Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Per Izraelio reidą Vakarų krante nužudyta 11 palestiniečių, dešimtys pašauta

Per trečiadienį surengtą Izraelio kariuomenės reidą Nabluso mieste žuvo 11 palestiniečių, įskaitant paauglį, pranešė palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija.
Izraelio kariuomenės reidas išprovokavo smurtą Nabluso mieste
Izraelio kariuomenės reidas išprovokavo smurtą Nabluso mieste / „Zuma press“/„Scanpix“

Tai daugiausiai aukų pareikalavusi operacija okupuotame Vakarų Krante nuo pat 2005-ųjų.

Palestiniečių ministerija pranešė, kad daugiau kaip 80 palestiniečių patyrė šautinių žaizdų, o Izraelio armija šį reidą pavadino „kovos su terorizmu“ operacija, sukėlusia tarptautinį susirūpinimą ir raginimus laikytis ramybės.

Aukščiausio rango palestiniečių pareigūnas Husseinas al Sheikhas pasmerkė įsiveržimą kaip „žudynes“ ir paragino „suteikti tarptautinę apsaugą mūsų žmonėms“.

Izraelio kariuomenė nurodė, kad į miestą atvyko norėdama suimti kovotojus, įtariamus ankstesniais šaudymo išpuoliais Vakarų Krante. Ji teigė susekusi vyrus slėptuvėje. Priduriama, kad kariai buvo apšaudyti, tačiau aukų kariuomenė nepatyrė.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas sakė, kad „situacija okupuotoje palestiniečių teritorijoje yra karščiausia per daugelį metų“, o įtampa yra „labai didelė, taikos procesui tebesant įstrigus“.

„Mūsų neatidėliotinas prioritetas turi būti užkirsti kelią tolesnei eskalacijai, sumažinti įtampą ir atkurti ramybę“, – sakė A.Guterresas JT Palestinos žmonių neatimamų teisių įgyvendinimo komitetui.

Žuvusiųjų skaičius viršijo praėjusį mėnesį Izraelio kariuomenės surengto reido Dženine, esančiame toliau į šiaurę, kuris iki šiol buvo daugiausiai aukų pareikalavusi operacija Vakarų krante nuo antrosios intifados – palestiniečių sukilimo, vykusio 2000–2005 metais.

Ketvirtadienį prieš aušrą iš Gazos ruožo į Izraelį buvo paleistos kelios raketos – Izraelio kariuomenės duomenimis, šešios, o palestiniečių liudininkų teigimu, aštuonios.

Izraelio kariuomenė pranešė, kad jai pavyko numušti penkias iš šešių paleistų raketų, o paskutinė raketa nukrito negyvenamoje teritorijoje.

Raketų apšaudymas prasidėjo po to, kai Gazoje įsikūrusi palestiniečių kovotojų grupuotė „Islamo džihadas“ pasmerkė Izraelio kariuomenės reidą kaip „didelį nusikaltimą“, į kurį „pasipriešinimas privalo reaguoti“.

Tuo metu vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas pranešė, kad praėjus maždaug dviem valandoms po raketų apšaudymo Izraelio kariuomenė pradėjo oro smūgius prieš taikinius Gazos ruože.

Netrukus po 6 val. vietos (ir Lietuvos) laiku virš vienos iš tikslinių vietų į šiaurę nuo Gazos miesto pakilo juodi dūmai. Po kelių minučių spaudai išsiųstame pranešime Izraelio kariuomenė pareiškė, kad „vykdo smūgius Gazos ruože“.

Per trečiadienio reidą buvo „neutralizuotas“ – kartu su dar dviem, pradėjusiais šaudyti, – vienas iš ieškomų įtariamųjų, pabėgęs iš pastato, pranešė Izraelio armija.

Įtariamieji ir Izraelio pajėgos „apsikeitė ugnimi... [kariuomenė] taip pat apšaudė namą raketomis“, žurnalistams sakė kariuomenės atstovas Richardas Hechtas.

Į karius buvo mėtomi akmenys, sprogstamieji užtaisai ir Molotovo kokteiliai, pranešė kariuomenė.

Palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija teigė, kad žuvusiųjų „nuo okupacijos agresijos Nabluse“ amžius svyravo nuo 16 iki 72 metų.

Praėjus kelioms valandoms po reido ministerija pranešė, kad įkvėpęs ašarinių dujų mirė 66-erių vyras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas