Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po kruvinų neramumų atleistas didžiausio Kazachstano miesto meras

Kazachstano prezidentas atleido iš pareigų didžiausio šalies miesto Almatos merą, pirmadienį skelbiama prezidentūros tinklalapyje.
Nusiaubta Almata
Nusiaubta Almata / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Šis šalies finansų centras buvo tapęs sausio pradžioje Kazachstaną supurčiusių kruvinų neramumų epicentru.

Buvęs ministras pirmininkas ir kazachų politikos sunkiasvoris Bakytzhanas Sagintayevas Almatos mero pareigas ėjo nuo 2019 metų. Jis vadovavo šiam miestui, kai šalyje kilę taikūs protestai dėl degalų kainų šuolio sausio 5 dieną peraugo į kruvinus susirėmimus ir plėšikavimus.

Kazachstano prezidentūros tinklalapyje paskelbtame įsake rašoma, kad valstybės vadovas Kassymas-Jomartas Tokayevas atleido B.Sagintayevą iš Almatos mero posto „dėl jo perkėlimo į kitas pareigas“. Įsake naujos pareigos nenurodomos.

Kitame prezidentūros tinklalapyje paskelbtame įsake rašoma, kad Almatos meru paskirtas Erbolatas Dosayevas, iki šiol ėjęs Kazachstano nacionalinio banko pirmininko pareigas.

Daugiau nei 200 žmonių žuvo ir tūkstančiai buvo sužeisti per anksčiau šį mėnesį įsiplieskusius kruvinus neramumus, prasidėjusius nuo demonstracijų šalies vakaruose prieš staigų degalų kainų kilimą.

Dėl beprecedenčio smurto protrūkio Maskvos vadovaujama Kolektyvinio saugumo sutarties organizacija (KSSO) K.-J.Tokayevo prašymu Kazachstane dislokavo kiek daugiau nei 2 tūkst. karių

Almatos meras pakeistas K.-J.Tokayevui toliau stiprinant valdžią. Po neramumų aukštų postų neteko virtinė buvusiam ilgamečiam valstybės vadovui 81 metų Nursultanui Nazarbayevui lojalių pareigūnų bei jo giminaičių.

Pats N.Nazarbayevas, kuris 2019 metais pasitraukęs iš prezidento pareigų toliau liko įtakinga figūra šalies politikoje, po krizės perleido K.-J.Tokayevui svarbiausius postus.

Iki pirmadienio daugiau kaip 26 tūkst. žmonių pasirašė peticiją internete, raginančią B.Sagintayevą atsistatydinti.

K.-J.Tokayevas ir kiti kazachų valdžios pareigūnai dėl neramumų kaltino banditus ir teroristus, susijusius su užsienio jėgomis. Tuo metu stebėtojai sakė, kad krizę išprovokavo kova dėl valdžios.

Sausio 6 dieną į Kazachstaną atvykęs KSSO kontingentas po maždaug dviejų savaičių buvo išvestas, kai padėtis šalyje stabilizavosi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas