Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietų Korėjos teismas pripažino mizoginiją neapykantos nusikaltimo motyvu

Pietų Korėjos teismas pripažino mizoginiją kaip neapykantos nusikaltimo motyvą, ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP pranešė jo atstovas, o aktyvistai šį sprendimą pasveikino kaip proveržį moterų teisių srityje.
Tim Wimborne / REUTERS
Tim Wimborne / REUTERS

Sprendimas buvo priimtas byloje dėl incidento, kai parduotuvės darbuotoją užpuolė vyras, šaukdamas „feministės nusipelnė būti sumuštos“, nes ji buvo trumpaplaukė.

Antradienį Čangvono apygardos teismas patvirtino užpuolikui skirtą trejų metų laisvės atėmimo bausmę ir į nuosprendį įtraukė punktą, kuriame aiškiai nurodyta, kad nusikaltimą nulėmė mizoginija.

Dvidešimt kelerių metų užpuolikas nusikaltimą įvykdė „remdamasis nepagrįsta neapykanta ir išankstiniu nusistatymu prieš moteris, o tai yra smerktinas nusikaltimo motyvas“, nusprendė teismas, ketvirtadienį AFP sakė jo atstovas.

Jis pridūrė, kad nuosprendis negali būti apskųstas.

Nukentėjusioji po išpuolio neteko klausos kairiąja ausimi ir, pasak ją palaikančių aktyvistų, yra bedarbė.

Nukentėjusiosios advokatė palankiai įvertino šį sprendimą, teigdama, kad jis atveria kelią į saugesnę šalį moterims.

„Iki šiol man asmeniškai neteko susidurti su atvejais, kai teismas aiškiai įvardytų mizoginiją kaip smerktiną nusikaltimo motyvą“, – AFP sakė Lee Gyeong-ha (Li Gjongha).

„Daugelis smurtautojų tvirtina: „Aš nejaučiu neapykantos moterims, aš tik nekenčiu feminisčių“. Ši nutartis yra svarbi, nes išaiškina, kad tokie pasisakymai kaip „feministės nusipelnė būti mušamos“ taip pat kyla iš mizoginijos“, – pridūrė ji.

Nors Pietų Korėja pirmauja technologijų srityje ir yra žinoma kaip popkultūros lopšys, ji tebėra socialiai konservatyvi visuomenė, o padėtis moterų teisių srityje čia prasta.

Šiuo metu šalis susiduria su netikros, „deepfake“ technologija sukurtos, pornografijos krize, o didžioji dauguma aukų yra jaunos merginos.

Prieš išrinkimą prezidentas Yoon Suk-yeolas (Jun Sukjolas) teigė, kad Pietų Korėjos moterys nepatiria sisteminės lyčių diskriminacijos, nors jų darbo užmokestis ir dalyvavimas darbo rinkoje skiriasi nuo vyrų.

2022 metais jis iškovojo postą, iš dalies remdamasis kampanijos pažadu panaikinti Lyčių lygybės ministeriją.

2021 metais vykusių Tokijo olimpinių žaidynių metu iš triskart olimpinės čempionės An San buvo tyčiojamasi internete ir realybėje dėl trumpų plaukų, kurie, užgauliotojų įsitikinimu, simbolizavo jos feministines pažiūras. Kai kurie nuėjo taip toli, kad pareikalavo grąžinti medalius ir atsiprašyti.

Pietų Gjongsango provincijos, kurioje buvo įvykdytas nusikaltimas, moterų teisių aktyvistės antradienio sprendimą pavadino istoriniu momentu.

„Mizoginistiniai nusikaltimai, už kuriuos teismas tinkamai nenubaudė, sustiprino lyčių stereotipus ir trukdė lyčių lygybei“, – AFP sakė Lee Gyeong-ork (Li Gjongork) iš Gjongnamo moterų asociacijos.

Tačiau antradienį priimtu sprendimu „nustatyta sistema, pagal kurią galima teisiškai bausti mizoginiškus nusikaltėlius“, pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito