Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Platina melą, kur siunčiama karinė technika: sako, kad į Ukrainą, iš tiesų – į JAV

Internete platinamas vaizdo įrašas, kuriame matyti daugybė tankų, automobilių ir kitos karinės technikos, su komentarais, esą jie siunčiami į Ukrainą. Iš tiesų šios karo mašinos buvo siunčiamos atgal į JAV. Įrašas buvo padarytas Lenkijoje, jas ruošiant kelionei per Atlanto vandenyną.
Amerikon siunčiamos karinės technikos vaizdai internete platinami kaip Ukrainai perduodamos paramos
Amerikon siunčiamos karinės technikos vaizdai internete platinami kaip Ukrainai perduodamos paramos / Ekrano nuotr. iš „Facebook“

Įspėjo apie Trečiąjį pasaulinį karą

Vaizdo įraše matyti išrikiuotos karinių transporto priemonių eilės. Tarp jų galima rasti tankų „Abrams“, haubicų M109, kovos mašinų „Bradley“.

Virš įrašo paaiškinta, kad užfiksuota „NATO įranga, atvykstanti į Europą“.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Amerikon siunčiamos karinės technikos vaizdai internete platinami kaip Ukrainai perduodamos paramos
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Amerikon siunčiamos karinės technikos vaizdai internete platinami kaip Ukrainai perduodamos paramos

Juo neseniai savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo žinomas dešiniųjų politikos komentatorius amerikietis Ryanas Fournier.

„Turbūt juokaujate... Štai ką mes duodame Ukrainai. Bloga idėja ir stiprus eskalacijos momentas“, – iš pradžių teigė jis.

Vėliau R.Fournier pasitaisė ir šią frazę pakeitė kita: „Faktų patikrinimas: Ši įranga buvo siunčiama į Teksasą, ne į Ukrainą.“

Bet paties vaizdo įrašo neištrynė, išlikęs ir ankstesnis komentaras. Interneto vartotojai toliau dalijasi šiuo įrašu su klaidinančiu prierašu, teigdami, kad karinė pramonė buvo siunčiama Ukrainai.

„Spardome širšių lizdą ir tai niekam, kas su tuo susijęs, nebus gerai, – įvertino vienas „Instagram“ vartotojas. – Prisiminkite, jog kairieji sakė, kad Donaldas Trumpas pradės Trečiąjį pasaulinį karą... Jis to nepadarė.

Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Amerikon siunčiamos karinės technikos vaizdai internete platinami kaip Ukrainai perduodamos paramos
Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Amerikon siunčiamos karinės technikos vaizdai internete platinami kaip Ukrainai perduodamos paramos

Dabar, vadovaujant demokratams, artėjame prie jo (karo – red. past.) labiau nei bet kada anksčiau. Mes nenorime karo, karo kurstytojai Vašingtone nori…“

Šio „tipišku liberalu“ prisistatančio ir 2,7 mln. sekėjų turinčio internauto įrašas sulaukė daugiau nei 150 tūkst. reakcijų.

Siuntė namo

Iš tiesų tokios interpretacijos yra klaidingos. Karinė įranga buvo ruošiama grąžinimui į Jungtines Valstijas, o ne siunčiama į Ukrainą. Tai galima išsiaiškinti atlikus atvirkštinę vaizdo paiešką.

JAV kariuomenės Europoje ir Afrikoje atstovas spaudai Martinas O‘Donnellis naujienų agentūrai „Associated Press“ sakė, kad matoma karinė įranga, priklausanti 1-osios kavalerijos divizijos 3-iosios šarvuotosios brigados kovinei grupei. Brigada buvo dislokuota Europoje ir neseniai grįžo namo.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Dešiniųjų politikos komentatorius amerikietis Ryanas Fournier iš pradžių buvo paskelbęs, esą ši karinė technika siunčiama į Ukrainą
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Dešiniųjų politikos komentatorius amerikietis Ryanas Fournier iš pradžių buvo paskelbęs, esą ši karinė technika siunčiama į Ukrainą

Ši šarvuočių brigados kovinė grupė, kurioje tarnauja apie 4 200 karių, devynis mėnesius buvo dislokuota Europoje. Praėjusios vasaros pradžioje jie atvyko iš JAV ir pradėjo savo misiją Drawsko Pomorskie poligone Lenkijoje. Vasarį brigada pradėjo savo kelionę namo į Fort Hudą Teksase.

M.O‘Donnellis teigė, kad šio mėnesio pradžioje karinė įranga vis dar buvo kraunama į laivą ir turėjo netrukus išplaukti atgal į JAV.

Tą patį vaizdo įrašą galima rasti organizacijos „Baltic Security“ paskyroje „Twitter“. Kovo 4 d. joje paskelbta, kad karinė įranga tuo metu buvo Lenkijoje.

„Įranga, priklausanti JAV kariuomenei, – paaiškinta prie vaizdo įrašo. – 3-iosios šarvuotosios brigados kovinės grupės, 1-osios kavalerijos divizijos 3-ioji šarvuotoji brigada Gdynės uoste, Lenkijoje, ruošiasi perdislokavimui į JAV žemyninę dalį po tarnybos operacijoje „Atlantic Resolve“.

Įrašu pasidalijo ir JAV laivyno pajėgų vadavietė. Jos paskyroje „Facebook“ paaiškinta, kad prieš išsiunčiant karinę techniką ji turėjo būti išvalyta.

„Maždaug 1 600 kariuomenės įrangos vienetų reikėjo išvalyti ir patikrinti prieš pakraunant į amerikietišką laivą „Endurance“ (ARC), nuomojamą Karinių jūrų pajėgų vadavietės, galintį gabenti sunkiasvorę techniką.“

Vaizdo įraše matoma įranga į Gdynę buvo atgabenta praėjusių metų gruodį.

Būdama Europoje, minėta brigada dalyvavo operacijoje „Atlantic Resolve“, kurios tikslas – parodyti JAV įsipareigojimą NATO, didinti parengtį, sąveiką ir stiprinti sąjungininkų bei partnerių kariuomenių ryšius.

Ši operacija buvo pradėta dar 2014 m., kuomet buvo įvykdyta neteisėta Krymo aneksija, reaguojant į Rusijos agresiją Ukrainoje.

Atsižvelgiant į šią informaciją, platinamą įrašą su komentaru, esą jame matoma Ukrainai tiekama karinė technika, galima įvertinti kaip neteisingą.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas