Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pirmas kartas nuo II pasaulinio karo: netikėtas Ukrainos įsiveržimas į Rusiją apvertė V.Putino kortas

Rusijos prezidento Vladimiro Putino palaiminta karių invazija į Ukrainą netikėtai sulaukė pasipriešinimo ir Ukrainos karių įsiveržimo per sieną į Rusiją, o tai akivaizdžiai sutrikdė Kremliaus vadovą.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „AP“/„Scanpix“

Net 1 000 Ukrainos karių reidas į Kursko sritį, kuris tęsiasi jau trečią dieną, pribloškė Rusijos kariuomenę. Tai pirmas kartas nuo Antrojo pasaulinio karo, kai kitos šalies kariuomenė įsiveržė į Rusiją, skelbia naujienų agentūra „Bloomberg“.

Nusiminęs V.Putinas trečiadienį išsikvietė savo kariuomenės ir saugumo tarnybų vadovus pasiaiškinti. Įsiutę Rusijos kariuomenės tinklaraštininkai kaltino aukščiausius pareigūnus stulbinančia nekompetencija.

Dujų kainos Europoje pakilo pasirodžius pranešimams apie kovas netoli pagrindinės Rusijos stoties, esančios paskutiniame likusiame dujotiekio maršrute į Europą per Ukrainą. Kol kas dujos ir toliau teka.

Ukraina nieko nepranešė apie misiją ar jos tikslus. Teorijų yra daug: nuo bandymo užgrobti teritoriją kaip galimą derybų kortą būsimose ginčuose su Maskva iki diversijos taktikos, kuria siekiama sumažinti spaudimą Ukrainos gynybai, atitraukiant Rusijos pajėgas nuo fronto linijos.

Baltieji rūmai sakė, kad sieks geriau suprasti, kas lėmė Kyjivo veiksmus, ir pridūrė, kad Ukraina nepažeidė JAV taisyklių dėl Amerikos tiekiamų ginklų naudojimo Rusijos teritorijoje.

Šis epizodas atskleidė Rusijos pasienio gynybos trapumą, kai Ukrainoje kariauja vis daugiau jos karių. Tai pakėlė Ukrainos kovinę dvasią.

„Be to, tai taip pat pažeidė Kremliaus kruopščiai kuriamą V.Putino, kaip paprastų rusų gynėjo, įvaizdį. Vietoj to jo pradėtas karas Ukrainoje dabar vis labiau plinta į Rusiją, kur pasienio regionuose žmonės gyvena nuolatinėje apšaudymo grėsmėje, o bepiločiai lėktuvai atakuoja svarbiausius pramonės objektus“, – teigia „Bloomberg“ žurnalistas Anthony Halpinas.

Tikėtina, kad tai sustiprins Kyjivo argumentus, jog JAV ir Europos sąjungininkai neturėtų baimintis Kremliaus grasinimų eskaluoti karą ir kad jai turėtų būti leista kovoti su V.Putinu bet kokiu, jos manymu, tinkamu būdu, siekiant paspartinti karo pabaigą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas