Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
10:00 /12:13

Pietų Korėja iškvietė Rusijos ambasadorių dėl Šiaurės Korėjos karių dislokavimo

Pietų Korėja pirmadienį iškvietė Rusijos ambasadorių Seule, kad pareikštų kritiką dėl Pchenjano sprendimo nusiųsti tūkstančius savo karių, įskaitant specialiųjų pajėgų narius, padėti Maskvai kariauti Ukrainoje, pranešė Užsienio reikalų ministerija.
Lee Jin-man / AP
Vladimiras Putinas ir Kim Jong Unas

Užsienio reikalų viceministras Kim Hong-kyunas (Kim Hongkjunas) išreiškė didelį Seulo susirūpinimą tuo, kad Šiaurės Korėja „neseniai nusiuntė karių į Rusiją“, ir „griežtai paragino tuojau pat atšaukti Šiaurės Korėjos pajėgas bei užbaigti su tuo susijusį bendradarbiavimą“, sakoma ministerijos pranešime.

Penktadienį Seulo žvalgybos agentūra pranešė, kad apie 1,5 tūkst. Šiaurės Korėjos specialiųjų pajėgų karių jau yra Rusijoje, kur aklimatizuojasi, ir kad jie tikriausiai netrukus išvyks į frontą. Taip pat pranešama, kad netrukus išvyks papildomų karių.

Tai pirmasis toks Pchenjano karių dislokavimas užsienyje.

Vakarai jau seniai sako, kad Rusijos pajėgos Ukrainai pulti naudoja Šiaurės Korėjos raketas, tačiau tiek Maskva, tiek Pchenjanas tai neigia.

Birželį V. Putinas surengė retą vizitą į Pchenjaną, kur su lyderiu Kim Jong Unu (Kim Čen Unu) pasirašė abipusės gynybos susitarimą.

Kim Hong-kyunas Rusijos ambasadoriui Pietų Korėjoje Georgijui Zinovjevui teigė, kad Šiaurės Korėja, tiekdama Rusijai ginkluotę ir karius karui Ukrainoje, „kelia didelę grėsmę ne tik Pietų Korėjos, bet ir tarptautinės bendruomenės saugumui“.

Jis taip pat „pabrėžė, kad tokiais veiksmais pažeidžiamos kelios JT Saugumo Tarybos rezoliucijos ir JT Chartija“.

Rusų ambasadorius Pietų Korėjos užsienio reikalų ministerijai pareiškė, kad Rusijos bendradarbiavimas su Šiaurės Korėja nėra nukreiptas prieš Seulą.

G. Zinovjevas „pabrėžė, kad Rusijos ir Šiaurės Korėjos bendradarbiavimas (...) nėra nukreiptas prieš Pietų Korėjos saugumo interesus“, nurodė Rusijos ambasada.

Maskva ir Pchenjanas yra sąjungininkai nuo pat Šiaurės Korėjos įkūrimo po Antrojo pasaulinio karo, o 2022 metais Rusijai pradėjus invaziją į Ukrainą jie dar labiau suartėjo.

Praėjusią savaitę Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atkreipė dėmesį į žvalgybos pranešimus, kuriuose teigiama, kad Šiaurės Korėja rengia 10 tūkst. karių, kurie padės Rusijai kovoti su Ukraina, ir pareiškė, kad Maskva tikisi, jog Šiaurės Korėja kompensuos didelius rusų nuostolius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito