Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 25 /14:06

Per Rusijos smūgius sukilėlių kontroliuojamoje Sirijos dalyje žuvo 11 žmonių

Per Rusijos antskrydžius Sirijos šiaurės vakaruose sekmadienį žuvo mažiausiai 11 žmonių, įskaitant šešis civilius, pranešė karą stebinti organizacija.
Sirija
Sirija / „AFP“/„Scanpix“
Temos: 2 Rusija Sirija

Kaip pranešama, oro smūgiai turguje surengti keršijant už mirtinas dronų atakas, dėl kurių kaltinamos sukilėlių pajėgos.

„Džisr aš Šugūre žuvo šeši civiliai gyventojai, o netoliese per Rusijos oro antskrydžius žuvo trys sukilėlių kovotojai“, – naujienų agentūrai AFP sakė karą stebinčios organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) vadovas Rami Abdel Rahmanas.

Per Rusijos smūgį nukentėjo mieste esantis vaisių ir daržovių turgus, sakė observatorija ir įvykio vietoje buvęs AFP korespondentas.

Aktyvistai ir SOHR teigė, kad Rusija, pagrindinė Sirijos prezidento Basharo al Assado sąjungininkė, smūgį sudavė virš strategiškai svarbaus opozicijos kontroliuojamo Džisr aš Šugūro miesto netoli Turkijos sienos.

Opozicijos kontroliuojamos šiaurės vakarų Sirijos civilinės gynybos organizacija, žinoma kaip „Baltieji šalmai“, teigė, kad sukilėlių kontroliuojamoje teritorijoje Idlibo provincijoje sužeista daugiau kaip 30 žmonių, ir sakė, kad žuvusiųjų skaičius tikriausiai dar padidės.

„Girdime, kad sunkiai sužeistieji miršta patekę į ligoninę“, – naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė „Baltųjų šalmų“ atstovas Ahmadas Yaziji, pranešęs apie devynių žmonių žūtį.

„Tai buvo tikslinė ataka pagrindiniame daržovių turguje, kur renkasi ūkininkai iš visos šiaurės Sirijos“, – teigė jis, nepatikslindamas, ar į žuvusiųjų skaičių įtraukti ir kovotojai.

Per smūgį Idlibo miesto pakraštyje taip pat žuvo vienas civilis ir vienas sukilėlių kovotojas, sakė R. Abdel Rahmanas.

Nei Sirija, nei Rusija nekomentavo šio antskrydžio, nors Damaskas teigia, kad smūgiai šiaurės vakarų provincijoje nukreipti prieš ginkluotas sukilėlių grupuotes.

Rusijos pajėgos, remiančios Sirijos prezidento B. al Assado režimą, atsakė į sukilėlių dronų smūgius, per kuriuos praėjusią savaitę žuvo keturi civiliai gyventojai, įskaitant du vaikus, nurodė SOHR vadovas R.Abdel Rahmanas.

Damaskas, remiamas Rusijos ir Irano, susigrąžino didžiąją dalį pozicijų, prarastų ankstyvuoju Sirijos konflikto etapu, kuris prasidėjo 2011 metais, kai vyriausybė žiauriai numalšino demokratinius protestus.

Paskutinis ginkluotos opozicijos režimui židinys apima didelę Idlibo provincijos dalį ir dalį kaimyninių Alepo, Chamos ir Latakijos provincijų.

Šioje teritorijoje dominuoja su „al Qaeda“ susijusi grupuotė „Hayat Tahrir al Sham“, tačiau joje veikia ir kitos sukilėlių grupės, kurias skirtingu mastu remia Turkija.

Per karą Sirijoje žuvo daugiau kaip pusė milijono žmonių ir maždaug pusė iki karo šalyje gyvenusių asmenų buvo priversti palikti savo namus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas