Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per sprogimą didžiausiame Pakistano mieste žuvo du kinai

Pekino ambasada pirmadienį pranešė, kad per galingą sprogimą didžiausiame Pakistano mieste žuvo du Kinijos piliečiai.
RIZWAN TABASSUM / AFP
RIZWAN TABASSUM / AFP
Temos: 2 Pakistanas Kinija

Pekinas yra svarbus sąjungininkas skurdžiai gyvenančiam Pakistanui, tačiau Kinijos finansuojami infrastruktūros projektai kelia visuomenės nepasitenkinimą, o kinai nuolat tampa kovotojų grupuočių taikiniais.

Socialiniame tinkle „X“ pietinės Indų provincijos regioninė vyriausybė nurodė, kad sekmadienį  apie 23 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku Karačio uostamiesčio oro uosto greitkelyje sprogo cisterna. 

Atsakomybę už išpuolį prisiėmė separatistinė kovotojų grupuotė Beludžių išlaisvinimo armija (BLA). Jos paskelbtame pareiškime teigiama, kad tai buvo „išpuolis prieš aukšto lygio Kinijos inžinierių ir investuotojų konvojų“, vykstantį iš Karačio tarptautinio oro uosto.

Karačis ribojasi su su Beludžistano provincija – didžiausiu, bet skurdžiausiu šalies regionu, kuriame pagal Kinijos ir Pakistano ekonominio koridoriaus (CPEC) programą transporto, energetikos ir infrastruktūros projektams skirta milijardai dolerių.

BLA kariauja nepriklausomybės karą su Pakistanu. Grupuotė kaltina valstybę leidus nesąžiningai eksploatuoti išteklius naudingųjų iškasenų turtingame regione.

Rugpjūtį BLA surengė koordinuotus išpuolius Beludžistane ir nužudė dešimtis regione dirbančių žmonių, daugiausia iš jų – pendžabų, kurie yra didžiausia etninė grupė Pakistane.

Pirmadienį Pekino ambasada Pakistane išplatiname pareiškime nurodė, kad per „teroro išpuolį“ prieš Kinijos finansuojamo „Port Qasim“ energetikos projekto darbuotojų konvojų žuvo du kinai. 

Ambasada pridūrė, kad per išpuolį taip pat buvo sužeistas vienas Kinijos ir keli Pakistano piliečiai. 

Ji taip pat paragino institucijas „nuodugniai ištirti išpuolį ir griežtai nubausti žudikus, kartu imtis praktinių priemonių, kad būtų visiškai užtikrintas Kinijos piliečių, institucijų ir projektų saugumas“.

Pekinas ne kartą prašė Islamabado užtikrinti Kinijos piliečių ir jo interesų saugumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas