Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Per gaisrą namuose Gazos Ruože žuvo 21 žmogus

Gazos miesto šiaurėje esančiame name, kuriame buvo laikomi degalai, ketvirtadienį kilus dideliam gaisrui, žuvo mažiausiai 21 žmogus, įskaitant septynis vaikus, pranešė oficialūs ir medicinos šaltiniai.
Gaisras pasiglemžė 21 asmens gyvyb3
Gaisras pasiglemžė 21 asmens gyvyb3 / „Zuma press“/„Scanpix“

Islamistų judėjimas „Hamas“, kontroliuojantis Izraelio blokuojamą palestiniečių anklavą, sakė, kad ugniagesiams pavyko suvaldyti Džabalijoje kilusį gaisrą, kurį užgesinus liko apanglėjusios sienos ir juodų suodžių krūvos.

Gazos civilinės gynybos padalinys pareiškime patvirtino, kad žuvo 21 žmogus.

Indoneziečių įkurtos ligoninės Džabalijoje vadovas Salehas Abu Laila naujienų agentūrai AFP sakė, kad į šią įstaigą buvo atvežti mažiausiai septynių vaikų kūnai.

Nors gaisro priežastis liko nežinoma, civilinės gynybos padalinio atstovas AFP teigė, kad name buvo laikomos degalų atsargos.

Izraelio okupuotame Vakarų Krante – atskiroje palestiniečių teritorijoje – įsikūręs palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas gaisrą laiko „nacionaline tragedija“, sakė jo atstovas spaudai.

M.Abbasas penktadienį paskelbė gedulo diena, vėliavos bus nuleistos iki pusės stiebo, ir pasiūlė nusiųsti pagalbą aukų šeimoms, kad „palengvintų jų kančias“, sakoma atstovo Nabilio Abu Rudeineh pareiškime.

Aukšto rango Palestinos autonomijos pareigūnas Husseinas al Sheikhas paragino Izraelį atidaryti Erezo sienos perėjimo punktą, kuris jungia Gazos Ruožą su pietų Izraeliu ir paprastai naktimis būna uždarytas.

Tai leistų pervežti kritiškai sužeistus pacientus, kad prireikus juos būtų galima gydyti už Gazos ruožo ribų, – sakė H.al Sheikhas.

Izraelio gynybos ministras Benny Gantzas tviteryje parašė, kad jo darbuotojai padės „humanitariniais tikslais evakuoti sužeistuosius į ligonines“, ir išreiškė užuojautą dėl „rimtos tragedijos“ Gazoje.

„IMAGO“/„APAimages“/„Scanpix“/Gaisrininkai bando užgesinti įsiplieskusį milžinišką gaisrą
„IMAGO“/„APAimages“/„Scanpix“/Gaisrininkai bando užgesinti įsiplieskusį milžinišką gaisrą

Gaisrų pasitaiko nuolatos

Gatvėje prie daugiaaukščio namo susirinko daugybė žiūrovų siautėjant gaisrui, iš betoninio pastato viršaus veržiantis dūmų kamuoliams.

Džabalija yra pabėgėlių stovykla, tačiau, kaip ir daugelyje tokių palestiniečių stovyklų, dabar joje stovi dideli pastatai ir daugeliu atžvilgių ji primena miestą.

Užgesinus gaisrą gatvėje liko minios žmonių, dirbo šimtai policijos ir gelbėjimo tarnybų darbuotojų.

Gazos Ruožą, kur tankiai gyvena 2,3 mln. žmonių, Izraelis blokuoja nuo 2007 metų. Izraelis teigia, kad ši priemonė būtina siekiant sustabdyti teritorijoje veikiančių ginkluotų grupuočių keliamą grėsmę.

Kadangi skurdžioje teritorijoje elektros energijos tiekimas menkas, dažnai kyla gaisrai namų ūkiuose, Gazos gyventojams ieškant alternatyvių maisto gaminimo ir šviesos šaltinių, įskaitant žibalines lempas.

Jungtinių Tautų duomenimis, šiais metais Gazos Ruože kasdien vidutiniškai 12 valandų buvo tiekiama elektros energija, o prieš penkerius metus – tik septynias valandas.

Nauji pavojai kyla žiemą, kai daugelis žmonių šildosi degindami anglis.

„Hamas“ teigė, kad atliekamas tyrimas siekiant nustatyti gaisro priežastį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas