Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 06 /18:28

Talibai nužudė lietuvio Ernesto Markšaičio ir dar dešimties alpinistų nužudymą tyrusius tris Pakistano policininkus

Pakistano talibai pirmadienį šalies šiaurėje nužudė tris pareigūnus, kurie tyrė kruviną išpuolį prieš alpinistus vieno aukščiausių kalnų pasaulyje, Nanga Parbato, bazinėje stovykloje. Ten žuvo ir lietuvis Ernestas Markšaitis. Tvirtinama, kad žudikai yra tie patys, kurie nužudė ir 11 alpinistų.
Ernestas Markšaitis pašarvotas Vilniaus arkivyskupijos laidojimo paslaugų centre šalia J.Matulaičio bažnyčios.
Ernestas Markšaitis kartu su kitais alpinistais buvo nužudytas Nanga Parbato bazinėje stovykloje. / 15min.lt/Mato Dauginio nuotr.

Pakistano pareigūnų, tyrusių tą ataką, grupė vėlai pirmadienį buvo užpulta neramiame Diamaro rajone Gilgito-Baltistano provincijoje, Šiaurės Pakistane. Užpuolikai pradėjo šaudyti į pareigūnų kortežą.

„Šie pareigūnai tyrė užsieniečių nužudymą, nors kol kas nėra suimta jokių svarbių asmenų dėl užsieniečių iššaudymo birželio 23 dieną“, – sakė vienas aukšto rango saugumo pareigūnas. Pakistano Talibano atstovas prisiėmė atsakomybę už minimą išpuolį prieš policiją.

Pasak Pakistano dienraščio „Express Tribune“, policija nedelsdama pradėjo žudikų paieškos operaciją.

Dienraščio tinklalapyje nurodoma, kad antradienį priešaušriu iš pasalų buvo nužudytas vyresnysis policijos inspektorius Hilalas Ahmedas ir du už saugumą Chaiber Pachtunkvos provincijos Kohistano rajone atsakingi kariškių pareigūnai – pulkininkas bei kapitonas; taip pat sužeisti du apsaugininkai.

„Pareigūnai važiavo į viešbutį iš komisaro padėjėjo namų, kai juos užpuolė ginkluoti vyrai“, – policijos generalinio inspektoriaus pavaduotojas telefonu sakė dienraščiui „Express Tribune“ .

Anot jo, vieną transporto priemonę vairavo Hilalas Ahmedas, o greta jo sėdėjo pulkininkas, kai į juos pasipylė šūviai. Pirmasis žuvo vietoje, o pulkininkas ir kapitonas – ligoninėje Chilaso mieste, kuris yra Diamero apygardos centras.

„Akivaizdu, jog tai grynai teroro aktas, mes žudikus surasime bet kuria kaina“, – sakė policijos generalinio inspektoriaus pavaduotojas.

Vyresnysis policijos inspektorius Hilalas Ahmedas buvo Svato slėnio gyventojas, neseniai atsiųstas į Diamerą. Nurodoma, jog jis tyrė užsienio alpinistų nužudymą.

E.Markšaitis vis kartojo, kad nėra amerikietis

Birželio 23-ąją talibai nužudė du slovakus, tris ukrainiečius, tris kinus, nepalietį, pakistanietį ir lietuvį E.Markšaitį. Į kalną su grupe ketino kopti ir dar vienas lietuvis – Saulius Damulevičius. Šis žudynių metu buvo kitoje stovyklavietėje.

Atsakomybę už šį išpuolį prisiėmė judėjimas „Tehrik-i-Taliban Pakistan”, kuris, kaip skelbėsi, keršijo už Pakistano Talibano lyderio pavaduotojo Emiro Wali-ur-Rehmano žūtį smogus JAV bepiločiui orlaiviui.

Žudynių vieta virtusioje bazinėje stovykloje tuo metu buvęs pakistanietis alpinistas Sheras Khanas leidiniui „National Geographic“ pasakojo, kas vyko tą kraupią naktį. Jis prisiminė ir paskutines Ernesto gyvenimo akimirkas.  „Aš staiga pabudau apie 21.30 val. Netoli savo palapinės išgirdau triukšmą. Pagalvojau – kas vyksta? Kažkas mušasi? Šiek tiek pravėriau palapinę ir už 20 metrų pamačiau žmogų su rusišku „Kalašnikovu“. Jis vilkėjo vietine maskuojamąja uniforma. Tuomet tiesiai prieš savo palapinę išvydau alpinistą iš Lietuvos Ernestą, stovintį kartu su teroristu. Jis kartojo: „Aš nesu amerikietis. Aš nesu amerikietis.“ Pakistanietis alpinistas pasakojo, kad teroristai sustatė visus užsieniečius ir šaltakraujiškai juos sušaudė, pasigailėję tik kelių islamą išpažįstančių tuo metu stovykloje buvusių žmonių. 

Sukrėtė tarptautinę bendruomenę

Tyrimas dėl alpinistų žūties kol kas nėra baigtas.

Ši ataka sukrėtė tarptautinę alpinistų bendruomenę, buvo atšauktos kelios ekspedicijos į Pakistaną, be to, šalis per alpinizmo sezono įkarštį neteko jos ekonomikai taip reikalingų pajamų.

Nanga Parbatas, viena aukščiausių viršukalnių pasaulyje, dėl sudėtingų kopimo sąlygų yra populiarus tarp užsienio alpinistų, bet intensyvėjantis smurtas jau pakenkė potencialiai pelningai turizmo industrijai.

Į kažkada taikius Šiaurės Pakistano rajonus infiltruojasi vis daugiau kovotojų, siekiančių įgyti atramos taškų už savo tradicinių slėptuvių, esančių Pakistano pasienyje su Afganistanu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai