuodama vadinamuoju nacionaliniu saugumu, ji apšmeižė Kinijos prijungtinių automobilių programinę ir techninę įrangą bei sukomplektuotas transporto priemones kaip „nesaugias“ ir apribojo jų naudojimą Jungtinėse Valstijose“, – sakė kinų ministerijos atstovas.

Jo teigimu, tai „daro didelį poveikį normaliam Kinijos ir Jungtinių Valstijų bendradarbiavimui prijungtinių transporto priemonių srityje, trikdo ir iškraipo pasaulinę automobilių pramonę ir tiekimo grandines“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas