Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pietų Korėjos premjeras atvyko į Lenkiją aptarti gynybos ir energetikos klausimus

Pietų Korėjos ministras pirmininkas trečiadienį atvyko į Lenkiją aptarti regioninio saugumo, gynybos ir branduolinės energetikos klausimus. 
AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.

Vykstant karui kaimyninėje Ukrainoje, Varšuva stengiasi stiprinti ryšius su Seulu. 

Pietų Korėjos ministras pirmininkas Han Duck-soo (Han Duksu) ir jo kolega Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) lankėsi oro pajėgų bazėje Mazovijos Minske Lenkijos rytuose, kur apžiūrėjo korėjiečių naikintuvus „FA-50“, kuriuos Lenkija neseniai įsigijo kartu su kita karine įranga.

Atsižvelgdami į tai, kad Lenkija nori padėti Pietų Korėjai gaminti ginklus, jie aptarė tolesnį bendradarbiavimą karinės ginkluotės ir įrangos srityje. Pietų Korėja taip pat bendradarbiaus su Lenkija plėtojant branduolinę energetiką.

„Esame vieningi gindami [savo] civilizaciją ir taiką“, – po derybų sakė M. Morawieckis, turėdamas omenyje beveik 19 mėnesių trunkantį Rusijos karą Ukrainoje.

„Todėl turime vis daugiau bendrų projektų ekonomikos ir gynybos sektoriuose“, – sakė M. Morawieckis per spaudos konferenciją su Han Duck-soo.

Lenkija suteikė daug karinės įrangos Ukrainai, kad paremtų jos kovą su Rusija, ir intensyviai perka ginklų, kad pagerintų savo atgrasymo ir gynybos pajėgumus. Varšuva taip pat perka ginkluotę už milijardus dolerių, daugiausia iš Jungtinių Valstijų ir Pietų Korėjos.

„Šiandien Lenkijai tenka didžiulė užduotis sukurti vieną stipriausių kariuomenių Europoje, – sakė M. Morawieckis. – Norime pasinaudoti pažangiausiomis technologijomis. Mūsų strateginė partnerystė su Pietų Korėja veda mus šia kryptimi“.

Be 48 reaktyvinių naikintuvų, Lenkija perka apie 670 savaeigių haubicų „K9 Thunder“, apie tūkstantį tankų „K2“ ir artilerijos sistemų „K239 Chunmoo“.

Lenkijos vyriausybė planuoja 2024 metais gynybai skirti daugiau nei 4 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Dar neaišku, ar ši politika bus tęsiama po spalio 15 dieną vyksiančių parlamento rinkimų, kuriuose valdančioji konservatorių partija sieks beprecedentės trečiosios kadencijos.

Lenkijos branduolinės energetikos programoje iki 2043 metų numatyta, kad įmonė „Korea Hydro and Nuclear Power“ bus strateginė partnerė plėtojant vieną iš trijų planuojamų Lenkijos branduolinių elektrinių.

Vėliau trečiadienį Han Duck-soo turėtų vykti į pietinį kurortinį miestą Krynica Zdrujų, kur susitiks su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda (Andžejumi Duda) ir Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda bei dalyvaus trijų dienų regioniniame ekonomikos forume. Pasak organizatorių, pagrindinė forumo tema bus Lenkijos ir Pietų Korėjos bendradarbiavimas.

2022 metais įsigijus ginkluotės, dvišalė šalių prekyba siekė daugiau nei 10 mlrd. dolerių (9.31 mlrd. eurų).

Lenkijos ir Pietų Korėjos lyderiai taip pat apsikeitė nuomonėmis apie saugumą Rusijos karo Ukrainoje akivaizdoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas