Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pirmą kartą pigus ukrainiečių dronas numušė Rusijos sraigtasparnį: papasakojo, kaip tai pavyko

Du kilogramus sveriantis ukrainiečių dronas trečiadienį „nutupdė“ 12 tonų sveriantį Rusijos sraigtasparnį Mi-8, skelbia naujienų svetainė „Forbes“.
Rusijos sraigtasparnis Mi-8
Rusijos sraigtasparnis Mi-8 / Wikipedia.org nuotr.

Bepiločiai orlaiviai seniai ne naujiena Ukrainos fronto linijoje. Skaičiuojama, kad per mėnesį šalies gynėjai jų paleidžia apie 100 tūkst. Dronai smūgiuoja šarvuočams, persekioja pėstininkams ir artilerijos ugnimi besispjaudančioms haubicoms.

Tačiau tai – pirmas kartas, kai dronas sėkmingai smogė kariniam sraigtasparniui.

Pasak „Forbes“, trečiadienį vienas iš ukrainiečių dronų, nuotoliniu būdu valdomas operatoriaus, numušė rusų sraigtasparnį. Socialiniuose tinkluose paskelbtoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip netoli Donecko, Rusijos okupuotoje Rytų Ukrainoje, dega rusų sraigtasparnis Mi-8.

VIDEO: Prireikė net dešimt mėnesių: Ukrainos kariai pigiu dronu numušė rusų sraigtasparnį

Skelbiama, kad Ukrainos bepiločių orlaivių operatoriai pirmą kartą bandė taranuoti skrendančius Rusijos sraigtasparnius dar rugsėjo mėnesį. Dronų keliama grėsmė palei fronto liniją tapo tokia rimta, kad Rusijos karinės oro pajėgos ėmė skirti vienus sraigtasparnius kitiems lydėti.

„Tikriausiai prireikė mažiausiai 10 mėnesių bandymų, kol Ukrainos bepiločio orlaivio operatorius pagaliau pataikė į Rusijos sraigtasparnį. Mėnesius trunkantys praleidimai yra suprantami. Sraigtasparnis gali skristi didesniu nei 240 km per valandą greičiu tūkstančius metrų viršijančiame aukštyje – tai per greita ir per aukštai, kad dviejų kilogramų dronas galėtų pataikyti be didžiulių operatoriaus įgūdžių ar sėkmės“, – rašoma straipsnyje.

Pažymima, kad Ukrainos drono operatoriui, numušusiam Rusijos sraigtasparnį, arba labai pasisekė, arba jis buvo labai įgudęs, arba ir viena, ir kita. Ukrainiečiai 12 tonų sveriantį rusų sraigtasparnį su trimis įgulos nariais, kuris vykdė smogiamąsias, transporto ir medicininės evakuacijos misijas, pastebėjo jam dar esant žemai.

„Jie jį užfiksavo pakilimo akimirką“, – pranešė vienas rusų karinis tinklaraštininkas.

Bepilotė skraidyklė įprastai gabena tik kelis kilogramus sprogmenų. Tačiau sraigtasparniui numušti nereikia didelės ugnies galios, jei pataikoma į sraigtus.

Ukrainos dronų operatoriai per daugiau nei dvejus metus trunkantį karą tapo itin įgudę taikytis į pažeidžiamiausias rusų taikinių vietas: atvirus šarvuočių liukus, po papildomais vadinamųjų „vėžlių“ tankų šarvais ir pro sustiprintų pėstininkų bunkerių duris.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos karys
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos karys

Lyginant su 57 cm pločio liuku, 3,6 m skersmens Mi-8 rotoriaus diskas yra lengvas taikinys, atkreipė dėmesį „Forbes“.

Straipsnio autorius nustebino, kaip toli nuo fronto linijos galėjo būti rusų sraigtasparnis. Vakarinis Donecko pakraštys nuo fronto linijos nutolęs tik 5 km, t.y. visai netoli pirmojo asmens (FPV) dronų veikimo zonos.

Tačiau rytiniai miesto pakraščiai nuo fronto linijos nutolę net 16 km. Matyt, būtent čia ir buvo įvykdytas išpuolis.

„Atstumas labai didelis“, – socialiniuose tinkluose pažymėjo antrasis Rusijos karinis tinklaraštininkas.

„Norint įveikti 16 km atstumą, FPV gali prireikti pagalbos iš antrojo drono, kuris seka už kelių kilometrų, fiksuoja ir perduoda savo trumpojo nuotolio komandinį signalą. Tai sudėtinga operacija, reikalaujanti kruopštaus koordinavimo“, – įvertino „Forbes“.

Rusijos kariuomenė turi šimtus sraigtasparnių ir iki šiol dėl Ukrainos veiksmų prarado tik šimtą. Vienas kitas praradimas rusams nėra katastrofiškas. Tačiau dabar, kai ukrainiečiai dronu „nutupdė" pirmąjį sraigtasparnį, jie gali padvigubinti savo pastangas.

„Turint omenyje, kiek bepiločių orlaivių ukrainiečiai kiekvieną mėnesį dislokuoja, grėsmė rusų sraigtasparniams gali padidėti – labai“, – daro išvadą leidinys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?