Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po didelio elektrinės gedimo daugybė kubiečių vis dar neturi elektros

Kubai penktadienį patyrus didelį elektrinės gedimą, daugybė kubiečių sekmadienį vis dar leido be elektros.
Kuba liko be elektros. / Norlys Perez / REUTERS
Kuba liko be elektros. / Norlys Perez / REUTERS
Temos: 2 Kuba Elektra

Kai kuriuose Havanos rajonuose elektros tiekimą jau pavyko atkurti, tačiau didžiojoje Kubos sostinės, kurioje gyvena 2 mln. žmonių, dalyje vis dar tamsu.

Nutrūkęs elektros tiekimas paveikė ir tokias paslaugas kaip vandens tiekimas.

Žmonės ėmė gaminti maistą ant improvizuotų malkomis kūrenamų viryklių gatvėse, kol maistas nesugedo šaldytuvuose.

Septynmetės mergaitės motina Ylenis de la Caridad Napoles (Ilenis de la Karidad Napoles) ašarodama sako, kad pasiekė nevilties tašką.

Šią savaitę įvykęs Antonio Guiteraso (Antonijo Giteraso) elektrinės gedimas, sutrikdęs elektros tiekimą visoje saloje, yra viena iš daugelio problemų, susijusių su energijos skirstymu šalyje. Kuboje elektros tiekimas ribojamas ir skirtingu paros metu elektrą turi skirtingi regionai.

Sekmadienio rytą žmonės ištisas valandas stovėjo eilėse, kad nusipirktų duonos vos keliose kepyklose, kurios galėjo vėl atsidaryti.

Kai kurie kubiečiai, pavyzdžiui, Rosa Rodríguez (Roza Rodriges), elektros neturi jau keturias dienas.

„Turime milijonus problemų ir nė viena iš jų nėra išspręsta, – sakė moteris. – Turime ateiti čia duonos, nes vietinė kepykla uždaryta, o duonos atveža iš kitur.“

Ketvirtadienio vakarą maždaug pusė Kubos pasinėrė į tamsą, o penktadienio rytą, sugedus vienai iš elektrinių, be elektros liko visa sala.

Be Antonio Guiteraso elektrinės, kurios gedimas penktadienį paveikė visą nacionalinę sistemą, Kuba turi dar kelias kitas, bet kol kas nėra aišku, ar jos veikia.

Šis elektros tiekimo sutrikimas laikomas didžiausiu Kuboje per dvejus metus po to, kai 2022 metais 3-ios kategorijos uraganas „Ian“ pasiekė sausumą ir sugadino elektros objektus. Prireikė kelių dienų jiems sutvarkyti.

Šiemet kai kurie namų ūkiai be elektros praleidžia iki aštuonių valandų per parą.

Šeštadienį Kubos vyriausybė pranešė, kad daliai vartotojų elektros tiekimas jau buvo atkurtas. Tačiau salos elektros tinklas nuo 500 megavatų galios, kurios toli gražu nepakanka esant įprastam 3 gigavatų poreikiui, greitai susitraukė iki 370 megavatų.

Oficialių duomenų, kada elektros tiekimo sutrikimai dėl elektrinės gedimo baigsis, nėra. Nors šalis yra įpratusi prie elektros tiekimo sutrikimų dėl gilėjančios ekonominės krizės, penktadienio gedimas jai vis tiek buvo didžiulis smūgis.

Kubos vyriausybė paskelbė apie nepaprastąsias priemones elektros vartojimo paklausai sumažinti, įskaitant mokyklų ir universitetų užsiėmimų sustabdymą, kai kurių valstybinių įstaigų uždarymą ir nebūtinų paslaugų atšaukimą.

Vietos valdžia teigė, kad elektros tiekimą sutrikdė padidėjusi mažų ir vidutinių įmonių bei gyvenamųjų namų oro kondicionierių paklausa.

Vėliau sutrikimai dar labiau paaštrėjo dėl gedimų senose termoelektrinėse, kurios nebuvo tinkamai prižiūrimos, ir dėl kuro trūkumo kai kuriems objektams eksploatuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito