Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pirmąjį pasaulyje nuo ŽIV pasveikusį žmogų pražudė leukemija

Po paskutiniuosius gyvenimo mėnesius trukusios kovos su leukemija, pirmasis pasaulyje žinomas žmogus, kuris buvo išgydytas nuo ŽIV (žmogaus imunodeficito viruso), mirė nuo vėžio, pranešė Tarptautinė AIDS asociacija, rašo CNN.
ŽIV testas
ŽIV testas / 123RF.com nuotr.

Timothy Ray Brownui, kitaip dar žinomam kaip „Berlyno pacientas“, buvo 54-eri metai.

2007 metais Berlyne jam buvo atlikta kaulų čiulpų persodinimo operacija dėl jam nustatytos ūminės mieloidinės leukemijos (ŪML).

T.R.Brownui persodinti kaulų čiulpai priklausė donorui, kurio genai turėjo retą mutaciją, dėl kurios jis buvo natūraliai atsparus ŽIV. Šis genas žinomas kaip CCR5-delta 32. Persodinus kaulų čiulpus, nuo ŽIV pasveiko ir T.R.Brownas.

Medikų teigimu, Timothy Ray Brownas 2008 metais buvo visiškai pasveikęs nuo ŽIV.

Remiantis Tarptautinės AIDS draugijos duomenimis, T.R.Brownui ŽIV taip ir neatsinaujino – tačiau prieš šešis mėnesius atsinaujino leukemija, vėžys taip pat išplito į stuburą ir smegenis.

„Visų savo narių ir Valdančiosios tarybos vardu siunčiame užuojautą Timothy partneriui Timui ir jo šeimai bei draugams“, – pranešime nurodė Adeeba Kamarulzaman, Tarptautinės AIDS draugijos prezidentė.

„Mes esame skolingi Timothy ir jo gydytojui Gero Hütteriui už galimybę mokslininkams ištirti idėją, kad įmanoma išgydyti ŽIV“, – sakoma pranešime.

T.R.Brownas gyveno Berlyne 1993–2010 m., jis dirbo kavinėje, taip pat vertėjavo vokiečių-anglų kalbomis, jo partneris Timas rašė „Facebook“ įraše.

1995 metais Timothy buvo diagnozuota ŽIV, o 2007 metais – ir leukemija.

„Timothy visą savo gyvenimą skyrė pasakodamas apie gydymą nuo ŽIV ir tapo vilties ambasadoriumi. Esu palaimintas, kad kartu galėjome dalintis gyvenimu, tačiau dabar mano širdis sudaužyta, nes mano herojaus nebėra. Timas buvo tikrai mieliausias žmogus pasaulyje, jo dvasia gyvuos, o šeimos ir draugų meilė ir palaikymas man padės per šį sunkų laiką“, – rašė jo partneris.

Prieš daugiau nei dvejus metus Adamas Castillejo – anksčiau vadintas „Londono pacientu“ – baigė ŽIV antiretrovirusinę terapiją ir tapo antru asmeniu, išgydytu nuo ŽIV.

Skirtingai nei T.R.Brownui, A.Castillejo buvo transplantuota tik viena kamieninė ląstelė, o ne dvi, ir gydymo metu jam nebuvo taikoma viso kūno radioterapija.

Pagal Jungtinių Tautų jungtinę ŽIV / AIDS programą šiuo metu visame pasaulyje yra 38 milijonai ŽIV ar AIDS sergančių žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas