Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Pietų Korėjos aktyvistai pasiuntė į Šiaurės Korėją balionų su agitacija prieš Kim Jong Uną

Pietų Korėjos aktyvistai ketvirtadienį sakė pasiuntę į Šiaurės Korėją 10 balionų su agitaciniais lapeliais prieš jos lyderį Kim Jong Uną (Kim Čen Uną) ir korėjietiškos popmuzikos įrašais.
HANDOUT / AFP
HANDOUT / AFP

Taip buvo atsakyta į šimtus balionų su šiukšlėmis, pasiųstų iš Šiaurės Korėjos į Pietų Korėją.

Pchenjanas sakė, kad neseniai į Pietų Korėją leisti balionai su šiukšlių maišais buvo kerštas už anksčiau aktyvistų į Šiaurės Korėją balionais skraidintą propagandą.

Sekmadienį Pchenjanas nutraukė savo kampaniją, bet įspėjo, kad ją atnaujins, jei į Šiaurės Korėją vėl atskris balionų.

Ankstesni propagandos siuntinėjimai vieni kitiems turėdavo realių pasekmių Seulo ir Pchenjano santykiams.

Pietų Korėja branduolinį ginklą turinčios kaimynės naujausią provokaciją pavadino neracionaliu ir žemo lygio elgesiu. Tačiau šiukšlių kampanija nepažeidžiamos Jungtinių Tautų sankcijos izoliuotam Kim Jong Uno režimui – ne taip kaip Šiaurės Korėjos balistinių raketų bandymai.

Vienos iš skrajutes siuntinėjančių grupių „Kovotojai už laisvą Šiaurės Korėją“ (angl. Fighters for Free North Korea) ketvirtadienį paskelbė, kad šiaurės link pasiuntė 10 balionų su 200 tūkst. skrajučių, 5 tūkst. atmintukų su korėjietiška popmuzika ir televizijos laidomis, ir tūkstančiais vieno dolerio banknotų.

Šios perbėgėlių grupės paskelbtoje nuotraukoje matyti aktyvistas, laikantis didelį plakatą su Kim Jong Uno ir jo įtakingos sesers, režimo atstovės Kim Yo Jong (Kim Jo Čen) atvaizdais.

„Liaudies priešas Kim Jong Unas siuntė nešvarumus ir šiukšles Pietų Korėjos žmonėms, bet mes, perbėgėliai, siunčiame tiesą ir meilę savo tautiečiams Šiaurės Korėjoje!“ – skelbia plakatas.

Ta pati aktyvistų grupė anksčiau šią savaitę informavo, kad gegužės 10 dieną balionais pasiuntė į Šiaurės Korėją maždaug 2 tūkst. atmintukų su Pietų Korėjos dainininko Lim Young-woongo (Lim Jongvungo) dainomis, kita korėjietiška popumuzika ir laidomis.

Šiaurės Korėja labai jautriai reaguoja į galimybę jos žmonėms pamatyti klestinčią Pietų Korėjos popkultūrą.

Kim Yo Jong praėjusią savaitę pasišaipė iš Pietų Korėjos skundų dėl balionų ir sakė, kad Šiaurės Korėjos žmonės paprasčiausiai naudojasi savo raiškos laisve. Ji taip pat įspėjo, kad Pchenjanas proporcingai reaguos, jei į šalį atskris daugiau balionų.

2020-aisiais Pietų Korėjos parlamentas priėmė įstatymą, pagal kurį lankstinukų siuntimas į Šiaurės Korėją buvo laikomas nusikalstama veika. Tuometinis prezidentas Moon Jae-inas (Mun Džejinas) siekė bendrauti su Šiaurės Korėja.

Tačiau aktyvistai pietuose nesustojo, ir tais pačiais metais Pchenjanas, remdamasis prieš Šiaurę nukreiptų lankstinukų siuntimu, vienašališkai nutraukė visus oficialius karinius ir politinius ryšius su Seulu, ir susprogdino Korėjos ryšių biurą savo sienos pusėje.

Pernai Pietų Korėjos Konstitucinis Teismas panaikino 2020-ųjų įstatymą, kuriuo kriminalizuotas prieš Pchenjaną nukreiptų propagandinių lankstinukų siuntimas į Šiaurės Korėją, ir pavadino šį teisės aktą nepagrįstu žodžio laisvės ribojimu.

Šiuo metu nėra teisinio pagrindo vyriausybei uždrausti balionus, naujienų agentūrai AFP sakė teisininkas Yoo Jung-hoonas (Ju Džunghunas).

„Nors gali būti politinės kritikos, kad tokie veiksmai nepagerina gyvenimo Šiaurės Korėjos žmonėms, nėra teisinio pagrindo valdžiai priversti pilietines grupes liautis“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius