Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietų Vokietijoje per Kūčias laukiama netikėto šilumos rekordo

Pietų Vokietija Šv. Kalėdas pasitinka pavasarišku, o kai kur net ir vasarėjančiu oru. Vietoj sniego čia 10, o kai kur net ir 18 laipsnių šiluma. Kaip skelbia spiegel.de, slidūs keliai Pietų Vokietijai negresia, nes grūmoja potvyniai. Šventinėmis dienomis kai kuriuose miestuose laukiama rekordų.
Pietų Vokietijoje šiemet per Šv.Kalėdas bus neįprastai šilta.
Pietų Vokietijoje šiemet per Šv.Kalėdas bus neįprastai šilta. / AFP/Scanpix nuotr.

„Bus neįprastai šilta“, – sako meteorologas Thomas Ruppertas. Miunchene laukiama rekordo – gruodžio 24 dieną prognozuojama net 18 laipsnių šiluma. Iki šiol  Bavarijos sostinėje Kūčių vakarą rekordu buvo 14,3 laipsnių šilumos. 

Neįprastai šilto oro laukiama ir kituose Pietų Vokietijos miestuose, temperatūra sieks 8-15 laipsnių, tik šiaurės rytuose išliks 5 laipsnių šaltukas. 

Šiltas oras Pietų Vokietiją gaubs ir Šv.Kalėdų laikotarpiu, ir iki pat Naujųjų metų. Nors lyginant su Kūčiomis šiek tiek atvės, tačiau apskritai, anot meteorologų, oras išliks švelnus, bus debesuota ir lietinga. 

Gresia potvyniai

Atodrėkis pastarosiomis dienomis į Vokietiją atnešė daug lietaus. Pasak meteorologų, nėra nieko neįprasta – jei šaltą orą keičią šiltas, daug lyja. 

Nutirpęs sniegas ir lietus nemalonumais grasina šalia Bavarijos esančiai Badeno Viurtembergo žemei, čia itin pakilo upių vandens lygmuo. Potvynių prognozavimo centras pranešė apie didelę potvynio grėsmę.

Kai kuriose vietovėse jau iškrito 30-50 litrų vandens vienam kvadratiniam metrui. Paprastai per visą gruodį iškrenta apie 70 litrų/kv.m. Itin pakilo Dunojaus upės vanduo. Reinas ties Kiolnu sekmadienį buvo pakilęs iki 6,5 metro, pirmadienį vandens lygis, kaip prognozuojama, turėtų pasiekti  6,95-7,15 metro. Neatmetama galimybė, kad vandens lygis gali pasiekti ir 8 metrus. Kiolno senamiestyje pastatyta 9,4 metrų apsauginė sienelė. 

Potvynių perspėjimo centro atstovai teigia, jog aukštutiniame Reine dėl situacijos greičiausiai teks apriboti laivybą.  Kadangi iki pirmadienio ryto lietus ir toliau stipriai pliaups, ekspertai prognozuoja vandens kilimą Dunojaus intakuose. 

Šiaurėje – ledas

Tuo metu šiaurinėje Vokietijoje vyrauja šaltukas. Dėl lijundros sekmadienio naktį keliuose susiformavo ledas, tapęs ne vienos avarijos priežastimi. Greitkelyje netoli Hamburgo vienas į kitą susidūrė 14 automobilių. Lengvai sužaloti šeši žmonės.

Dėl itin slidžios kelio dangos buvo uždarytas 253 greitkelis, vedantis į Hamburgą. Daugelį gyventojų meteorologai paragino be reikalo neiti iš namų, nes gatvės tapo tikra čiuožykla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas