Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 10 27 /2018 10 28

Rėkdamas „visi žydai turi mirti“ šaulys JAV sinagogoje nužudė 11 žmonių, sužeisti ir policininkai

Pitsberge, Pensilvanijoje, esančioje sinagogoje „Tree of Life“ („Gyvenimo medis“) šeštadienį aidėjo šūviai, rašo „The Independent“. Šabo metu į maldos namus įsiveržęs šaulys rėkė „Visi žydai turi mirti“. Pranešama, kad per išpuolį žuvo 11 žmonių, dar 6 buvo sužeisti, tarp jų ir keturi pareigūnai. Šaulys policijai pasidavė pats, tačiau lieka neaišku, ar jis veikė vienas.
Policija prie „Tree of Life“ sinagogos, Pitsberge
Policija prie „Tree of Life“ sinagogos, Pitsberge / „Scanpix“/AP nuotr.

Šūviai, JAV žiniasklaidos teigimu, nuaidėjo po 10 valandą ryto vietos (16 val. – Lietuvos) laiku sinagogoje, kuri yra Vilkinso ir Šeidžio gatvių sankryžoje, maždaug už 10 minučių kelio nuo Pitsbergo centro.

Televizija CBS iš pradžių nurodė, kad žuvusiųjų gali būti iki aštuonių. Dar 6 žmonės buvo sužeisti, įskaitant 4 policijos pareigūnus.

Televizija CNN nurodė, kad sužeistų pareigūnų gyvybėms pavojus negresia, bet pridūrė, kad kitų dviejų žmonių būklė kritinė.

CNN praneša, kad šaulys jau pasidavė ir jis yra sulaikytas. Tai 46 metų Robertas Bowersas, kurio veiksmai, pasak JAV prokuroro Pensilvanijos Vakarų apygardoje Scotto Brady, „parodė tai, kas yra blogiausia žmonijoje“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Robertas Bowersas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Robertas Bowersas

Pittsburgh.cbslocal.com rašo, kad ginkluotas vyras vykdydamas išpuolį šaukė „Visi žydai turi mirti“. Jis, teigiama, pasidavė ropodamas, mat yra sužeistas. Šiuo metu šaulys yra ligoninėje.

Nurodoma, kad šis vyras internetu anksčiau yra paskelbęs daug antisemitinių komentarų.

Atakos taikiniu tapusi konservatyvių žydų kongregacijos sinagoga „Tree of Life“ („Gyvybės medis“) yra Vilkinso ir Šeidžio gatvių sankryžoje, maždaug už 10 minučių kelio nuo Pitsburgo centro. Ji yra Skvirel Hilo rajone, kur gyvena istorinė žydų bendruomenė.

Šaudynės įvyko žydams švenčiant šabą. Sinagogoje tuo metu vyko vardo suteikimo kūdikiui ceremonija, sakė Pensilvanijos generalinis prokuroras Joshas Shapiro. Kol kas neaišku, ar kūdikis nukentėjo per ataką.

Nuotrauka iš maps.google.lt/Sinagoga Pensilvanijoje
Nuotrauka iš maps.google.lt/Sinagoga Pensilvanijoje

Televizijos reportažuose matyti į įvykio vietą atvykusios policijos specialiosios pajėgos ir greitosios pagalbos automobiliai.

Policija pranešė sulaukusi kelių skambučių iš žmonių, užsibarikadavusių sinagogoje.

Netoliese esančio universiteto studentams buvo liepta likti pastato viduje.

Į įvykius sureagavo ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas. Jis sakė stebįs padėtį. Savo „Twitter“ žinutėje jis paragino žmones pasislėpti ir pridūrė, kad „atrodo, esama ne viena auka“.

„Saugokitės aktyvaus šaulio. Dieve, laimink visus“, – pridūrė jis.

Vėliau D.Trumpas pareiškė, kad šis incidentas „daug labiau niokojantis negu kas nors manė“.

Prezidentas taip pat apgailestavo, kad sinagoga neturėjo ginkluotos apsaugos, nes tokiu atveju padėtis būtų susiklosčiusi visiškai kitaip.

Pensilvanijos gubernatorius Tomas Wolfas pareiškė, kad šios šaudynės yra „absoliuti tragedija“.

„Visi privalome melstis ir tikėti, kad daugiau gyvybių nebus prarasta, – sakė jis. – Tačiau posakis „šito jau per daug“ pas gyvuoja per ilgai. Pavojingi ginklai kelia pavojų mūsų piliečiams.“

Pasaulio žydų kongreso prezidentas Ronaldas S.Lauderis pareiškė, kad šios šaudynės yra „ataka ne vien prieš žydų bendruomenę, bet ir prieš visą Ameriką“.

„Tai tiesiog koktu“

Stephenas Weissas, 60-metis kongregacijos narys, papasakojo išgirdęs dešimtis šūvių, nuaidėjusių iš sinagogos vestibiulio pusės.

„Dalyvavome apeigose, kurios vyko koplyčioje, kai išgirdau garsų triukšmą, – papasakojo jis laikraščiui „The Tribune-Review“. – Supratau, kad tai šūviai.“

Pareigūnai pareiškė, kad R.Bowersas buvo apsiginklavęs šturmo šautuvu ir mažiausiai trimis pistoletais, kai pradėjo šaudyti į sinagogoje buvusius žmonės.

Padėtį nusikaltimo vietoje W.Hissrichas pavadino „siaubinga“.

„Viena baisiausių iš to, ką esu matęs. O aš esu buvęs lėktuvų kritimo vietose“, – pareiškė pareigūnas.

„Tai koktu... Net nekalbant apie tai, koks tai yra blogis, kas pabunda šeštadienio ryte, kad tai padarytų?“ – pareiškė Nathanas, 42 metų virėjas iš Pitsburgo, kuris atėjo pagerbti aukų, bet atsisakė nurodyti savo pavardę.

Pasak „Anti-Defamation League“ (ADL), už pilietines teises kovojančios grupės, kuri nuo praėjusio amžiaus 8-ojo dešimtmečio stebi antisemitizmo apraiškas Jungtinėse Valstijose, antisemitinių incidentų skaičius Jungtinėse Valstijose padidėjo net 57 proc. – nuo 1,267 tūkst. 2016 metais iki 1,986 tūkst. 2017 metais.

ADL pareiškė, kad, jos duomenimis, šaudynės Pitsburge yra daugiausiai aukų pareikalavęs toks išpuolis JAV istorijoje.

„Kai galvojame apie aukas, jų šeimas ir visą žydų bendruomenę, mūsų širdys plyšta iš skausmo“, – pareiškė grupės vadovas Jonathanas Greenblattas.

R.Bowersas, kuris, pasak Federalinio tyrimų biuro (FTB), anksčiau nebuvo patekęs į teisėsaugos akiratį, internete, regis, buvo parašęs nemažai antisemitinių įrašų, visų pirma svetainėje „Gab.com“, kurioje dažnai iškeliamos įvairios sąmokslo teorijos.

„Nesveika vieta gyventi“

R.Bowerso paskyros puslapio viršutinėje dalyje buvo įrašyta citata: „žydai yra šėtono vaikai“, rodo nuotraukos iš laikinai jau uždarytos paskyros, kurias paskelbė ekstremistų judėjimus stebinti organizacija „SITE Intelligence Group“.

Prieš išpuolį sinagogoje įtampa Jungtinėse Valstijose jau buvo gerokai padidėjusi. Vos prieš dieną buvo sulaikytas D.Trumpo rėmėjas iš Floridos, kuris, kaip įtariama, paštu išsiuntinėjo sprogstamuosius įtaisus demokratams ir liberalams.

Savo ruožtu D.Trumpas sulaukė kaltinimų, jog savo nesantaiką sėjančiais pareiškimais kursto neapykantą.

„Manau, mūsų prezidentas tiesiog skaido mūsų visuomenę, – pareiškė Nathanas, dirbantis vyrėju netoli išpuolio vietos.

„Čia jo darbo vaisius, pirma bombos praėjusią savaitę, dabar tai. Bus gėdinga, jeigu jis neprisiims jokios atsakomybės. Dėl jo mūsų šalis tampa labai nesveika vieta gyventi“, – pareiškė jis.

Įvairių pasaulio valstybių vadovai pasmerkė išpuolį ir išreiškė solidarumą Jungtinėms Valstijoms.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahupareiškė esąs „sugniuždytas ir pasibaisėjęs“.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pasmerkė išpuolį, kurį pavadino „aklos antisemitinės neapykantos“ aktu.

O Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas paragino susivienyti ir „atremti rasizmo, antisemitizmo, islamofobijos ir kitų formų neapykantos jėgas“.

Sinagoga „Tree of Life“, kurios kongregacija buvo įkurta prieš daugiau kaip 150 metų, yra Skvirel Hilo rajone, kur istoriškai yra įsikūrusi žydų bendruomenė.

2017 metais Brandeiso universiteto atliktas tyrimas parodė, kad daugiau kaip 80 proc. jo gyventojų yra susirūpinę dėl antisemitizmo plitimo.

Tai naujausias šaudymo incidentas Jungtinėse Valstijose, kur ginkluoti užpuolikai reguliariai surengia atakų, o su šaunamaisiais ginklais susiję incidentai kasmet nusineša daugiau kaip 30 tūkst. žmonių gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas