Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po dar vienos Th.May nesėkmės: kokie „Brexit“ scenarijai dar įmanomi?

Penktadienį britų parlamentarams vėl atmetus vyriausybės išsiderėtą „Brexit“ sutartį, šįkart – vien Pasitraukimo susitarimo pavidalu, Europa svarsto, kokie žingsniai dar įmanomi tiek Londone, tiek Briuselyje.
„Brexit“ – kas toliau?
„Brexit“ – kas toliau? / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Th.May po balsavimo pati suskaičiavo: Bendruomenių Rūmai nepritarė „Brexit“ be susitarimo, nepritarė „Brexit“ atšaukimui, triskart nepritarė parengtai „Brexit“ sutarčiai ir nepritarė aštuonioms pasiūlytoms vyriausybės plano alternatyvoms.

Premjerė vis dar žada kovoti dėl tvarkingo „Brexit“ su susitarimu, tačiau vyriausiasis ES derybininkas Michelis Barnier jau įspėjo, kad Jungtinės Karalystės išstojimas iš Bendrijos be sutarties dabar vertinamas kaip „labiausiai tikėtinas scenarijus“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

Tiesa, ES šalių lyderiai praėjusią savaitę nutarė nukelti „Brexit“ datą iki balandžio 12-osios. Kaip rašo „The Guardian“, tai reiškia, kad laiko galimybei išvengti „Brexit“ be sutarties dar yra. Kas gali įvykti per ateinančias dvi savaites?

Londonas mindžikuos iki pat balandžio 12 d.

ES šalių lyderiai yra pareiškę, kad svarstytų dėl „Brexit“ pratęsimo ilgesniam laikotarpiui, jei britų Bendruomenių Rūmai trečią kartą atmestų vyriausybės išsiderėtą sutartį. Taip ir atsitiko.

Visgi Bendrijos narių vadovai taip pat paskelbė besitikintys, kad Jungtinė Karalystė iki balandžio 12 dienos „parodys, kokiu keliu norima žengti pirmyn“.

Tad jei Dauningo gatvė per ateinančias dvi savaites toliau stoviniuos vietoje, Briuselis ir pats turės apsispręsti dėl tolesnių žingsnių.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas jau paskelbė, kad balandžio 10 dieną vyks neeilinis ES viršūnių susitikimas. Kas jame gali būti nuspręsta?

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Tuskas ir Theresa May
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Tuskas ir Theresa May

Vienas variantų – tiesiog „atkabinti“ Jungtinę Karalystę be „Brexit“ sutarties, tuo pačiu tikintis, kad chaoso grėsmė privers Londoną grįžti prie derybų stalo. Taip pat įmanomas kreipimasis į britų parlamentarus apeinant Th.May vyriausybę.

Briuselis galėtų pasiūlyti Jungtinei Karalystei pratęsti „Brexit“ su sąlygomis, dėl kurių jau apsispręstų Bendruomenių Rūmai. ES šalys tikrai nenori būti kaltinamos dėl politinės krizės už Lamanšo sąsiaurio.

Balsuojama už minkštesnį „Brexit“

Tiesa, ateinantį pirmadienį Bendruomenių Rūmai vėl balsuos dėl galimų alternatyvų Th.May vyriausybės planui dėl „Brexit“.

Analitikų teigimu, tai iš esmės reiškia, kad jei deputatai balsuotų už „Brexit“ šaliai pasiliekant Muitų sąjungoje ES galėtų „per kelias dienas“ pataisyti politinę deklaraciją (antrąją, teisiškai neįpareigojančią „Brexit“ sutarties dalį) ir taip savotiškai nurodyti tolesnę kryptį derybininkams.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May Bendruomenių Rūmuose
AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May Bendruomenių Rūmuose

Žinoma, derybos dėl narystės Muitų sąjungoje būtų aršios. Tarkime, opoziciniai leiboristai siektų, kad britų vyriausybė galėtų daryti įtaką bendriems ES sprendimams dėl prekybos.

Vis dėlto tokios diskusijos įsižiebtų dar ne dabar, mat pagal šį minkštesnio „Brexit“ scenarijų parlamentas galėtų per kelias savaites ratifikuoti ir Pasitraukimo susitarimą, ir politinę deklaraciją.

O tuomet Jungtinė Karalystė Bendriją paliktų gegužės 22 dieną, išvengusi dalyvavimo Europos Parlamento rinkimuose.

Antrasis referendumas arba nauji rinkimai

Abu šie scenarijai įmanomi tik ES ir Jungtinei Karalystei sutarus dėl reikšmingo „Brexit“ nukėlimo – tokio, kuris reikalautų britų dalyvavimo renkant Europos Parlamentą.

Balandžio 10-ąją per viršūnių susirinkimą ES šalių lyderiai nutartų dėl tikslios „Brexit“ vėlinimo trukmės, bet manoma, kad reikėtų ne mažiau nei 9 mėnesių.

Vadinasi, Jungtinė Karalystė Bendrijoje išliktų mažiausiai iki šių metų kovo 31-osios. Ekspertų vertinimu, realesnis visų papildomų metų variantas, kalbama ir apie 21 mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas