Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 08 /17:05

Per Rusijos smūgius Rytų Ukrainoje žuvo mažiausiai 7 žmonės, dešimtys sužeistųjų

Naujausiais duomenimis, per Ukrainos rytuose esančio Pokrovsko apšaudymą žuvo mažiausiai septyni asmenys (penki civiliai, gelbėtojas ir karys), o 88 žmonės buvo sužeisti, tarp kurių – civiliai, gelbėjimo tarnybų darbuotojai ir kariškiai.

Dėl tikslaus žuvusiųjų skaičiaus tvyro painiava. Naktį valdžios institucijos nurodė aštuonis žuvusiuosius. Tačiau vidaus reikalų ministras Ihoris Klymenko sakė, kad žuvo septyni žmonės, įskaitant penkis civilius.

Tarp žuvusiųjų – ir aukšto rango Donecko srities nepaprastųjų situacijų pareigūnas, pridūrė ministras.

VIDEO: Per Rusijos smūgius Rytų Ukrainoje žuvo mažiausiai 7 žmonės

Donecko srities vadovas Pavlo Kyrylenka sakė, kad nuo dviejų raketų, paleistų 40 minučių intervalu, smūgių nukentėjo du privataus sektoriaus gyvenamieji namai, viešbutis, maitinimo įstaigos, parduotuvės ir administraciniai pastatai.

Naujienų agentūros AFP korespondentai vietoje matė, kaip gelbėtojai iš penkiaaukščio pastato griuvėsių evakuoja išgyvenusiuosius ir neša sužeistuosius į greitosios pagalbos automobilius.

„Mes atnaujiname griuvėsių griovimo darbus“, – sakė jis anksti antradienį po to, kai gelbėtojai „buvo priversti sustabdyti darbą nakčiai dėl didelės pakartotinio apšaudymo grėsmės“.

Preliminariais duomenimis, po griuvėsiais žmonių nėra.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį teigė, kad Maskva smogė gyvenamajam pastatui, ir socialiniuose tinkluose pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame matyti, kaip civiliai gyventojai padeda sužeistiesiems, o gelbėtojai tvarko nuolaužas iš pastato, netekusio viršutinio aukšto.

Teigiama, kad daugiabutyje, į kurį pataikė pirmoji raketa, gyveno 200 žmonių. Pasak vietos valdžios institucijos vadovo Serhijaus Dobriako, visi 60 pastato butų buvo apgadinti.

Filmuotoje medžiagoje taip pat matomas antrasis pastatas, kuris atrodė smarkiai apgadintas.

Pokrovskas yra maždaug už 70 km į šiaurės vakarus nuo Rusijai priklausančio Donecko miesto ir maždaug už 50 km nuo rytinio fronto linijos, kur Maskva teigia stiprinanti pozicijas ir atremianti Ukrainos atakas. Prieš karą mieste gyveno apie 60 000 žmonių.

VIDEO: V.Zelenskis po Rusijos smūgių Rytų Ukrainoje: „Deja, turime aukų“

Antradienį Rusija pareiškė, kad Pokrovske smogė Ukrainos kariuomenės vadavietei.

„Netoli Krasnoarmeisko gyvenvietės Donecko liaudies respublikoje buvo smogta Ukrainos kariuomenės jungtinės grupės „Chortycia“ priešakiniam vadavietės postui“, – nurodė Rusijos gynybos ministerija, pavartojusi rusišką Pokrovsko pavadinimą ir paminėjusi apsišaukėlišką Rytų Ukrainos separatistinį darinį.

Tačiau vėliau Ukrainos gynybos pajėgos tokius Rusijos pareiškimus paneigė ir pažymėjo, kad tai jau trečias ar ketvirtas kartas, kai rusai teigia numušę tą patį vadavietės postą.

„Štai, ir viskas“

Ukrainos Pokrovsko mieste buvę naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistai pasikalbėjo su nukentėjusiaisiais.

58 metų amžiaus Kateryna buvo namuose, kai išgirdo pirmąjį sprogimą, tačiau vėliau pastatas buvo apgriautas antrą kartą.

„Štai ir viskas, sprogimas , ir viskas. Mano akis užliejo liepsna. Nukritau ant grindų, ant žemės. Man labai (skaudėjo) akis“, – pasakojo ji agentūrai „Reuters“. Su žurnalistais ji kalbėjosi sutvarstyta galva.

Kita vietos gyventoja, 75 metų Lidija, sakė, kad antrojo sprogimo metu ji kalbėjo telefonu, atviraudama moteris pakėlė nuo grindų suplėšytą baltą užuolaidą, padengtą stiklo šukėmis.

„Staiga ji išskrido ir užklojo mane. Tada ant manęs nukrito lango stiklas“, – sakė ji sėdėdama ant sofos.

„Mano nugaroje yra įpjovimų. Ką tik grįžau iš ligoninės. Mano kelias ir šlaunis turi įpjovimų. Čia buvo stiklas“, – pasakojo Lidija, rodydama pirštu į galvą.

Dvigubas smūgis – ne atsitiktinumas

Pasak valdžios šaltinių, tarp dviejų raketų smūgių Pokrovskui buvo padaryta petrauka.

Karinis ekspertas Vladyslavas Selezniovas naujienų agentūrai „RBC-Ukraine“ tvirtino, kad taip nutiko neatsitiktinai – tai ne pirmą kartą taikoma Rusijos taktika, kuria siekiama padaryti kuo daugiau žalos ir nužudyti kuo daugiau žmonių.

„Tai tapo okupantų praktika. Tai ne pirmas kartas, kai rusai naudojasi tokiais raketinės ginkluotės panaudojimo variantais. Jie surengia raketų ataką, po to padaro pauzę ir vėl smogia, žinodami, kad paieškos ir gelbėjimo komanda jau pradeda šalinti griuvėsius“, – aiškino ekspertas.

Tai reiškia, kad tokia šalies agresorės taktika siekiama padaryti kuo didesnę žalą ir nužudyti kuo daugiau ukrainiečių, įskaitant paieškos ir gelbėjimo tarnybų atstovus.

„Rusijos okupacinės kariuomenės naudojama taktika yra raketinio teroro taktika. Jie taikosi į gyvenamuosius pastatus, kuriuose gyvena civiliai gyventojai, neturintys nieko bendra su Ukrainos gynybos pajėgomis. Rusijos Federacija taip pat sąmoningai žudo paieškos ir gelbėjimo tarnybų atstovus“, – pabrėžė V.Selezniovas.

Vietos valdžios institucijų duomenimis, pirmasis Rusijos smūgis Pokrovsko miestui suduotas 19.15 val., o antrasis – 19.52 val.

Donecko regioninės karinės administracijos vadovas Pavlo Kyrylenko nacionalinio teletilto eteryje taip pat sakė, kad tai buvo Rusijos taktika.

Jis pažymėjo, kad prieš antrąjį smūgį žmonės buvo išsklaidyti. Tačiau, „jei per 10 minučių būtų išlikusi žmonių minia ir nebūtų imtasi jokių papildomų priemonių, pasekmės būtų buvusios daug skaudesnės“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas