Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po Didžiąją Britaniją nuniokojusios audros – kaltinimai vyriausybei ir pabėgėliams

Šiaurės Anglijoje siautusi audra Desmondas paliko gyventojus be elektros, dešimtys tūkstančių žmonių buvo priversti palikti savo namus. Miestų gatvės virto upėmis, gyventojams padeda ugniagesiai bei karinės pajėgos. Nukentėjusieji dėl chaoso šalyje kaltina vyriausybę, skyrusią per mažai lėšų apsaugai po ankstesnių gamtos stichijų šelsmo.
Savanoriai, karininkai ir ugniagesiai gelbėjo žmones iš užlietų namų.
Savanoriai, karininkai ir ugniagesiai gelbėjo žmones iš užlietų namų. / Flickr.com

Audra, prasidėjusi dar šeštadienį, pridarė nuostolių už milijonus svarų sterlingų, o potvynio padariniai kasdienį gyvenimą trikdo iki šiol. Lankaširo ir Kumbrijos regionuose ugniagesiai savo automobilius buvo priversti pakeisti gelbėjimo valtimis, kuriomis žmonės evakuojami iš namų ir gabenamas geriamas vanduo bei maistas. Lankasterio ir Karlislo ligoninėse nutrūko vidinių generatorių tiekiama elektra po to, kai potvynis užliejo įrangą.

Kariuomenės sunkvežimiai miestuose naudojami kaip greitosios pagalbos automobiliai, kad sunegalavę gyventojai laiku pasiektų priimamuosius.

Flickr.com/Per potvynį ant mašinos stogo įstrigusią moterį gelbėjo pareigūai.
Flickr.com/Per potvynį ant mašinos stogo įstrigusią moterį gelbėjo pareigūnai.

Stiprūs vėjai ir gausus lietus niokojo Didžiąją Britaniją, tačiau labiausiai nukentėjo Kumbrijos regionas, o žmonių aukų neišvengta visoje šalyje. Londone 90-ies metų vyrą stiprus vėjas bloškė taip, kad šis trenkėsi į autobusą ir mirė. Airijos policija rado, manoma, potvynio vandenyje paskendusio 70-mečio Ivano Vaughano kūną. O Kendalyje srovė nusinešė neįvardintą vyresnio amžiaus vyrą, bandžiusį apsaugoti savo namus. Vyro kūną policija rado po dviejų dienų.

Kariuomenės sunkvežimiai miestuose naudojami kaip greitosios pagalbos automobiliai, kad sunegalavę gyventojai laiku pasiektų priimamuosius.

Net keletą dienų visoje šalyje dėl audros buvo atšaukiami skrydžiai, nevažiavo tarpmiestiniai traukiniai. Vairuotojai negalėjo patekti į labiausiai nukentėjusius regionus, mat miestai buvo atitverti nuo vandens saugančiomis barikadomis, o gatvės uždarytos.

Prie šiaurinio Ulsvaterio kranto stovėjęs Pooley tiltas buvo sugriautas stipraus vėjo, tad gyventojai neteko galimybės kirsti Eamonto upę. Dar du tiltai paprasčiausiai nuplauti potvynio vandens. Teigiama, kad šioje Anglijos dalyje Desmondas buvo – antroji tiek žalos pridariusi audra per pastaruosius šešerius metus. Regione dirbantys pareigūnai vis dar prašo gyventojų vengti tiltų, mat kol jie visi nebus patikrinti ir paskelbti saugiais, naudotis jais – pavojinga.

Flickr.com/Dėl audros sukeltų potvynių buvo užtverta daugybė kelių.
Flickr.com/Dėl audros sukeltų potvynių buvo užtverta daugybė kelių.

Kai kurie miestai tik dabar baigė tvarkyti 2009-ųjų potvynio pridarytus nuostolius, tačiau dabar viską pradeda iš naujo.

„Žmonės vaikšto ir negali patikėti, kad taip atsitiko. Negalvojome, kad taip greitai pasikartos ta pati gamtos stichija. Stengiamės išlikti ramūs ir pozityvūs, tačiau iš tikro mums labai baisu“, – „The Guardian“ sakė nuostolius skaičiuojanti Kokermouto gyventoja Emma Todd-Hunter.

Kol Kumbrijos apygardose 60 tūkst. namų buvo atkirsti nuo švaraus vandens bei elektros tiekimo, Škotijos Haviko mieste evakuota 300 namų.

Dėl nuostolių kaltinama vyriausybė

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas sukvietė skubų kritinių padėčių komiteto „Cobra“ pasitarimą. Svarstyta, kokiomis priemonėmis padėti labiausiai nuo audros nukentėjusiems regionams. Kad įvertintų padėtį, apsemtuose miestuose šiaurės Anglijoje ministras pirmininkas apsilankė pats.

Kadangi iki antradienio daugelyje miestų nebuvo elektros, nustojo veikti ir pinigų išėmimo aparatai, tad grynųjų neturėję gyventojai negalėjo įsigyti maisto. Galgeito mieste esančių parduotuvių tinklo „Sainsbury's“ pardavėjai žmonėms dalino nemokamą duoną ir bandeles.

Flickr.com/Apsemtuose miestuose vyksta evakuacija.
Flickr.com/Apsemtuose miestuose vyksta evakuacija.

Užlietuose miestuose žmonės įvairiai gelbėjosi iš susidariusios situacijos: studentai skambino tėvams iš gatvėse stovinčių telefono aparatų, kiti maistą gamino tiesiog lauke, ant iškyloms skirtų viryklių arba kepsninėse. Savanoriai nuo sekmadienio nepailstamai pluša ir evakuoja tuos, kurie vis dar negali išeiti iš savo namų. Tuo tarpu kiti gyventojai, pasibaigus lietui, jau pradeda valymo darbus.

Dalyvavau šešiuose gelbėjimo projektuose po audrų, tačiau ši – baisiausia iš mano matytų.

Labdaros organizacija „Royal National Lifeboat Institution“ savanorius į nuniokotus regionus siunčia iš visos Didžiosios Britanijos. Iš Velso į Kumbriją atvykęs Chrisas Missenas tvirtino, kad situacija, kurią išvydo – beprecedentė.

„Dirbame su daug pagalbininkų, kol kas nei vienas iš mūsų evakuotų žmonių nebuvo sužeistas, tačiau visi labai susijaudinę ir išsigandę. Skauda širdį matant, kas nutiko žmonių namams. Ypač prieš Kalėdas. Dalyvavau šešiuose gelbėjimo projektuose po audrų, tačiau ši – baisiausia iš mano matytų“, – „The Guardian“ sakė savanoris.

Nors audra jau praūžė, daugybė mokyklų vis dar uždarytos, regionuose dirba karinės pajėgos, o elektros vis dar neturi tūkstančiai gyventojų. Pranešama, kad labiausiai nukentėjusiame Kumbrijos regione buvo užlieti 6425 namai. Vietinės bažnyčios gyventojams dalina nemokamus tvarkymosi įrankius bei valymo priemones, taip pat gaminami nemokami pietūs.

Nukentėjusiems nuo audros lėšas renka Kumbrijos bendruomenės paramos fondas, kuriam jau paaukota 400 tūkst. svaro sterlingų (551543,98 euro). Nors šalyje Desmondas – nebe pirma tokio dydžio audra, visuomenė vis dar nėra tinkamai pasiruošus išvengti chaoso.

Nukentėjusiesiems padedantys savanoriai tvirtina, kad puiku, jog užtvaros nuo vandens padėjo sulaikyti srovę pakankamai ilgai, kad žmonės spėtų evakuotis. Vyriausybė kaltinama, kad nepadarė nieko, jog paties potvynio ir jo pridarytų nuostolių būtų apskritai išvengta.

Flickr.com/Apsemtų miestų gyventojai stengiasi išlikti ramūs.
Flickr.com/Apsemtų miestų gyventojai stengiasi išlikti ramūs.

Šiuo metu Didžiajai Britanijai audra jau kainavo 500 mln. svaro sterlingų (beveik 700 mln. eurų), tačiau skaičiuojama, kad išlaidos didės, mat artimiausiu metu numatoma dar daugiau lietaus. Draudimo kompanijos tvirtina, kad gyventojai nuo galimų potvynių bando apsisaugoti patys – vis dažniau savo teritorijas apjuosia aukštomis betoninėmis tvoromis, tačiau to nepakanka.

Davidas Cameronas žada peržiūrėti biudžetą ir skirti daugiau pinigų apsaugai nuo potvynių, tačiau tas pats buvo žadėta ir po ankstesnių audrų, kurios pareikalavo žmonių gyvybių.

Tuo tarpu Nacionalistų partijos UKIP narys Stephenas Poulteris dėl šalies šiaurę nusiaubusios audros kaltina pabėgėlius. Viešoje savo paskyroje „Facebook“ politikas paskelbė, kad dėl gamtos stichijos kalti būtent pabėgėliai.

„Nesu religingas, tačiau juokinga, kad tie, vadinami pabėgėliai iš Sirijos, buvo išsiųsti į šalies šiaurę. Ar ne juokinga, kad iškart, kai jie ten nuvyko, būtent toje teritorijoje prasidėjo potvynis? Svarstau kodėl?“, – socialiniame tinkle rašė politikas.

Jo kolegos iš UKIP partijos pasibaisėjo tokiais žodžiais ir tvirtino niekaip nesuprantantys, kaip audra susijusi su sirais.

Po 2005-ųjų potvynių Aplinkosaugos ministerija tvirtina išleidusi 38 mln. svaro sterlingų (52396677,78 euro) apsaugai nuo potvynių žalos, tačiau to nepakako. Numatant būsimas evakuacijas dar prieš audrai įsisiautėjant, savivaldybių darbuotojai ir savanoriai vaikščiojo nuo durų prie durų ir siūlė gyventojams palikti namus anksčiau.

Aplinkos apsaugos agentūra praneša apie kitus galimus potvynius regionuose. Visoje Didžiojoje Britanijoje šiuo metu potvyniai gresia 87 vietose. Meteorologai praneša, kad trečiadienį šiaurės-vakarų Angliją vėl kankins gausus lietus ir stiprūs vėjai.

„Cobra“ susirinkimo metu nutarta, kad nuo potvynio nukentėjusiems verslininkams bei iš namų evakuotiems gyventojams Kumbrijoje ir Lankašire nereikės mokėti savivaldybės bei verslo mokesčių. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas