Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po kelių išpuolių peiliu Pietų Korėjoje sugriežtintas saugumas

Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas penktadienį paragino sutelkti visas įmanomas pajėgas, o policija paskelbė, kad nedvejodama panaudos šaunamuosius ginklus po to, kai šalį, kurioje paprastai nusikalstamumas yra nedidelis, sukrėtė net keli išpuoliai peiliu.
Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas
Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas / „Reuters“/„Scanpix“

Policija pranešė, kad ketvirtadienį Bundange, maždaug už 20 km į pietryčius nuo Seulo, įvyko antras per dvi savaites išpuolis panaudojant peilį: užpuolikas užvažiavo ant šaligatvio ir išlipęs iš automobilio užpuolė žmones universalinėje parduotuvėje.

Pasak pareigūnų, mažiausiai dviejų žmonių būklė tebėra sunki, o internete praėjus kelioms valandoms po incidento buvo paskelbta grasinimų įvykdyti panašių išpuolių.

„Išpuolis peiliu Seohjono stotyje yra teroro aktas, nukreiptas prieš nekaltus piliečius“, – sakoma prezidento biuro išplatintame pareiškime.

„Vyriausybė turi sutelkti visas policijos pajėgas, kad visuomenė nejaustų nerimo“, – sakė Yoon Suk-yeolas ir pridūrė, kad socialiniuose tinkluose taip pat pasirodė grasinančių žinučių.

Praėjus kelioms valandoms po prezidento pasisakymo, pranešta, kad už maždaug 139 km į pietus nuo Seulo esančiame Tedžone peiliu buvo užpultas vidurinės mokyklos mokytojas.

Liepos 21 dieną per išpuolį panaudojant peilį Pietų Korėjos sostinėje vienas žmogus žuvo, o dar trys buvo sužeisti.

Policija nedelsdama pranešė pradedanti specialią saugumo iniciatyvą, kuria siekiama kovoti su tokio pobūdžio smurtu ir užkirsti kelią būsimiems nusikaltimams.

„Maksimaliai išnaudosime policijos pajėgas, pavyzdžiui, vietos policiją, riaušių policijos padalinius ir detektyvus“, – penktadienį žurnalistams sakė Nacionalinės policijos agentūros generalinis komisaras Yoon Hee-keun.

Pasak jo, policija, kuri gali nešiotis ginklus, bet jais labai nenoriai naudojasi, „nedvejodama panaudos teisėtą policijos jėgą, pavyzdžiui, šaunamuosius ginklus ir „tazerius“, įvykus išpuoliui su peiliu“.

Pasak jo, policija taip pat aktyviai taikys prevencijos priemones.

„Peilius nešiojantys ar neįprastai besielgiantys įtariamieji bus tikrinami ir apklausiami laikantis teisinių procedūrų, – pridūrė jis. – Prašome visuomenės supratingumo ir visapusiško bendradarbiavimo.“

Penktadienį Pietų Korėjos teisingumo ministerija taip pat pranešė, kad svarsto pasiūlymą į baudžiamąjį įstatymą įtraukti nepanaikinamą laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę kaip atsaką į tokius baisius nusikaltimus.

Pietų Korėja apskritai yra labai saugi šalis; joje, remiantis oficialiais statistiniais duomenimis, 2021 metais 100 000 gyventojų teko 1,3 žmogžudystės.

Palyginimui, Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, pasaulyje 100 000 gyventojų tenka vidutiniškai šešios žmogžudystės.

Tačiau neseniai įvykę incidentai Pietų Korėjoje sukėlė susirūpinimą internete.

„Siūliau mamai nešiotis ką nors savigynai, bet vis tiek jaučiuosi nejaukiai“, – rašė vienas socialinio tinklo „X“ vartotojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas