Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Peru tūkstančiai protestuotojų ragino nušalinti prezidentą

Tūkstančiai demonstrantų šeštadienį žygiavo Limos gatvėmis, reikalaudami nušalinti prezidentą Pedro Castillo, kurio atžvilgiu pradėti šeši precedento neturintys tyrimai dėl korupcijos.
Protestas Peru
Protestas Peru / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Protestas Peru

P.Castillo vyriausybės priešininkai žygiavo per sostinės centrą, kol dešimtys riaušių policijos pareigūnų panaudojo ašarines dujas, kad neleistų jiems pasiekti parlamento ir vyriausybės rūmų.

„Aš atėjau į eitynes, kad tas korumpuotas žmogus būtų išvarytas. Castillo turi pasitraukti, tam ir yra šios eitynės, kad jis pasitrauktų“, – naujienų agentūrai AFP sakė protestuotoja Nancy Huarcaya.

„Čia atstovaujame milijonams Peru gyventojų. Peru daugiau nebegali to pakęsti. Esame ant bedugnės krašto, ekonomiškai viskas sustojo“, – laikydama Peru vėliavą AFP sakė Carola Suarez.

Panašios demonstracijos, kurias sušaukė politinės grupės ir pilietinės asociacijos, vyko ir kituose šalies miestuose, likus dviem savaitėms iki atvykstant Amerikos valstybių organizacijos delegacijai, kuri turi „išanalizuoti“ politinę krizę.

Tuo pat metu Limos San Martino aikštėje vyko kolektyvų ir profsąjungų eitynės prezidentui palaikyti.

P.Castillo, buvęs kaimo mokyklos mokytojas, kritikuojamas nuo tada, kai pernai per rinkimus netikėtai perėmė valdžią iš tradicinio Peru politinio elito.

Nuo 2021 metų liepos, kai pradėjo eiti pareigas, P.Castillo atlaikė du bandymus paskelbti jam apkaltą ir figūruoja šešiuose baudžiamuosiuose tyrimuose dėl įtariamo papirkinėjimo ir universiteto disertacijos plagijavimo.

Be to, praėjusį mėnesį Peru generalinis prokuroras pateikė konstitucinį skundą, kuriame P.Castillo kaltinamas vadovavęs nusikalstamai organizacijai, kurioje dalyvavo jo šeima ir sąjungininkai.

P.Castillo, kurio penkerių metų kadencija baigsis 2026-aisiais, negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, kol eina pareigas.

„Jie turės mane iki paskutinės mano kadencijos dienos, nes taip nusprendė mano žmonės“, – šeštadienio rytą vyriausybės rūmuose sakė P.Castillo.

Jis neigia, kad jo šeima įvykdė nusikaltimų, ir sako, kad yra kampanijos, kuria siekiama pašalinti jį iš valdžios, auka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas