Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po kaitros ir 60 tūkst. žaibų smūgių Kanadoje įsiplieskė neužgesinami gaisrai

Dėl miškuose įsiplieskusių gaisrų 25 tūkst. žmonių yra priversti evakuotis iš Džasperio miesto Kanados Uolinių kalnų, skelbia naujienų agentūra „Reuters“.

Kanados turistiniame Džasperio miestelyje liepsnojo pastatai, o miškų gaisrai antradienį iš jo į saugų prieglobstį išvijo 25 tūkst. žmonių, skelbia vietos pareigūnai.

Teigiama, kad gaisras išplito po visą Džasperio nacionalinį parką, padarydamas „didelių nuostolių“ tiek miesteliui, tiek laukinei parko teritorijai.

VIDEO: Kanados nacionalinį parką siaubia gaisrai – 25 tūkst. žmonių buvo priversti evakuotis

Vakarų Albertos ir Britų Kolumbijos (BC) provincijose taip pat įsiplieskė šimtai gaisrų. Britų Kolumbijoje užregistruota daugiau kaip 400 gaisrų, o kaimyninėje Albertos provincijoje – 176 gaisrai.

Pasak „Reuters“, per paskutinę savaitę į šį regioną trenkė daugiau kaip 58 tūkst. žaibų, kurie po tris savaites trukusios kaitros įžiebė naujus gaisrus.

Į pagalbą pasitelkta apie 1900 Albertos ugniagesių, kuriems talkina darbuotojai iš Aliaskos ir Australijos. Jie kiek įmanoma stengiasi išgelbėti vietos infrastruktūrą.

Tarp jų – Kanados vyriausybei priklausantis dujotiekis „Trans Mountain“, nutiestas per Džasperio nacionalinį parką. Pasak pranešimų, trečiadienį jis vis dar veikė, o jo apsaugai buvo naudojami purkštuvai.

Pirmieji pranešimai apie gaisrus Džasperio parke pranešta praėjusią savaitę. Miestelio meras Richardas Irelandas televizijai CBC sakė, kad miestelis susidūrė su „baisiausiu košmaru“.

„Reuters“/„Scanpix“/Miško gaisrai JAV ir Kanadoje
„Reuters“/„Scanpix“/Miško gaisrai JAV ir Kanadoje

Didžiausio nacionalinio pako Kanados Uoliniuose kalnuose direkcija socialiniame tinkle „X“ pranešė, kad „oro kokybė pablogėjo“.

Paskelbus evakuaciją, trečiadienį Albertos premjerė Danielle Smith gyventojams nurodė „saugiai išvykti“. Įraše socialiniame tinkle „Facebook“ ji teigė, kad palaiko „nuolatinį ryšį“ su valdžios institucijomis.

Tuo tarpu šalies ministras pirmininkas Justinas Trudeau sakė, kad jo vyriausybė patvirtino prašymą suteikti federalinę pagalbą Albertai.

„Nedelsiant į provinciją siunčiame @CanadianForces išteklius, evakuacijos paramą ir daugiau neatidėliotinų miškų gaisro išteklių – koordinuojame gaisrų gesinimą ir oro transporto pagalbą“, – nurodė premjeras.

Savaitės pradžioje pasirodė pranešimų apie niokojančius gaisrus ir keloise JAV valstijose, įskaitant Kaliforniją ir Jutą.

Nacionalinės meteorologijos tarnybos duomenimis, nuo liepos pradžios JAV daugiau kaip 30 mln. žmonių patyrė karščio pavojų. Perspėjimai galioja Kalifornijoje, Arizonoje, Nevadoje, Oregono ir Vašingtono valstijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas