Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pentagonas svarsto „planą B“ dėl pagalbos Ukrainai

Pentagonas svarsto, ar pasinaudoti paskutiniu likusiu karinės pagalbos finansavimo šaltiniu, kad paremtų Ukrainą, net ir neturėdamas garantijų, kad šias lėšas papildys Kongresas, pranešė CNN, remdamasi keliais neįvardytais Gynybos departamento pareigūnais.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Facebook“

Gynybos departamentas vis dar turi apie 4 mlrd. JAV dolerių iš prezidento įgaliojimu skirtų lėšų Ukrainai, kuris leidžia Pentagonui iš savo atsargų siųsti karinę įrangą į Kyjivą.

Tačiau Pentagonas anksčiau nenorėjo išleisti likusių pinigų be garantijų, kad Kongresas juos kompensuos pagal administracijos pateiktą 60 mlrd. dolerių papildomo finansavimo prašymą, nes paėmimas iš Gynybos ministerijos atsargų be jokio plano papildyti šią įrangą gali turėti įtakos JAV karinei parengčiai.

„Twitter“ nuotr./JAV Atstovų Rūmai
„Twitter“ nuotr./JAV Atstovų Rūmai

Tačiau Ukrainai vis labiau trūkstant JAV karinės pagalbos, o Atstovų Rūmų respublikonų vadovybei atsisakant balsuoti dėl didesnio finansavimo, aukšti gynybos pareigūnai svarsto, ar yra kokių nors vidinių finansinių atsargų, kurios leistų departamentui išleisti bent dalį iš likusių 4 mlrd. dolerių Ukrainai padėti kovoti su Rusija.

Pareigūnai pabrėžė, kad jokie sprendimai dar nepriimti. Tačiau pokalbiai apie šią galimybę ir kitus galimus „planus B“ per pastarąsias kelias savaites tapo vis skubesni, nes padėtis mūšio lauke Ukrainoje tampa vis baisesnė, sakė pareigūnai.

Ukrainos kariai buvo priversti taupyti šaudmenis ir prarado dalį teritorijos rytuose, įskaitant svarbų Avdijivkos miestą, kuris anksčiau šį mėnesį atiteko rusams.

Paklaustas apie galimybę panaudoti 4 mlrd. dolerių, Gynybos departamento atstovas spaudai pulkininkas leitenantas Garronas Garnas atsakė: „Gynybos departamentas ir toliau ragina Kongresą patvirtinti papildomą biudžetą, kad būtų galima paremti Ukrainą, kai jai to reikia, ir papildyti mūsų atsargas.“

Pareigūnai teigė, kad departamentas gali išleisti dalį iš tų 4 mlrd. dolerių net ir neradęs vidinių lėšų, kurias būtų galima panaudoti šiai sumai papildyti. Pentagonui nebūtų pirmas kartas, kuomet gali atsirasti ir netikėti finansiniai šaltiniai.

„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos kariai
„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos kariai

Praėjusiais metais Gynybos departamentas paskelbė, kad aptiko apskaitos klaidą, dėl kurios Gynybos departamentas 6,2 mlrd. dolerių pervertino Ukrainai teikiamą pagalbą. Šie papildomi pinigai departamentui suteikė rezervą, kuris leido karinę pagalbą Ukrainai teikti ilgiau, nei buvo numatyta, anksčiau pranešė CNN.

Antradienį paklaustas, ar departamentas svarsto galimybę išleisti dalį likusių pinigų, Pentagono spaudos sekretorius generolas Patrickas Ryderis atsakė, kad nieko negali pranešti, tačiau Pentagonas toliau ieško būdų, kaip toliau remti Ukrainą.

Be to, kitas Gynybos departamento atstovas CNN sakė, kad kitas pagalbos Ukrainai paketas, jei jis bus gautas, „neabejotinai apims kritinę amuniciją“. Taip pat vyksta diskusijos dėl to, kaip ir kur dislokuoti karinę įrangą, kad ją būtų galima kuo greičiau išsiųsti į Ukrainą, kai bus rasti papildomi finansavimo šaltiniai, sakė pareigūnas.

Pasak CNN šaltinių, Pentagone kol kas jokie sprendimai nepriimti.

Paskutinis Ukrainos saugumo paketas, kurio vertė siekė iki 250 mln. JAV dolerių, buvo paskelbtas gruodžio 27 d. Kai kurie ginklai ir įranga iš ankstesnių paketų ir Ukrainos saugumo paramos iniciatyvos (USAI) paketų vis dar keliauja į Ukrainą, tačiau nuo to laiko JAV nepaskelbė jokių naujų paketų.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šią savaitę CNN pareiškė, kad Ukraina be tolesnės JAV paramos karo nelaimės.

„Žmonės bus pasiruošę, bet nebus paruošta amunicija ir brigados nebus pasiruošusios... ne tik mūsų kontrpuolimui, jos nebus pasiruošusios gintis, išlikti stiprios. Bus labai sunku“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus