Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po Filipinų ir Kinijos laivų susidūrimo Pekinas žada toliau taikyti „griežtas priemones“

Pekinas pirmadienį pažadėjo toliau taikyti „griežtas priemones“ Pietų Kinijos jūroje po to, kai Filipinų ir Kinijos laivai susidūrė netoli ginčijamo rifo.
 / CHINE NOUVELLE/SIPA
/ CHINE NOUVELLE/SIPA

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning pareiškė, kad Filipinų laivų veiksmai „rimtai pažeidė Kinijos suverenitetą“. Ji pridūrė, kad Pekinas „ir toliau imsis ryžtingų ir griežtų priemonių pagal įstatymus, kad apsaugotų savo teritorinį suverenitetą ir jūrines teises bei interesus“.

Anksčiau pirmadienį Filipinų vyriausybė pranešė, kad du jos pakrančių apsaugos laivai buvo apgadinti per susidūrimus su Kinijos laivais, vykdžiusiais „neteisėtus ir agresyvius manevrus“ netoli ginčijamo Pietų Kinijos jūros rifo.

Pastaraisiais mėnesiais šiame svarbiame vandens kelyje ne kartą būta konfrontacijų tarp Kinijos ir FIlipinų, įskaitant konfliktus dėl karinio laivo, kurį Manila prieš kelerius metus paliko ant ginčijamo Antrojo Tomo seklumos kyšulio, kur įsikūrusi karinė įgula.

Pekinas ir toliau reiškia pretenzijas į beveik visą Pietų Kinijos jūrą, nors tarptautinis tribunolas nusprendė, kad jo teiginiai neturi teisinio pagrindo.

Dėl Kinijos pakrančių apsaugos laivų veiksmų prie Sabinos seklumos pirmadienį prieš aušrą „įvyko susidūrimai, padarę struktūrinės žalos abiem Filipinų pakrančių apsaugos laivams“, sakoma Manilos nacionalinės Vakarų Filipinų jūros operatyvinės grupės pareiškime.

Kinija reiškia pretenzijas į didžiąją dalį Pietų Kinijos jūros, įskaitant Sabinos seklumą, esančią už 140 km į vakarus nuo Filipinų Palavano salos, kuri yra arčiausiai esantis didelis sausumos masyvas.

Pastaraisiais mėnesiais Manila ir Pekinas prie seklumos dislokavo pakrančių apsaugos laivus, o Filipinai baiminasi, kad Kinija ketina ten pastatyti dirbtinę salą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas