Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Plokščios Žemės šalininkų“ atsirado ir Lietuvoje: pasitelkė šalies kraštovaizdį savo tiesai „įrodyti“

Nors įsitikinimas, kad Žemė apvali, galutinai įsitvirtino su Kristupo Kolumbo kelionių pabaiga, iki pat šių dienų tebegyvuoja sąmokslo teorija, esą mūsų planeta iš tiesų plokščia, o šis faktas – atidžiai slepiamas ir saugomas nuo pašalinių akių. Šios teorijos adeptų atsirado ir Lietuvoje. Tad dėl ko XXI amžiuje atsinaujino viduramžius menantys įsitikinimai, ir kuo remdamiesi „plokščios Žemės“ šalininkai grindžia savo įsitikinimus?
Plokščia Žemė
Plokščia Žemė / 123RF.com nuotr.

Viena populiariausių konspiracijos teorijų pasaulyje teigia, kad Žemė yra plokščia, o ne apvali.

Šio mąstymo šalininkai tiki, kad NASA ir visų šalių vyriausybės susimokė prieš žmones, slėpdami kitus žemynus, esančius už Antarktidos.

Pelningas susivienijimas

„Plokščios Žemės bendruomenė“ ( angl. „Flat Earth Society“) gyvavo nuo 1956 m. iki 2001 m. ir piko metu buvo pasiekusi 3, 5 tūkst. narių.

Grupės nariai kurdavo ir aktyviai siuntinėdavo naujienlaiškius. Jų teorija rėmėsi kai kuriais Biblijos teiginiais – šie žmonės visus Biblijoje rašomus žodžius suprato tiesiogiai.

2009 m. šis judėjimas atsinaujino ir įgavo naują pagreitį. Jis iki šiol sparčiai plečiasi ir pritraukia naujų narių.

Pagrindinis jų tikslas yra paneigti visus turimus įrodymus apie apvalią Žemės formą.

Jų teigimu, Žemė yra disko formos, kurios viduryje – poliarinis ratas, o kraštus jungia milžiniška Antarkties ledo siena.

Tokiame pasaulyje Saulė ir Mėnulis yra 51 km sferos, judančios apskritimais virš Žemės.

Anot jų, panašiai juda ir žvaigždės – tarsi išsiūbuoti dideli prožektoriai virš mūsų galvų.

Tikinčiųjų daugėja

2017 m. JAV reperis B.o.B (tikrasis vardas Bobby Ray Simmons Jr.) pradėjo sutelktinio finansavimo kampaniją (angl. crowdfunding), skirtą paleisti palydovą.

Atlikėjas, garsus „plokščios Žemės“ teorijos šalininkas, norėjo ieškoti įrodymų, kad mūsų planeta yra diskas, o ne gaublys.

Jo tikslas buvo surinkti 200 tūkst. JAV dolerių (apie 183 tūkst. eurų), o vėliau šis skaičius padidėjo iki 1 mln. JAV dolerių (apie 919 tūkst. eurų).

Populiarioje svetainėje „GoFundMe“ reperis rinko lėšas, kad galėtų į kosmosą nusiųsti vieną ar daugiau aparatų, kurie padėtų jam „surasti kreivę“ – taip tikintieji Žemės plokštumu apibūdina tariamos disko formos planetos kraštą.

Kai kurie šios teorijos šalininkai teigia, kad NASA darbuotojai saugo pasaulio kraštą, kad žmonės nenukristų nuo jo.

Taip pat yra tikinčių, kad neįmanoma nukristi nuo Žemės krašto, nes esą Antarktida yra jos siena, sulaikanti vandenynus nuo išsiliejimo.

Praėjus dviem mėnesiams po lėšų rinkimo akcijos pradžios, B.o.B buvo surinkęs 6 883 JAV dolerius (apie 6325 eur) ir, nepasiekęs tikslo, šiuos pinigus pasiaukojo sau.

Nepaisant to, per pastaruosius kelerius metus itin padaugėjo žmonių, kurie, kaip ir B.o.B, tiki plokščios Žemės teorijomis.

Įtakingas leidinys „The Economist“ fiksavo šios sąmokslo teorijos įrodymų paieškų piką „Google“ sistemoje dar 2017 metais.

Dabar JAV kasmet rengiamos plokščiosios Žemės konferencijos, o platformoje „YouTube“ pilna vaizdo įrašų, kuriuose pateikiami tariami įrodymai, kad Žemė yra plokščia.

Tarp jų atsirado ir lietuvių kanalas, kuris platina tokio tipo informaciją, taip pat dalijasi kitomis sąmokslo teorijomis, valdžią peikiančiais įrašais ir įvairiais pseudomoksliniais filmukais rusų kalba.

Netyčia įrodė, kad žemė apvali

Bene didžiausią smūgį patyrė „plokščios Žemės“ teoriją bandę įrodyti entuziastai, kurie buvo užfiksuoti platformoje „Netflix“ 2018 metais pasirodžiusiame dokumentiniame filme „Behind the Curve“.

123RF.com nuotr./Plokščios Žemės žemėlapis
123RF.com nuotr./Plokščios Žemės žemėlapis

Vaizdo įraše vyras pasiūlė atlikti eksperimentą, kuris turėjo neabejotinai įrodyti, kad Žemė yra plokščia.

Eksperimento eiga buvo tokia: jis pastatė kamerą vienoje lentų sienos, kurioje buvo išpjauta skylė, pusėje.

Tuomet paprašė pagalbininko laikyti tiesų lazerio spindulį skleidžiantį šviesos prietaisą geroku atstumu nuo suręstos sienos.

Lazerio spindulys turėjo praslysti pro skylę kitoje lentų sienoje, pastatytoje maždaug 15 metrų atstumu nuo pirminės sienos.

„Jei matote per šią skylę, per kitą skylę ir matote šviesą gale, 5 metrus virš vandens lygio, tai reiškia, kad Žemė yra plokščia“, – tvirtino eksperimento sumanytojas.

Tačiau eksperimentas pakrypo netikėta linkme. Anot jo organizatoriaus, jei lazerio spindulys būtų matomas tik tuomet, kai jo šaltinis pakeltas į 7 metrų aukštį, tai reiškia, kad žemė yra apvali.

Būtent taip ir nutiko.

VIDEO: „Curve Your Enthusiasm“ eksperimentas

Kodėl Žemė negalėtų būti plokščia?

Anot mokslininkų, žemė negalėtų būti plokščia dėl kelių priežasčių.

Visų pirma „plokščiažemininkų“ teorijas į dulkes sumala gravitacija.

Tikėtina, kad jei Žemė būtų plokščia, joje apskritai nebūtų jokios gravitacijos, nes, remiantis matematiko ir fiziko Jameso Clerko Maxwello 1850-aisiais atliktais skaičiavimais, tikrosios gravitacijos sąlygomis kieto disko pavidalo planeta būtų neįmanoma.

Labiau tikėtina prielaida – plokščioje Žemėje gravitacija viską trauktų į disko centrą – Šiaurės ašigalį.

Jei Saulė ir Mėnulis tiesiog suktųsi aplink vieną plokščios Žemės pusę, tikėtina, kad tai paaiškintų perėjimą iš dienos ir nakties. Tačiau tai nepaaiškintų metų laikų, užtemimų ir daugelio kitų reiškinių.

Saulė taip pat turėtų būti mažesnė už Žemę, kad nesudegtų ir neatsitrenktų į mūsų planetą ar Mėnulį. Tačiau žinome, kad Saulė yra daugiau nei 100 kartų didesnė.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas