Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po naujausio šaudymo incidento J.Bidenas ragina Kongresą uždrausti puolamuosius ginklus

JAV prezidentas Joe Bidenas, sekmadienį apkaltinęs varžovus respublikonus neveiklumu, dar kartą paragino Kongresą uždrausti pusiau automatinius šautuvus, panašius į panaudotą šį savaitgalį, kai Teksaso prekybos centre siautėjęs vyras nušovė aštuonis žmones.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Scanpix“ nuotr.

Praėjus dienai po to, kai į šiaurę nuo Dalaso esančiame prekybos centre be įspėjimo pradėjo šaudyti sunkiai ginkluotas vyras, prezidentas įsakė nuleisti JAV vėliavas iki pusės stiebo. Jį ir visą šalį sukrėtė naujausias ginkluoto smurto JAV protrūkis.

„Dar kartą prašau Kongreso atsiųsti man įstatymo projektą, kuriuo būtų uždrausti puolamieji ginklai ir didelės talpos dėtuvės. Įveskite visuotinius asmenų patikrinimus. Reikalaukite ginklus laikyti saugiai. Panaikinkite ginklų gamintojų imunitetą“, – sakė J.Bidenas, daugelį metų pasisakantis už griežtesnius ginklų įstatymus.

„Nedelsdamas jį pasirašysiu. Mums nereikia nieko kito tik, kad mūsų gatvės būtų saugios“, – pridūrė jis.

Liudininkai ir policija pasakojo apie panikos ir siaubo scenas „Allen Premium Outlets“ prekybos komplekse. CNN paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip šaulys prekybos centro automobilių stovėjimo aikštelėje išlipa iš sedano ir pradeda šaudyti į netoliese ėjusius žmones.

Prezidentas sakė, kad jis ir pirmoji ponia Jill Biden meldžiasi už aukas ir jų šeimas ir yra „dėkingi pirmiesiems gelbėtojams, kurie veikė greitai ir drąsiai, kad išgelbėtų žmonių gyvybes.“

J.Bidenas taip pat atkreipė dėmesį į stulbinantį masinių šaudynių skaičių šiais metais, kurių jau įvyko beveik 200, ir daugiau kaip 14 000 mirčių nuo šaunamųjų ginklų, pažymėdamas, kad pagrindinė Amerikos vaikų mirties priežastis yra smurtas dėl ginklų.

„Jau per daug atsirado tuščių kėdžių prie pietų stalo šeimose, – tęsė jis. – Respublikonų Kongreso nariai negali ir toliau į šią epidemiją reaguoti atsainiai. Vien minčių ir maldų tviteryje nepakanka.“

Šis priekaištas susijęs su tipiška įstatymų leidėjų reakcija po tokio smurto.

Respublikonai buvo kaltinami, kad siūlo „mintis ir maldas“, tačiau nesiima jokių konkrečių veiksmų, kad sumažintų mirčių dėl šaunamųjų ginklų skaičių.

Po kelių neseniai įvykusių masinių šaudynių J.Bidenas paragino sugrąžinti puolamųjų ginklų draudimą, kurį jis, būdamas senatoriumi, 1994 metais padėjo priimti Kongrese, bet kuris 2004 metais nustojo galioti.

Šiandieniniame susiskaldžiusiame Kongrese tokį įstatymo projektą priimti beveik neįmanoma, nes didžioji dauguma respublikonų nepritaria tokiems apribojimams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas