Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Beveik po metų dukrą pamačiusio kario atvaizdas neįtikino: abejoja, ar nevaidina

Net iš fronto trumpų atostogų parvykusio Ukrainos kario nuotrauka su dukrele panaudota propagandai – prokremliškai nusiteikę internautai svarsto, ar tai nebus aktoriaus suvaidinta scena. Socialinių tinklų vartotojams užkliuvo ir ant jo rankovės matoma kaukolė – nuo senovės įvairiose kultūrose randamas mirties, drąsos ženklas, kurį anksčiau naudojo naciai, o šiandien – neonaciai.
Atostogų grįžęs karys su dukra buvo nufotografuotas Lvive
Atostogų grįžęs karys su dukra buvo nufotografuotas Lvive / Ekrano nuotr. iš theguardian.com

Abejoja, ar tikrai tėtis

Kelerių metukų amžiaus mergaitę bučiuojančio kario nuotrauka trečiadienį priešpiet pasirodė susirašinėjimų programėlės „Telegram“ kanale „Cargrad“.

Scena įamžinta nenurodyto miesto traukinių stotyje. Fotografijoje matyti kariškai apsirengęs jaunas vyras, mergaitę pakėlęs ant rankų ir lūpas bei nosį prispaudęs jai prie skruosto.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Internete suabejota, ar tėčio ir dukros scena nebuvo suvaidinta
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Internete suabejota, ar tėčio ir dukros scena nebuvo suvaidinta

Kadras pavadintas „Kalėdų pakštelėjimas“. Greta paaiškinta, kas nufotografuota: „Ukrainos karys, išėjęs 10 dienų atostogų, vakar Vakarų Ukrainos Lvovo mieste pirmą kartą beveik per metus pabučiavo savo dukrą.“

„Cargrad“ prie nuotraukos pridėtas ironiškas komentaras: „Dienraštis „The Daily Telegraph“ skelbia dar vieną jaudinančią ukrainiečių kario, grįžtančio namo iš fronto atostogų, nuotrauką (žinoma, jei jis nėra aktorius).

Tačiau įdomiausia tai, kad britų spaudos nė kiek neglumina SS „Mirusios galvos“ ševronas. Vakaruose, matyt, vis dar manoma, kad nacizmas Ukrainoje yra Kremliaus propagandos išradimas, nors Kyjivo nacistinė ideologija akivaizdi.“

Nuotrauka ir tas pats komentaras su nuoroda į minėtą kanalą po kelių dienų buvo publikuota tinklalapyje news-kiev.ru.

Prie fotografijos nenurodyta vyro pavardė, laipsnis ir apskritai ryšys su kariuomene (jo apranga tokios informacijos neperteikia). Mergaitė nuotraukoje šypsosi – galima spėti, kad džiaugiasi apkabinta. Tikėtina, kad ją su kariu sieja vienoks ar kitoks ryšys.

Bet tikimybė, kad jis yra tėtis, yra tokia pat, kaip galimybės, kad jie – visai nepažįstami ir situacija suvaidinta, kaip teigiama cituotame komentare. Be papildomos informacijos, pacituotų paties vyro paaiškinimų negalima tvirtinti nei vienaip, nei kitaip.

Vaidybos niekas nemini

Atvirkštinė nuotraukos paieška internete rodo, kad tas pats kadras buvo panaudotas ne vien „The Daily Telegraph“.

Pavyzdžiui, ir šioje kito britų dienraščio „The Guardian“ galerijoje. Čia prie kadro taip pat paaiškinta, kad įamžintas Ukrainos karys, per atostogas pamatęs savo dukrą pirmą kartą beveik per metus.

Ekrano nuotr. iš telegraph.co.uk/Atostogų grįžusio kario ir jo dukros nuotrauką publikavo ne vienas užsienio leidinys
Ekrano nuotr. iš telegraph.co.uk/Atostogų grįžusio kario ir jo dukros nuotrauką publikavo ne vienas užsienio leidinys

Abiejų dienraščių tinklalapiuose publikuotos nuotraukos – geresnės kokybės, jose matyti platesnis vaizdas – ne vien vyras su mergaite, bet ir grupė prie traukinio besibūriuojančių keleivių.

Internete galima rasti ir autoriaus paskelbtą originaliąją – platesnio kadro – nuotrauką. Nuotraukų bazėje „Imago“ prie fotografijos nurodyta, kad ji padaryta gruodžio 26-ąją Lvive.

Taip pat pateiktas aprašas: „Ukrainos karys per 10 dienų atostogas pamato savo dukrą, pasak jo žmonos, pirmą kartą beveik per metus.“

Ir čia, ir minėtuose tinklalapiuose nurodyta, kad fotografavo amerikietis Markas Edwardas Harrisas, nuotrauka daryta agentūrai „Zuma Press“.

Nė viename tinklalapyje, kuriame buvo publikuota tikroji, ne apkarpyta nuotrauka, nenurodyta jokia kitokia informacija, pavyzdžiui, kad vyras nėra karys, kad jo su mergaite nesieja giminystė ar kad scena apskritai buvo suvaidinta.

Tiesa, kad kadre galbūt nematyti spontaniškumo, koks panašiu atveju užfiksuotas, pavyzdžiui, šiame vaizdo įraše. Gali būti, kad fotografas nespėjo įamžinti pačios susitikimo akimirkos ir, pamatęs jaudinantį vaizdą, paprašė ją paskui pakartoti. Tačiau tai nereiškia, kad tėčio ir mergaitės susitikimas buvo vaidyba.

Naudojo ne vien naciai

Klaidinančios interpretacijos lydi ir ant kario dešinės rankovės matomą kaukolę. Socialiniuose tinkluose taip pat plinta komentarai, esą tai yra nacių ženklas, patvirtinantis ukrainiečių nacistines pažiūras.

Bet atsirado ir priešingų paaiškinimų: „SS „Mirties galvos“ padalinio antsiuvas visai netrikdo britų žiniasklaidos, nes visi žino, kad Ukrainoje nėra nacizmo. Ten prezidentas žydas!“

Taip pat skaitykite: Nauja G.Soroso „nuodėmė“: platinamas melas, kad yra V.Zelenskio pusbrolis

Minima Totenkopf (vok. „Mirties galva“ arba tiesiog kaukolė) yra nuo senovės įvairiose kultūrose naudojamas mirties, taip pat – paniekos mirčiai, bebaimiškumo, pavojaus (įspėjant apie nuodus, minų laukus, pavojingą elektros srovę ir pan.) simbolis.

Kaukolės ženklas taip pat naudojamas kaip religinis ar šventas simbolis, masonų, piratų ar sukarintų dalinių ženklas. Ją tatuiruotėse naudoja ir kriminalinių subkultūrų atstovai.

Nacistinėje Vokietijoje tai buvo 3-iosios SS tankų divizijos „Totenkopf“, elitinio sukarinto nacistinės Vokietijos ginkluotųjų pajėgų dalinio, emblema. Taip pat – SS „Totenkopfverbände“ („Mirties galvų dalinių“), saugojusių ir administravusių nacių koncentracijos stovyklas, ženklas.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Prie nuotraukos pakartotas propagandos mėgstamas naratyvas, esą ukrainiečiai laikosi nacistinių pažiūrų
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Prie nuotraukos pakartotas propagandos mėgstamas naratyvas, esą ukrainiečiai laikosi nacistinių pažiūrų

Kraštutiniai dešinieji kaukolę naudoja ir šiandien. Tačiau tai nerodo, kad Ukrainos gynėjai ar valdžios atstovai, kaip dažnai teigiama prokremliškuose straipsniuose ir socialinių tinklų įrašuose, yra nacistinių pažiūrų.

Taip pat skaitykite: Karo metai: 7 dažniausiai platinamos melagienos apie Ukrainą ir ukrainiečius

Tai yra vienas populiariausių propagandos naratyvų. Panašiai pasakojama ir apie įvairius okupantų įvykdytus karo nusikaltimus, pavyzdžiui, esą ukrainiečiai suvaidino aukas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas